Χάνα Σνελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάνα Σνελ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση23 Απριλίου 1723
Worcester, Αγγλία
Θάνατος8 Ιουλίου 1792
Νοσοκομείο Bethlem Royal
Τόπος ταφήςRoyal Hospital Chelsea
ΚατοικίαΝιούμπερι
Χώρα πολιτογράφησηςΑγγλία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπεζοναύτης, ναυτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςRoyal Marines
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Χάνα Σνελ (Hannah Snell, 23 Απριλίου 1723 - 8 Φεβρουαρίου 1792) ήταν Βρετανίδα που μεταμφιέστηκε σε άνδρα και υπηρέτησε ως πεζοναύτης στον αγγλικό στρατό κατά τον 18ο αιώνα.

Οι περισσότερες πληροφορίες για την ζωή της Χάνα Σνελ, έχουν ληφθεί από τη βιογραφία που έχει γράψει για αυτήν ο Robert Walker. Η βιογραφία εκδόθηκε τον Ιούλιο του 1750 με τίτλο "The Female Soldier".

Η ζωή της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χάνα Σνελ γεννήθηκε στο Ουόρτσεστερ στην Αγγλία, στις 23 Απριλίου του 1723. Ο πατέρας της ήταν καλτσοπώλης και είχε στεγνωτήριο ρούχων. Σε ηλικία μόλις 20 ετών, η Χάνα έχασε από την ζωή και τους δύο γονείς της και έτσι αποφάσισε να μετακομίσει στο Λονδίνο, για να συζήσει με την αδερφή της Susannah και τον σύντροφο της αδερφής της. Το σπίτι οπού διέμεναν βρίσκονταν στην συνοικία Wapping, η οποία ήταν αρκετά κοντά στο κεντρικό λιμάνι, εκεί οπού η Χάνα γνώρισε έναν από τους μελλοντικούς συντρόφους της, τον Ολλανδό ναύτη, James Summs.

Λέγεται ότι παντρεύτηκαν με τον James σε ένα παρεκκλήσι στο Φλητ στριτ, ωστόσο δεν υπάρχουν επίσημα έγγραφα που να το αποδεικνύουν όπως και για πολλούς άλλους γάμους που έγιναν κατά την διάρκεια του 18ου αιώνα στο Fleet Street. Και αυτό γιατί εκεί παντρεύονταν στα γρήγορα και ανεπίσημα, κυρίως ναύτες, που ήθελαν να γυρίσουν γρήγορα στα πλοία τους, καθώς και "κλεμμένα" ζευγάρια. Ο James δεν αποδείχθηκε καλός σύζυγος, καθώς ζούσε έναν έκλυτο βίο, συναναστρέφονταν με εγκληματίες και απατούσε την γυναίκα του με πόρνες. Υποστηρίζεται μάλιστα ότι πούλησε τα υπάρχοντα της για να καταφέρουν να επιβιώσουν. Δεν πέρασε πολύς καιρός και, αφού την άφησε έγκυο, την εγκατέλειψε.

Η Χάνα γέννησε ένα κοριτσάκι και το 1746 το βάπτισε Sussanah. Δυστυχώς όμως, το κοριτσάκι απεβίωσε σε ηλικία μόλις 7 μηνών και η Χάνα αποφάσισε να μεταμφιεστεί με τα ρούχα του εξ αγχιστείας αδελφού της, να ταξιδέψει στο Κόβεντρι και παρουσιαζόμενη ως αυτόν να υπηρετήσει στον αγγλικό στρατό. Πιστεύεται, ότι προέβη σε αυτήν την απόφαση καθώς ήθελε να εντοπίσει τον σύζυγο της, James Summs και να τον εκδικηθεί.

Άρθρο του Gentleman's Magazine για την Snell. (1750)

