Χανιώτης χορός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χορεύοντας Χανιώτη σε εκδήλωση - Κρητικό γλέντι

Ένας ευρέως γνωστός κρητικός χορός ειναι ο Χανιώτης ,αλλιώς γνωστός και ως  χανιώτικος συρτός ή ακόμη και  ως συρτός της Κρήτης

Ιστορία του χορού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία Συρτός συμβόλιζει τα βήματά του, τα οποία είναι σεμνά και συρτά στο έδαφος, ενώ Χανιώτης καθώς πρωτοχορεύτηκε επίσημα στα Χανιά. Ειδικότερα, στην Κίσσαμο του νομού Χανίων πραγματοποιήθηκε ένα κρητικό γλέντι με βιολάντορα τον Στέφανο Τριανταφυλλάκη (ή Κιώρο)[1]. Έπειτα απο παραγγελιά , ο Κιώρος έπαιξε με το βιολί του τις μελωδίες του Συρτού και ορισμένοι συμμετέχοντες άρχισαν να χορεύουν αυτοσχεδιαστικά τον κυκλικό χορό της Κρήτης. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος χορός που φαίνεται να μην απουσιάζει απο κανένα κρητικό γλέντι, θρυλείται πως έχει ρίζες από την περίοδο της άλωσης της Κωσταντινουπόλης, οπου ομάδες Κρητών ταξίδεψαν από την Ενετική Κρήτη και πολέμησαν στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι, υπό πολιορκία και στην προσπάθεια τους να ξεχαστούν απο τις συνθήκες αυτές, δημιούργησαν τις πρώτες μελωδίες του Χανιώτη. Έπειτα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης γύρισαν στην Ενετική Κρήτη, μαζί με τη μελωδία του συρτού. Έπειτα, με την πάροδο τον χρόνων, ο χορός επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Κρήτη κατά την δεκαετία του 1920, παρουσιάζοντας εντούτοις διαφοροποιήσεις απο τόπο σε τόπο. Πράγματι, αλλιώς χορεύουν το συρτό στο Ηράκλειο, αλλιώς στην Κίσσαμο, αλλιώς στη Σητεία, και αλλιώς στο Ρέθυμνο.

Πώς χορεύεται;[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χανιώτης έχει δώδεκα κινήσεις παρόλου που συνηθίζεται να μετράμε ένδεκα βήματα[2]. Μάλιστα, χορεύεται κυκλικά , με τα χέρια πιασμένα σε σχήμα του λατινικού γράμματος W,έχοντας λυγισμένους αγκώνες.Ο συρτός πάντοτε ξεκινά να χορεύεται ανά οικογένεια ή ανά παρέα, ενώ τον χορό τον αρχίζε ο άρχοντας του σπιτιού,μετά έπιανε η υπόλοιπη οικογένεια και στο τέλος ήταν πάλι άντρας.

Ο μπροστινός έχει την ελευθερία κίνησης και τη δυνατότητα αυτοσχεδιασμού και αυθορμητισμου κάνοντας παραλλαγές στα βασικά βήματα του χορού,χρησιμοποιώντας στροφές και τσακίσματα ,με τα ταλίμια όμως να περιορίζονται στο ελάχιστο.Εν συνεχεία, ο πρωτοχορευτής καλούσε με μαντήλι την αρχόντισσα του σπιτιού.Τότε η γυναίκα στο χανιώτικο συρτό κάνει την εμφάνιση της δυναμική ενώ συνάμα διακρίνεται απο σεμνότητα και μεγαλοπρέπεια ,δίνοντας βάρος στην χορευτική της έκφραση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Στέφανος Τριανταφυλλάκης (Κιόρος)». LyraGreek (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2021. 
  2. Apollon Dance Studio (2016-09-09). Συρτός Χανιώτης Βασικό. https://www.slideshare.net/ApollonDanceStudio/ss-65861004. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]