Φιοντόρ Γιουρτσίχιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φιοντόρ Γιουρτσίχιν
Yurchikhin.jpg
Γέννηση 03 Ιανουαρίου 1959 (1959-01-03)
Βατούμι Γεωργίας
Αποστολές Ατλαντίς
Σογιούζ
Διεθνής Διαστημικός Σταθμός
Βραβεία Ήρωας Ρωσίας

Ο Φιόντορ Γιουρτσίχιν (ρωσικά:Фёдор Николаевич Юрчихин, 3 Ιανουαρίου 1959) είναι Ρώσος πιλότος-κοσμοναύτης και ήρωας της Ρωσίας. Είναι ελληνικής καταγωγής εκ μητρός.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι γιος του Νικολάι Φιοντόροβιτς Γιουρτσίχιν και της Μικρούλας Γραμματικοπούλου-Γιουρτσιχίνα (κόρης του Σοφοκλέους Γραμματικόπουλου) που μένει στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στο Βατούμι της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Αζαρίας της πρώην Σοβιετικής Γεωργίας. Τελειώνοντας το σχολείο στο Βατούμι το 1976, ο Γιουρτσίχιν ξεκίνησε τις σπουδές στο Αεροπορικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Το 1983 αποφοίτησε ως μηχανολόγος με ειδικότητα στα διαστημικά οχήματα.

Από το 1983 έως το 1997 εργάστηκε για τη Ρωσική Εταιρεία Διαστήματος Ενέργεια. Εργάστηκε εκεί στο κέντρο ελέγχου ως Μηχανολόγος Μηχανικός. Κατόπιν έγινε αρχιμηχανικός στα διαστημικά προγράμματα Διαστημικού Λεωφορείου-Μιρ και ΝΑΣΑ-ΜΙΡ. Το έτος με την εντολή του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Διαστήματος της Ρωσίας γίνεται υποψήφιος κοσμοναύτης.

Πρώτη πτήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιουρτσίχιν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Τον Οκτώβριο του 2002 ο Γιουρτσίχιν συμμετείχε ως μέλος του πληρώματος του Διαστημικού Λεωφορείου Ατλαντίς. Παρέμεινε στο διάστημα επί 10 μέρες, 19 ώρες και 58 λεπτά. Στις 7 Μαΐου 2006 επιλέχθηκε για μια ακόμα μια αποστολή και στις 7 Απριλίου 2007 ξεκίνησε με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου παρέμεινε επί 196 ημέρες.

Από 7 έως 18 Οκτωβρίου 2002 συμμετείχε ως ειδικός αποστολής του 4ου διαστημικού λεωφορείου Ατλαντίς (αποστολή STS-112). Το πλήρωμα εκτελούσε εργασίες σε τροχιά με το πλήρωμα 5ης αποστολής. Τον Μάιο του 2006, με απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαστήματος (ΡωσΚόσμος), και της Ενέργεια συμπεριλήφθηκε στο πλήρωμα του Δ.Δ.Σ., μαζί με τους Όλεγκ Κότοφ και Κλέιτον Άντερσον.

Στις αρχές Ιουνίου του 2006 η Ν.Α.Σ.Α. και η ΡωσΚόσμος ετοίμασαν το πλήρωμα της 15ης αποστολής για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στο κύριο πλήρωμα περιλαμβάνονταν οι Φιόντορ Γιουρτσίχιν, Όλεγκ Κότοφ και Κλέιτον Άντερσον. Η έναρξη της 15ης αποστολής στο κατάστρωμα του Σογιούζ TMA-10 αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2007, αλλά στη συνέχεια μεταφέρθηκε για τον Απρίλιο.

Δεύτερη πτήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε στις 7 Απριλίου 2007 ως μηχανικός πτήσης του Σογιούζ και ως διοικητής του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στο πρόγραμμα της 15ης αποστολής, μαζί με τους Όλεγκ Κότοφ και Τσαρλς Σίμονι. Στις 9 Απριλίου 2007 το Σογιούζ TMA-10 αγκυροβόλησε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, και το πλήρωμα ξεκινά τις εργασίες του στον σταθμό. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, έκανε τρεις διαστημικούς περιπάτους. Στις 30 Μαΐου 2007 διάρκειας 5 ωρών και 25 λεπτών. Στις 06 Ιουνίου 2007 οι αστροναύτες εγκατέστησαν επιπλέον το αντί-μετεωρικό πάνελ στο ρωσικό τμήμα του Δ.Δ.Σ. και αντικατέστησαν το παλιό καλώδιο με νέο. Οι εργασίες διήρκεσαν 5 ώρες 38 λεπτά. Στις 24 Ιουλίου 2007 τοποθέτησαν τη μονάδα «Πίρς», πλατφόρμα με τρία εμπορευματοκιβώτια του επιστημονικού εξοπλισμού και πραγματοποίησαν εργασίες για τη μονάδα «Ζβεζντά». Οι εργασίες διήρκεσαν 7 ώρες και 41 λεπτά.

Ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη διάλυση της δεξαμενής αμμωνίας. Στις 21 Οκτωβρίου 2007 με μια κάψουλα του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ο Όλεγκ Κότοφ και ο Γιουρτσίχιν, μαζί με τον πρώτο Μαλαισιανό αστροναύτη Μουζαφάρ Σουκόρ, προσγειώθηκαν στο βόρειο Καζακστάν. Λόγω της βλάβης στα καλώδια που συνδέουν τηλεχειριστήριο για κάθοδο η κάψουλα προσγειώθηκε 70 χιλιόμετρα μακριά από την προγραμματισμένη θέση με αποτέλεσμα οι αστροναύτες να βιώσουν υπερφόρτωση των εννέα μονάδων.

Τρίτη πτήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν στην τρίτη πτήση του. Έξοδος στο διάστημα, 23 Ιουλίου 2007.

Ξεκίνησε στις 16 Ιουνίου 2010 ως διοικητής του διαστημικού οχήματος "Σογιούζ TMA-19" προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ως μηχανικός πτήσης για το πρόγραμμα της 24 και 25 κύριας αποστολής μαζί με τους αστροναύτες της NASA Ντάγκλας Χουίλοκ (Douglas Wheelock) και Σάννον Ουώκερ (Shannon Walker). Στις 18 Ιουνίου 2010 το Σογιούζ TMA-19 συνδέθηκε με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και το πλήρωμα άρχισε τις εργασίες στο σταθμό. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, έκανε δύο διαστημικούς περιπάτους. Στις 27 Ιουλίου 2010 επί 6 ώρες και 43 λεπτά. Στις 15 Νοεμβρίου 2010 και επί 6 ώρες και 27 λεπτά.κατά την έξοδο στο διάστημα των αστροναυτών ο Γιουρτσίχιν και ο Μ. Κορνιέκο αντικατέστησαν την τηλεοπτική κάμερα στη μονάδα «Ζβεζντά». Κατά τη έξοδο στο διάστημα των αστροναυτών ο Γιουρτσίχιν και ο Όλεγκ Σκρίποτσκα εγκατέστησαν τη μονάδα παροχής υπηρεσιών «Ζβεζντά» για να φιλοξενήσει τον επιστημονικό εξοπλισμό των ρωσικών και ευρωπαϊκών πειραμάτων.

Στις 26 Νοεμβρίου 2010 το Σογιούζ TMA-19 αποσυνδέθηκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και προσγειώθηκε με ασφάλεια στο Καζακστάν, 35 χιλιόμετρα νότια-ανατολικά της πόλης Αρκαλίκ. Η ημερομηνία προσγείωσης αναβλήθηκε έως 4 ημέρες νωρίτερα από το προγραμματισμένη, λόγω του κλεισίματος του εναέριου χώρου του Καζακστάν, εξαιτίας της Συνόδου Κορυφής του Ο.Α.Σ.Ε..

Τέταρτη πτήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε στις 29 Μαΐου 2013 ως διοικητής του διαστημικού σκάφους «Σογιούζ TMA-09M» με την Κάρεν Νιουμπέργκ (ΗΠΑ) και τον Λιούκ Παρμιτάνο (Ιταλία). Σε λιγότερο από 6 ώρες το πλοίο αγκυροβόλησε στο "Δ.Δ.Σ.". Μετά από 163 ημέρες στο διάστημα επέστρεψε στη γη στις 11 του Νοεμβρίου του 2013.

Πέμπτη πτήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 1 έως 17 Νοεμβρίου 2016 Φιοντόρ Γιουρτσίχιν, ο Τζακ Φίσερ και ο Πάολο Νεσπόλι πραγματοποίησαν στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ δοκιμασίες για την πτήση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2017 όπου ο Φιοντόρ θα είναι διοικητής της αποστολής και του πληρώματος του "Σογιούζ MS-04."

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φιόντορ Γιουρτσίχιν ζει και εργάζεται στη Ρωσία, αν και επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα όπου διαμένει η μητέρα του. Είναι νυμφευμένος με τη Λαρίσα Ανατολιέβνα Γιουρτσιχίνα και έχουν δύο κόρες.