Φρον ντε Σεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 48°51′3.87″N 2°17′7.61″E / 48.8510750°N 2.2854472°E / 48.8510750; 2.2854472

Φρον ντε Σεν
Χάρτης
Είδοςδιαμέρισμα
Γεωγραφικές συντεταγμένες48°51′4″N 2°17′8″E
Διοικητική υπαγωγή15ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού
ΧώραΓαλλία
Commons page Πολυμέσα

Το Φρον ντε Σεν (Γαλλικά: Front de Seine, ελληνικά: Πρόσοψη στον Σηκουάνα) είναι μια περιοχή στο Παρίσι της Γαλλίας, που βρίσκεται κατά μήκος του Σηκουάνα στο 15ο διαμέρισμα, νότια του Πύργου του Άιφελ. Περιλαμβάνει ένα από τα μεγαλύτερα σύνολα κτιριακών κατασκευών μεγάλου ύψους στην πόλη.

Διοικητικά, μοιράζεται μεταξύ των περιοχών Ζαβέλ και Γκρενέλ.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1860, στην περιοχή αυτή στις όχθες του Σηκουάνα είχαν εγκατασταθεί βιομηχανίες και η περιοχή ήταν κατά κύριο λόγο βιομηχανική. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, το κλείσιμο και η μεταφορά των εργοστασίων σε άλλες περιοχές απελευθέρωσαν τη γη, στα πλαίσια της επέκτασης της πόλης του Παρισιού.

Οι πρώτοι πύργοι ανεγέρθηκαν από το 1970 και ο τελευταίος, ο πύργος Κριστάλ, το 1990.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή Φρον ντε Σεν από τη γέφυρα Μιραμπώ
Η περιοχή Φρον ντε Σεν από τη γέφυρα Μπιρ-Χακίμ

Η περιοχή Φρον ντε Σεν είναι, με το 13ο διαμέρισμα, μια από τις λίγες συνοικίες στην πόλη του Παρισιού που περιέχουν πολυώροφα κτίρια, καθώς τα περισσότερα έχουν κατασκευαστεί στην ευρύτερη περιοχή της πόλης, κυρίως στην περιοχή Λα Ντεφάνς.[1]

Η περιοχή Φρον ντε Σεν είναι το αποτέλεσμα ενός σχεδίου πολεοδομικού σχεδιασμού από τη δεκαετία του 1970. Περιλαμβάνει 21 πύργους που φτάνουν σχεδόν τα 100 μέτρα ύψος [2]και είναι κτισμένοι γύρω από μια υπερυψωμένη πλατεία. Αυτή η πλατεία είναι στρωμένη με νωπογραφίες που είναι ορατές από τους υπερυψωμένους ορόφους των πύργων. Σε αντίθεση με τους ουρανοξύστες του 13ου διαμερίσματος, ο σχεδιασμός των πύργων παρουσιάζει πολυμορφία. Το ξενοδοχείο Novotel Paris-Tour Eiffel, για παράδειγμα, έχει κόκκινη πρόσοψη, [3] ενώ η πρόσοψη του πύργου Τοτέμ αποτελείται από πολλά τζάμια. Ένα πρόσφατα ανασχεδιασμένο εμπορικό κέντρο, το εμπορικό κέντρο Μπωγκρενέλ άνοιξε το 2013. [4][5]

Επιπλέον, ενώ οι πύργοι του 13ου διαμερίσματος είναι κυρίως οικιστικοί και οι πύργοι της Λα Ντεφάνς κατά κύριο λόγο εμπορικοί, οι πύργοι του Φρον ντε Σεν είναι μικτής εμπορικής και οικιστικής χρήσης.

Στην περιοχή βρίσκεται η καμινάδα του Φρον ντε Σεν, μια καμινάδα ύψους 130 μέτρων που χρησιμεύει για την εξαγωγή του καπνού των υπόγειων εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης και ζεστού νερού οικιακής χρήσης που διανέμεται μέσω υπόγειων σωληνώσεων στα κτίρια της περιοχής και είναι η 4η ψηλότερη κατασκευή στο Παρίσι.

Front de Seine, 2021

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]