Φράουενκιρχε (Δρέσδη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Φράουενκιρχε
Frauenkirche
Χάρτης
Είδοςεκκλησία[1]
Αρχιτεκτονικήμπαρόκ αρχιτεκτονική
Γεωγραφικές συντεταγμένες51°3′7″N 13°44′30″E
ΘρήσκευμαΛουθηρανισμός
Θρησκευτική υπαγωγήΕυαγγελική –Λουθηρανική Εκκλησία της Σαξονίας
Διοικητική υπαγωγήΔρέσδη[1]
ΤοποθεσίαInnere Altstadt
ΧώραΓερμανία[2]
Έναρξη κατασκευής1726
Κατεδάφιση15  Φεβρουαρίου 1945
Ύψος91,24 μέτρα
ΥλικάPosta Sandstone
ΑρχιτέκτοναςGeorge Bähr
Προστασίαμνημείο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς[3]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Φράουενκιρχε, στη Δρέσδη (στα γερμανικά: Dresdner Frauenkirche), είναι Λουθηρανική εκκλησία, αφιερωμένη στην Παναγία. Χτίστηκε το 18ο αιώνα και είναι δείγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής. Καταστράφηκε κατά το Βομβαρδισμό της Δρέσδης, το Φεβρουάριο του 1945, και ανακατασκευάστηκε εξήντα χρόνια μετά. Σήμερα αποτελεί σύμβολο της συμφιλίωσης Προτεσταντών και Καθολικών.

Αν και συχνά αναφέρεται ως καθεδρικός, ο Καθεδρικός ναός της Ευαγγελικής –Λουθηρανικής Εκκλησίας στη Δρέσδη είναι η Κρόιτσκιρχε (Kreuzkirche -Εκκλησία του Σταυρού).

Ιστορία της εκκλησίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο σημείο όπου βρίσκεται η Φράουενκιρχε υπήρχε παλαιότερα άλλη εκκλησία, αφιερωμένη επίσης στην Παναγία, η οποία είχε χτιστεί τον 11ο αιώνα, σε ρωμανικό ρυθμό, και μέχρι τη Μεταρρύθμιση ήταν η έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής της Δρέσδης και του Μέισσεν (Roman Catholic Diocese of Dresden-Meissen). Το 1727 η εκκλησία αυτή κατεδαφίστηκε και στη θέση της χτίστηκε η Φράουενκιρχε ως εκκλησία της Λουθηρανικής Εκκλησίας. Ο Πρίγκιπας-εκλέκτορας της Σαξονίας, Αύγουστος Β΄ ο Δυνατός, αν και είχε στραφεί στον Καθολικισμό για να γίνει Βασιλιάς της Πολωνίας, υποστήριξε την κατασκευή του ναού, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να διαβεβαιώσει τους κατοίκους της Σαξονίας ότι δεν επρόκειτο να υποχρεωθούν να αλλάξουν την πίστη τους και να ακολουθήσουν τον Καθολικισμό σύμφωνα με την αρχή cuius regio eius religio.

Τα σχέδια της νέας εκκλησίας ήταν του αρχιτέκτονα George Bähr. Στα σχέδια του Bähr αποτυπώνεται το νέο πνεύμα της Προτεσταντικής λειτουργίας, με την τοποθέτηση Αγίας Τράπεζας, του άμβωνα και της κολυμβήθρας στο κέντρο του ναού ώστε να είναι ορατά από ολόκληρο το εκκλησίασμα. Το 1736 ο διάσημος κατασκευαστής εκκλησιαστικών οργάνων Γκότφριντ Σίλμπερμανν (Gottfried Silbermann) κατασκεύασε το εκκλησιαστικό όργανο της Frauenkirche, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 25 Νοεμβρίου 1736. Την 1η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ έδωσε ρεσιτάλ με το εκκλησιαστικό αυτό όργανο. Η Φράουενκιρχε ολοκληρώθηκε το 1743.

Η Φράουενκιρχε είχε μήκος 50,02 μ. και πλάτος 41,96 μ. Ο τρούλος της, στον οποίο είχε δοθεί το όνομα Steinerne Glocke, άρχιζε σε ύψος 40μ. και έφθανε στα 96 μ. και ήταν κατασκευασμένος από ψαμμίτη. Όσον αφορά το βάρος του υπάρχουν διαφορετικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες κυμαίνονταν από 9 έως 12.000 τόνους. Στη διάρκεια του Επταετούς Πολέμου ο τρούλος της Φράουενκιρχε άντεξε αν και φέρεται να χτυπήθηκε με περισσότερα από εκατό βλήματα κανονιών από τον Πρωσικό Στρατό. Το 1849 η Φράουενκιρχε βρέθηκε στο επίκεντρο της Εξέγερσης του Μαΐου, κατά την Άνοιξη των Λαών.

Εκατό χρόνια περίπου αργότερα, κατά τη διάρκεια του Βομβαρδισμού της Δρέσδης το 1945, από τις συμμαχικές δυνάμεις, η Φράουενκιρχε καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Οι περίπου 650.000 εμπρηστικές βόμβες που ρίχτηκαν στην πόλη είχαν ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να ανεβεί η θερμοκρασία μέσα στην εκκλησία στους 1.000 °C, να διαλυθούν οι κολώνες από ψαμμίτη και να καταρρεύσει το κτίριο, το πρωί της 15ης Φεβρουαρίου. Διεσώθησαν μόνο η Αγία Τράπεζα και το ιερό της εκκλησίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 15. Ανακτήθηκε στις 31  Ιουλίου 2018.
  2. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 15. Ανακτήθηκε στις 30  Ιουλίου 2018.
  3. Database of the Landesamt für Denkmalpflege Sachsen. 09213916. Ανακτήθηκε στις 13  Αυγούστου 2023.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]