Φρούριο Γκομπιντγκάρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φρούριο Γκομπιντγκάρ
Χάρτης
Είδοςθεματικό πάρκο
ΔιεύθυνσηOld cantt road, Vijay chowk, inside lohgarh chowk, Amritsar
Γεωγραφικές συντεταγμένες31°37′37″N 74°51′36″E
Διοικητική υπαγωγήΑμριτσάρ
ΧώραΙνδία
Έναρξη κατασκευής1760
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το φρούριο Γκομπιντγκάρ είναι ιστορικό φρούριο το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης Αμριτσάρ στο Ινδικό κρατίδιο Παντζάμπ. Προηγουμένως ήταν κατειλημμένο από τον στρατό, αλλά είναι πλέον ανοιχτό για το κοινό από τις 10 Φεβρουαρίου 2017. Σήμερα το φρούριο αναπτύσσεται ως ένα μοναδικό ζωντανό μουσείο, ως αποθετήριο της ιστορίας του Παντζάμπ.

Είναι ευρέως γνωστό ως Μπανγκιάν ντα Κίλα (φρούριο του Μπανγκί). Το Γκομπιντγκάρ κατακτήθηκε και ενισχύθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από τον κυβερνήτη των Σανταβάλι Τζατ Μαχαραγιά Ραντζίτ Σινγκ, παίρνοντας το όνομα του από τον 10ο γκουρού των Σιχ, Γκουρού Γκομπίντ Σινγκ. Το φρούριο είχε πέντε κανόνια, συμπεριλαμβανομένων δύο γνωστών κανονιών Ζαμζάμα. Οι δομές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης ήταν η κυκλική πορεία στο κέντρο του εσωτερικού περιβλήματος, η Τοσαχάνα και οι προμαχώνες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χτίστηκε αρχικά από τον μαχαραγιά Γκουτζάρ Σινγκ Μπανγκί, τοπικό οπλαρχηγό του 18ου αιώνα. Το φρούριο κατακτήθηκε και ενισχυμένη στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Μαχσαραγιά Ραντζίτ Σινγκ, ο οποίος το μετονόμασε προς τιμήν του 10ου γκουρού των Σιχ, Γκουρού Γκομπίντ Σινγκ. Το φρούριο είχε πέντε κανόνια, συμπεριλαμβανομένων δύο κανονιών ζαμζάμα. Το 1805, Ραντζϊτ Σινγκ ενίσχυσε το φρούριο. Ένας από τους κύριους λόγους ανέγερσης του φρουρίου ήταν η διάσωση του Χαρμιντάρ Σαχίμπ και της πόλης από τους εισβολείς. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, χτίστηκε τάφρος και πύλες με σύγχρονα σχέδια, ενώ η τάφρος είχε λασπώδη θεμέλια. Το φρούριο ανακαινίστηκε με τη βοήθεια ενός γάλλου αρχιτέκτονα. Έχει αναφερθεί ότι ο μαχαραγιάς Ραντζίτ Σινγκ κρατούσε τον θησαυρό του στη Τοσαχάνα, το οποίο περιλάμβανε το περίφημο Κοχ-ι-νουρ και προμήθειες για στρατό 2000 ατόμων στο φρούριο. Το 1849, οι Βρετανοί κατέλαβαν το φρούριο έκαναν σημαντικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της περιόδου. Επίσης, έγιναν σημαντικές αλλαγές στους προμαχώνες και πύλες, ενώ τοποθετήθηκε και νέα τεχνολογία πυρομαχικών.