Φουρανεόλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η φουρανεόλη ή η φουρανόνη φράουλας είναι μια οργανική ένωση που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία αρωμάτων. Είναι τυπικά παράγωγο του φουρανίου. Είναι ένα λευκό ή άχρωμο στερεό που είναι διαλυτό σε νερό και οργανικούς διαλύτες. [2]Αν και δύσοσμος σε υψηλές συγκεντρώσεις, παρουσιάζει ένα γλυκό άρωμα φράουλας όταν αραιώνεται. Βρίσκεται στις φράουλες [3] και σε διάφορα άλλα φρούτα και είναι εν μέρει υπεύθυνη για τη μυρωδιά του φρέσκου ανανά [4]. Είναι επίσης σημαντικό για την οσμή του φαγόπυρου [5] και της ντομάτας [6].

Περιεχόμενα [απόκρυψη] 1 Οσμή και εμφάνιση 2 Στερεοϊσομερισμός 3 Βιοσύνθεση 4 Αναφορές Οσμή και εμφάνιση [επεξεργασία] Αν και δύσοσμος σε υψηλές συγκεντρώσεις, παρουσιάζει ένα γλυκό άρωμα φράουλας όταν αραιώνεται. [2] Βρίσκεται στις φράουλες [3] και σε διάφορα άλλα φρούτα και είναι εν μέρει υπεύθυνη για τη μυρωδιά του φρέσκου ανανά [4]. Είναι επίσης σημαντικό για την οσμή του φαγόπυρου [5] και της ντομάτας [6].

Στερεοϊσομερισμός [επεξεργασία] Η φουρανεόλη έχει δύο εναντιομερή, (R) - (+) - φουρανοόλη και (S) - (-) - φουρανοόλη. Η (R) -μορφή είναι κυρίως υπεύθυνη για τη μυρωδιά. [7]].