Φρεντερίκ Μπριλί Μπουαμπρέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φρεντερίκ Μπριλί Μπουαμπρέ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 11  Μαρτίου 1923
Ακτή Ελεφαντοστού
Θάνατος 26  Ιανουαρίου 2014
Αμπιτζάν
Υπηκοότητα Ακτή Ελεφαντοστού
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Γαλλικά[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα συγγραφέας[2]

Ο Φρεντερίκ Μπριλί Μπουαμπρέ (γαλλικά: Frédéric Bruly Bouabré, 11 Μαρτίου 1923 - 28 Ιανουαρίου 2014) ήταν Ιβοριανός καλλιτέχνης.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Ζεπρεγκιέ και ήταν από τους πρώτους κατοίκους της Ακτής Ελεφαντοστού που μορφώθηκαν από τη γαλλική αποικιοκρατική κυβέρνηση. Στις 11 Μαρτίου του 1948, είδε ένα όραμα που επηρέασε άμεσα το κατοπινό έργο του. Ο Μπουαμπρέ δημιούργησε πολλά από τα εκατοντάδες μικρά του σχέδια, ενώ παράλληλα δούλευε ως υπάλληλος σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες. Τα σχέδιά του αυτά απεικονίζουν πολλά διαφορετικά θέματα, αντλημένα κυρίως από την τοπική παράδοση. Κάποια αποτυπώνουν τα δικά του οράματα. Όλα τα σχέδια είναι μέρος ενός μεγάλου κύκλου, με τίτλο Γνώση του Κόσμου. Ο Μπουαμπρέ δημιούργησε επίσης ένα οικουμενικό αλφάβητο 448 γραμμάτων, το οποίο χρησιμοποίησε για να αποδώσει την προφορική παράδοση του λαού του, των Μπετέ. Πολλά από τα σχέδιά του βρίσκονται στη συλλογή του Ζαν Πιγκοτζί.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Frédéric Bruly Bouabré της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).