Φρέντερικ Κλαρκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Φρέντερικ Κλαρκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1912
Θάνατος1980
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααθλητής
ιατρός
κυβερνήτης

Ο Φρέντερικ Κλαρκ (Frederick Joseph Clarke, 21 Μαΐου 1912 - 26 Οκτωβρίου 1980) ήταν επιστήμονας και πρώτος αυτόχθων κυβερνήτης στην Αγία Λουκία. Τιμήθηκε μεταξύ άλλων με τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη. Τη δεκαετία του 1940 και του 1950 ήταν αθλητής του κρίκετ και αρχηγός της ομάδας της χώρας του. Στη συνέχεια έγινε μέλος της Διοικητικής Επιτροπής Ελέγχου για το Κρίκετ στις Δυτικές Ινδίες (West Indies Cricket Board of Control).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 21 Μαΐου 1912 και μορφώθηκε στο Γουέσλεϊ Χολ των Μπαρμπάντος και στη συνέχεια στο Σαιντ Μέρις Κόλετζ της Αγίας Λουκίας και στο Σχολείο του Αγίου Βικεντίου (St Vincent Grammar School). Έκανε ιατρικές σπουδές στο Εδιμβούργο της Σκωτίας και έλαβε τον τίτλο Licentiate από τη Βασιλική Σχολή Ιατρών και Χειρουργών.

Εργάστηκε αρχικά στη Βρετανία και έπειτα στη χώρα του ως ιατρός. Ήταν ανώτατος γιατρός της κυβέρνησης ως το 1963, οπότε αποσύρθηκε. Το 1964 ο δρ Κλαρκ έγινε πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, θέση που κατείχε ως το 1967 οπότε αποχώρησε και έγινε ο πρώτος ιθαγενής Κυβερνήτης στην Αγία Λουκία, προτού η τελευταία γίνει ανεξάρτητη. Παρέμεινε κυβερνήτης ως το 1971, οπότε επέστρεψε στην πολιτική ζωή.

Απεβίωσε στις 26 Οκτωβρίου 1980, σε ηλικία 68 ετών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]