Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φόξχαουντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα αμερικανικό φόξχαουντ

Το φόξχαουντ είναι είδος κυνηγόσκυλου, το οποίο εκτρέφεται για το ισχυρό κυνηγετικό του ένστικτο και λόγω της έντονης αίσθησης της όσφρησης, του γαβγίσματος, της ενέργειας, της κίνησης και της ταχύτητάς τους.[1] Στο κυνήγι της αλεπούς, τα φόξχαουντ χρησιμοποιούνται για το κυνήγι τους. Μερικές φορές φυλούν τα πρόβατα και τα σπίτια.

Υπάρχουν διαφορετικές φυλές φόξχαουντ, τα οποία παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες μεταξύ τους και αποκαλούνται απλώς φόξχαουντ στις χώρες καταγωγής τους.

  • Αμερικανικό φόξχαουντ
  • Μαύρο φόξχαουντ του Ντάμφρισιρ (έχει εξαφανιστεί)
  • Αγγλικό φόξχαουντ
  • Ουαλικό φόξχαουντ

Ο αμερικανικός σύνδεσμος εκτροφέων φόξχαουντ αναγνωρίζει την Αμερικανική, την Αγγλική και τις διασταυρωμένες φυλές φόξχαουντ, καθώς και τη φυλή Πεν-Μάριντελ.[2] Το 2012 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος Φόξχαουντ για την διεθνή προβολή του φόξχαουντ ως φυλή.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αρσενικά φόξχαουντ ζυγίζουν συνήθως 29 με 32 κιλά, ενώ τα θηλυκά 27 με 29 κιλά. Τα αρσενικά ζυγίζουν συνήθως 55 με 63 εκατοστά και τα θηλυκά συνήθως 53 με 60.[3] Έχουν δυνατά πόδια και βαθιά στήθη, αφήνοντας σημαντικό χώρο για τους πνεύμονες.[4][5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «MFHA Kids» (PDF). Masters of Foxhounds Association of North America. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 24 Οκτωβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2020. 
  2. «MFHA - Foxhound Registration». Mfha.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2017. 
  3. «American Foxhound». American Kennel Club. 
  4. «English Foxhound». American Kennel Club. 
  5. «Official Standard for the American Foxhound» (PDF). American Kennel Club.