Φρειδερίκος του Ίζενμπερκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φρειδερίκος του Ίζενμπερκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1193[1]
Θάνατος 14  Νοεμβρίου 1226
Κολωνία
Συνθήκες θανάτου Τροχός βασανιστηρίων και θανατική ποινή
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα αριστοκράτης
Οικογένεια
Τέκνα Ντήτριχ Α΄ του Ίζενμπερκ
Γονείς Άρνολτ της Άλτενα
Αδέλφια Ντήτριχ Γ΄ του Ίζενμπεργκ
Ένγκελμπερτ Α΄ του Ίζενμπεργκ
Μπρούνο του Ίζενμπεργκ

Ο Φρειδερίκος, γερμ. Friedrick (1193 - 15 Νοεμβρίου 1226) από τον Οίκο της Άλτενα ήταν κόμης της Άλτενα και τού Ίζενμπερκ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού Άρνολτ κόμη της Άλτενα και του Ίζενμπερκ και της Μέχτιλτ/Ματθίλδης, κόρης του Φλόρις Γ΄ κόμη της Ολλανδίας.

Το οικογενειακό κάστρο του ήταν στο Ίζενμπερκ, κοντά στο Χάττινγκεν της Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Ήταν ηγετική μορφή στην αντιπαράθεση, που είχαν οι ευγενείς της Βεστφαλίας με τις επιθετικές πολιτικές τού Ένγκελμπερτ Β΄ αρχιεπισκόπου της Κολωνίας. Το 1225 οι ευγενείς έκαναν Συνέλευση στο Ζόεστ, όπου ο Φρειδερίκος συνάντησε τον εξάδελφο τού πατέρα του Ένγκελμπερτ Β΄ με σκοπό να συμφωνήσουν για την επιτροπεία (vogtei) τού αββαείου τού Έσσεν. Ο Φρειδερίκος κατηγορήθηκε, ότι εισέπραττε τα έσοδα για δικό του όφελος προς βλάβη και προσβολή του αββαείου· δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Κατά την επιστροφή τους από το Ζόεστ προς την Κολωνία, ο Φρειδερίκος σχεδίασε ενέδρα· έτσι στους πρόποδες τού Γκέβελσμπερκ, μεταξύ Χάγκεν και Σβελμ, το απόγευμα της 7ης Νοεμβρίου 1225, ο Ένγκελμπερτ Β΄ σκοτώθηκε. Δεν υπάρχει συμφωνία για το αν ο φόνος ήταν σκόπιμος ή ο αρχιεπίσκοπος σκοτώθηκε ακούσια κατά την αψιμαχία. Οι νεότεροι μελετητές θεωρούν, ότι ο σκοπός τού Φρειδερίκου ήταν να τον κρατήσει σε "ιπποτική αιχμαλωσία" και να τον ελευθερώσει, όταν ο Ένγκελμπερτ Β΄ υπέκυπτε στα αιτήματα των ευγενών. Αυτό συμφωνεί με τα ήθη της μεσαιωνικής φεουδαρχίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε π. το 1210 στη Σοφία των Λίμμπουρκ, κόρη τού Βάλεραν Γ΄ δούκα του Λίμμπουρκ και είχε τέκνα:

  • Ντήτριχ Α΄ κόμης της Άλτενα και τού Ίζενμπερκ, 1ος κόμης τού Λίμμπουρκ επί τού Λέννε.
  • Φρειδερίκος πριν το 1220-μετά το 1243.
  • Ελισάβετ πριν το 1220-μετά το 1275.
  • Σοφία πριν το 1222-μετά το 1275, παντρεύτηκε τον Ερρίκο Γ΄ τού Βόλμενσταϊν.
  • Αγνή πριν το 1228-μετά το 1282, παντρεύτηκε τον Μπούρχαρτ Γ΄ τού Μπρόιχ.
  • μία κόρη, νυμφεύτηκε τον Ιωάννη Α΄ κόμη τού Σπόνχαϊμ & Ζάυν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Harm Klueting: "'Daß sie ein Abspliß von der Grafschaft Mark ist, daran ist kein Zweifel'": Die Grafschaft Limburg vom 13. bis zum 19 Jahrhundert", in: Jahrburch des Vereins für Orts-und Heimatkunde in der Grafschaft Mark 93/93 (1995), pp 63–126.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Frederick of Isenberg της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).