Χέντβιχ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Χέντβιχ ή Χέντβικ (η προφορά διαφέρει ανά περιοχή) είναι γερμανικό θηλυκό όνομα, το οποίο προέρχεται από την παλαιά γερμανική λέξη Χάντβιγκ, Χάντεβιγκ ή Χάντουβιγκ. Είναι γερμανικό όνομα που αποτελείται από τις λέξεις χάντου και βιγκ.

Το όνομα είναι γνωστό από τον 9ο αιώνα με την Χάντουβιγκ, κόρη του Λουδοβίκου της Γερμανίας. Το όνομα παρέμεινε δημοφιλές στη γερμανική υψηλή τάξη ευγενών κατά τη διάρκεια του 10ου και 11ου αιώνα. Άλλες μεσαιωνικές ορθογραφίες περιλαμβάνουν τις Χάθουβικ, Χαθεβίγκα, Χάντεβιχ, Χάθβιγκα, Χάντβιχ, Χάτβιγκ, Χάντβιγκ, Χέντιβιγκ, Χεντεβίγκα, Χέντεβιχ, Χέντεβιιχ, Χατοούιχ, Χέτβικ, Χάντουβιχ, Χάνταβιχ, Χάτουβιχ κλπ. Το όνομα είναι το αποτέλεσμα συγχώνευσης δύο ξεχωριστών ονομάτων.[1]

Η ολλανδική μορφή είναι η Χάντεβιχ (Χαντεβάιχ). Το γερμανικό και ολλανδικό υποκοριστικό είναι το Χέντι. Η γερμανική ονομασία εισήλθε και στα σουηδικά περίπου τον 15ο αιώνα και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στη σουηδική γλώσσα, και σε μικρότερο βαθμό στη δανική και τη νορβηγική γλώσσα ως Χέντβιχ, με το υποκοριστικό να είναι το Χέντα. Επίσης, το γερμανικό όνομα προσαρμόστηκε στα πολωνικά ως Γιαντβίγκα. Μια γαλλική μορφή είναι η Έντβιγκε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Förstemann, Altdeutsches Namenbuch (1900:647).