Φρανσίσκ Ντιρέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Φρανσίσκ Ντυρέ)
Φρανσίσκ Ντιρέ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Francisque Duret (Γαλλικά)
Γέννηση19  Οκτωβρίου 1804[1][2][3]
Παρίσι
Θάνατος26  Μαΐου 1865[4][2][3]
Παρίσι[5]
Τόπος ταφήςΚοιμητήριο του Περ-Λασαίζ[6] και Grave of Cot-Duret
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία[7]
ΣπουδέςΣχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού και Γαλλική Ακαδημία Ρώμης (1824, 1827)[8]
Ιδιότηταγλύπτης[6]
ΓονείςΦρανσουά-Ζοζέφ Ντυρέ[6]
Σημαντικά έργαd:Q17584167, d:Q17584172 και Female Warrior on Horseback
ΒραβεύσειςΙππότης της Λεγεώνας της Τιμής, Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής[4] και βραβείο της Ρώμης (1823)
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φρανσίσκ Ντιρέ (γαλλικά: Francisque Duret‎‎, Παρίσι 1804 – 1865) ήταν Γάλλος γλύπτης, γιος του γλύπτη Φρανσουά – Ζοζέφ Ντιρέ (1732 – 1816). Αρχικά το ενδιαφέρον του εκδηλώθηκε για το θέατρο και αργότερα παρακολούθησε μαθήματα μουσικής στο Ωδείο του Παρισιού. Τελικά όμως στράφηκε προς την τέχνη της γλυπτικής μπαίνοντας στη Σχολή Καλών Τεχνών το 1818 στο εργαστήριο του Φρανσουά Ζοζέφ Μποζιό ( 1769 –1845). Σε ηλικία δεκαεννέα ετών, το 1823, κέρδισε το Βραβείο της Ρώμης ((Prix de Rome) με το ανάγλυφο έργο του «Ο πόνος του Εύανδρου πάνω στο πτώμα του γιου του Παλλάδα» (Douleur d’ Evandre sur le corps de son fils Pallas).

"Ο Άγιος Μιχαήλ καταβάλλοντας το διάβολο". Έργο του Φρανσίσκ Ντυρέ. Παρίσι, Κρήνη Σαιν-Μισέλ, Πλατεία Σαιν-Μισέλ

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρώμη, ο Ντιρέ φιλοτέχνησε το «Νεαρό ψαρά που χορεύει ταραντέλα» (1832, Jeune Pecheur dansant la tarentelle), που του χάρισε για πρώτη φορά την αναγνώριση του κοινού και κάποια επιτυχία. Η καλλιτεχνική του πορεία έχει να επιδείξει σημαντικά έργα στο Λούβρο, το Δικαστικό Μέγαρο, το Ανάκτορο του Λουξεμβούργου και τις Εκκλησίες Σεν-Βενσάν-ντε-Πολ, Αγίας Κλοτίλδης, Νοτρ-Νταμ-ντε-Λορέτ και Μαντλέν. Φιλοτέχνησε ακόμη, μετά από δημόσιες αναθέσεις, προτομές για τον Μολιέρο, τον Ρισελιέ, τον Φίλιππο της Ορλεάνης, τον Σατωμπριάν (Μουσείο Βερσαλλιών) και τον Καζιμίρ – Περιέ. Χρημάτισε καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών από το 1852 ως το 1863.

Ανάμεσα στα πιο αξιόλογα έργα του Ντιρέ, που βρίσκονται στο Παρίσι, περιλαμβάνονται: «Η Γαλλία προστατεύοντας την επιστήμη και τις τέχνες» (Λούβρο, Πτέρυγα Ρισελιέ), «Δικαιοσύνη» (1851, Πλατεία Χρηματιστηρίου), «Ο Άγιος Μιχαήλ καταβάλλοντας το διάβολο» (1860, Κρήνη Αγίου Μιχαήλ, Πλατεία Σεν – Μισέλ), «Νίκη» (Ανάκτορο του Λουξεμβούργου), «Ναϊάς» (Κρήνη των Μεδίκων, Κήπος του Λουξεμβούργου), «Αρχάγγελος Γαβριήλ» (Εκκλησία Μαντλέν, περιστύλιο), «Η Αφροδίτη στο λουτρό» (Κήποι Σαν- Ελιζέ), ενώ στο Μουσείο του Λούβρου βρίσκεται, μεταξύ άλλων, ο «Νεαρός ψαράς που χορεύει την ταραντέλα».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Georges Belleiche: “Statues de Paris: Les Rues de la Rive Gauche”, p. 82, Massin Editeur, Paris, 2006.
  • Georges Belleiche: “Statues de Paris: Les Rues de la Rive Droite”, pp.37, 59 & 113, Massin Editeur, Paris, 2006.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Francisque Duret στο Wikimedia Commons