Φιτζιανοί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

iTaukei, γνωστοί με την νόμιμη ονομασία Φιτζιανοί[1]είναι οι μεγαλύτεροι αυτόχθονες κάτοικοι των Φίτζι και ζουν σε μία περιοχή που ανεπίσημα ονομάζεται Μελανησία. Οι αυτόχθονες Φιτζιανοί πιστεύεται ότι έχουν φτάσει στο Φίτζι από τη δυτική Μελανησία περί τα 3.500 χρόνια πριν.

Όνομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Αύγουστο του 2008 ανακοινώθηκε μια πρόταση για αλλαγή στο όνομα των πολιτών των Φίτζι. Εάν η πρόταση υιοθετείτο, όλοι οι πολίτες των Φίτζι, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, θα καλούνταν "φιτζιανοί" ("Fijians"). Η λέξη σήμερα δεν υποδηλώνει εθνικότητα και αναφέρεται αποκλειστικά στους αυτόχθονες Φιτζιανούς. Οι πολίτες των Φίτζι αναφέρονται ως "Fiji Islanders". Η πρόταση θα άλλαζε το αγγλικό όνομα των αυτοχθόνων φιτζιανών από "Fijians" σε itaukei, που είναι η λέξη για τους ιθαγενείς κατοίκους των Φίτζι στη γλώσσα Φίτζι. Ο ανατραπείς πρωθυπουργός Λαϊσένια Καράσε αντέδρασε τονίζοντας ότι η ονομασία "Fijian" ανήκε αποκλειστικά στους ιθαγενείς Φιτζιανούς. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την τροποποίηση του διατάγματος για τα ζητήματα των Φίτζι στις 30 Ιουνίου 2010 (Fijian Affairs Amendment Decree 2010). Με τη νέα νομοθεσία αντικαταστάθηκε η λέξη ‘Fijian’ ή ‘indigenous’ 'η ‘indigenous Fijian’ με τη λέξη ‘iTaukei’ σε όλη τη γραπτή νομοθεσία, ενώ όλα τα επίσημα έγγραφα όταν γίνεται αναφορά στους αυτόχθονες κατοίκους των Φίτζι. Σήμερα όλοι οι κάτοικοι των Φίτζι καλούνται ‘Φιτζιανοί’[2][3]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Από το 2010, η ονομασία "Fijian" (Φιτζιανός) υποδηλώνει νόμιμα και όχι εθνικότητα.
  2. "The Name “Fijian” Belongs to Indigenous - Qarase", FijiVillage, 8-8-2008
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2015.