Η Χάνα πέρασε περίπου 4,5 χρόνια από την ζωή της μεταμφιεσμένη ως άνδρας και υπηρέτησε ως πεζοναύτης και αργότερα ως ναυτικός. Κατά την διάρκεια της θητείας της κλήθηκε τον Αύγουστο του 1748 να συμμετέχει στην πολιορκία του Ποντισέρι (Κόβεντρι) και έτσι έπλευσε προς την Ινδία. Εκεί τραυματίστηκε σοβαρά, καθώς δέχθηκε 6 σφαίρες στο δεξί της πόδι, 5 στο αριστερό και μία στην βουβωνική χώρα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Cuddalore και επέτρεψε στους ιατρούς να θεραπεύσουν μόνο τις πληγές της στα πόδια για να μην αποκαλυφθεί ότι είναι γυναίκα. Στην βουβωνική περιοχή την θεράπευσε μόνη της ενώ έπεισε μία νοσοκόμα να τις φέρει τα απαραίτητα εξαρτήματα. Μετά από 9 ολόκληρους μήνες, ανάρρωσε και έφυγε από το νοσοκομείο. Λίγο αργότερα επέστρεψε στην Αγγλία με το πλοίο HMS Etham και υπηρέτησε για μικρό χρονικό διάστημα ως ναυτικός. Σε μία επιστροφή της αποκάλυψε την πραγματική της ταυτότητα, με συνέπεια να αποταχθεί από το ναυτικό και τον στρατό γενικότερα. Ωστόσο όταν ο έντυπος τύπος έγραψε για αυτήν, μετατράπηκε σε διασημότητα. Πολλοί καλλιτέχνες ζωγράφισαν πορτρέτα της, ενώ ένας αρθρογράφος έγραψε παραστατικά όλη την ιστορία της. Όλοι γενικότερα ήθελαν να μάθουν για την γυναίκα που υπερασπίστηκε την χώρα της, ντυμένη ως άνδρας. Η Χάνα εκμεταλλεύτηκε την διασημότητα της και από τις 29 Ιουνίου του 1750 έως και το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, τραγούδαγε κάθε Κυριακή, στο θέατρο New Wells (που βρίσκεται λίγα μέτρα βόρεια του Πύργου του Λονδίνου), στο πολυπληθές πλήθος που συγκεντρώνονταν κάθε φορά να την ακούσει. Στις 29 Ιουλίου του 1750 η 27χρόνη Χάνα έκανε παρέλαση επιδεικνύοντας με ακρίβεια τις στρατιωτικές κινήσεις των πεζοναυτών και την θαύμασαν ακόμη και βετεράνοι στρατιώτες.

Αργότερα και αφού έδινε παραστάσεις για 3 μήνες και ενώ το κοινό της άρχισε να εξασθενεί αποφάσισε να μετακομίσει από το Λονδίνο στην εξοχή. Εκεί πιθανολογείται ότι άνοιξε ένα μπαρ που ονομάζονταν «The Woman in Masquerade»,στο [Wapping. Στις 3 Νοεμβρίου του 1759 παντρεύτηκε έναν μαραγκό εν ονόματι Richard Eagles με τον οποίο απέκτησαν 2 γιούς, τον George και τον Thomas. Δ εν υπάρχουν έγκυρα δεδομένα από τον θάνατο του συζύγου της Eagles, ωστόσο έγινε γνωστό ότι στις 16 Νοεμβρίου του 1772 παντρεύτηκε τον Richard Habgood στο παρεκκλήσι Wickham στο Walford.

Πινακίδα που φτιάχτηκε προς τιμή της Χάνα Σνελ από τη Worcester Civic Society και το Ladies Crown Probus Worcester στο 25 Friar Street, Worcester WR1 2NA στις 21 Μαϊου του 2018.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1785 διέμενε με τον γιό της George και οι δύο τους περνούσαν δύσκολους καιρούς. Στις 6 Αυγούστου του 1791, η Χάνα εισήχθη στο νοσοκομείο Bethlem Royal,στην πτέρυγα του φρενοκομείου. Μία εφημερίδα της εποχής υποστήριξε ότι είχε προσβληθεί από την πιο άθλια ασθένεια που θα μπορούσε να προσβληθεί το ανθρώπινο είδος. ΄Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι κόλλησε σύφιλη από τον πρώτο σύζυγο της, James Summs εξαιτίας του έκλυτου βίου του και το 1791 έφτασε στο τριτογενή βαθμό της ασθένειας.

Ειδικότερα εκείνη την εποχή η σύφιλη ήταν από τις πιο επικίνδυνες ασθένειες που μπορούσε να κολλήσεις, καθώς μεταδίδονταν ακόμη και από έναν σύντροφο και μπορούσε να παραμείνει ανενεργή έως και 20 με 30 χρόνια. Ενώ όταν φτάνει στο τρίτο στάδιο, συνήθως προσβάλλει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα στα οποία οφείλεται η άγρια και τρελή συμπεριφορά.

Η Χάνα απεβίωσε 6 μήνες μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο στις 8 Φεβρουαρίου του 1792, σε ηλικία 68 ετών.


Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Cordingly, D. (2007). Seafaring Women. Adventures of Pirate Queens, Female Stowaways, and Sailor's Wives. United States: Random House Trade Paperback Edition[1]. ISBN 978-0-375-75872-0
  2. Renard Press Ltd. (2021). The Female Soldier. Hannah Snell. United KIngdom: Renard Press Ltd[2]. ISBN 978-1-913724-04-7

Επιπρόσθετή Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Cordingly, David (25 Μαρτίου 2009). Seafaring Women: Adventures of Pirate Queens, Female Stowaways, and Sailors' Wives. Random House Publishing Group. ISBN 978-0-307-49059-9. 
  2. Snell, Hannah (24 Φεβρουαρίου 2021). The Female Soldier: or, The Surprising Life and Adventures of Hannah Snell. Renard Press Ltd. ISBN 978-1-913724-04-7.