Φρειδερίκη της Βυρτεμβέργης (1699-1781)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φρειδερίκη της Βυρτεμβέργης (1699-1781)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση27  Ιουλίου 1699
Νόιενστατ επί του Κόχερ
Θάνατος8  Μαΐου 1781
Νόιενστατ επί του Κόχερ
Τόπος ταφήςNikolauskirche, Neuenstadt am Kocher
Χώρα πολιτογράφησηςΔουκάτο της Βυρτεμβέργης
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΦρειδερίκος Αύγουστος της Βυρτεμβέργης-Νόιενστατ και Albertine Sophie Esther, Duchess of Württemberg-Neuenstadt
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΗγουμένη
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Φρειδερίκη, γερμ.: Frederica von Württemberg (1699 – 1781) από τον Οίκο της Βυρτεμβέργης ήταν κόρη του δούκα της Βυρτεμβέργης-Νόιενστατ. Έγινε ευνοούμενη της Σοφίας-Μαγδαληνής του Βρανδεμβούργου-Κούλμπαχ, συζύγου του Χριστιανού ΣΤ΄ της Δανίας. Αυτή την όρισε ηγουμένη στο αβαείο του Δανικού προτεσταντικού μοναστηριού στην Βάλο το διάστημα 1738–1743.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν η τρίτη (επιζήσασα) κόρη του Φρειδερίκου-Αυγούστου δούκα της Βυρτεμβέργης-Νόιενστατ και της Αλμπερτίνας-Σοφίας-Έστερ (1661-1728), κόρης του κόμη του Έμπερσταϊν.

Δεν παντρεύτηκε ποτέ, και μετά το τέλος του πατέρα της το 1716 έζησε με τη μητέρα της στο κάστρο Γκόσχαϊμ μέχρι το τέλος εκείνης το 1728. Μετά από αυτό, ήταν για κάποιο διάστημα κυρία επί των τιμών για την Ιωάννα-Ελισάβετ του Μπάντεν-Ντούρλαχ. Η Φρειδερίκη ήταν ευνοουμένη της Σοφίας-Μαγδαληνής του Βρανδεμβούργου-Κούλμπαχ, συζύγου του Χριστιανού ΣΤ΄ της Δανίας, της οποίας η εύνοια προς τους Γερμανούς δεν άρεσε. Με διαταγή της Σοφίας-Μαγδαληνής της απονεμήθηκε η προσοδοφόρα θέση της ηγουμένης. Δεν ήταν δημοφιλής στη βασιλική αυλή της Δανίας, όπου δεν τη συμπαθούσαν λόγω της αιχμηρής γλώσσας της· συμμετείχε σε μία έριδα με την αδελφή της βασίλισσας, τη Σοφία-Καρολίνα του Βρανδεμβούργου-Κούλμπαχ. Το 1743 άφησε τη Δανία και επέστρεψε στο κάστρο του Nόιενστατ.

Ήταν μία κυρία του Τάγματος της Τελείας Ενώσεως.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Frederikke, Hertuginde af Württemberg i Carl Frederik Bricka, Dansk biografisk Lexikon (första utgåvan, 1891)
  • Sönke Lorenz, Dieter Mertens, Volker Press (Hrsg. ): Das Haus Württemberg. Ο Ein βιογραφεί Lexikon. Kohlhammer Verlag, Στουτγκάρδη 1997,(ISBN 3-17-013605-4), S. 230, αρ. 4.4.12: Friederike