Φιλετίνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 41°53′N 13°20′E / 41.883°N 13.333°E / 41.883; 13.333

Το οικόσημο του Πριγκιπάτου.

Το Φιλετίνο (ιταλικά: Filettino) είναι χωριό που βρίσκεται 70 χλμ. ανατολικά της Ρώμης και 40 χλμ. βόρεια της πόλης Φροζινόνε. Ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 554 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011[1] και η έκταση του είναι 77,66 τ.χλμ.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Φιλετίνο υπάγεται στην περιφέρεια Λάτιο στην επαρχία του Φροζινόνε. Συνορεύει με τις κοινότητες Canistro, Capistrello, Cappadocia, Castellafiume, Civitella Roveto, Guarcino, Morino, Trevi nel Lazio και Vallepietra.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκστρατεία για την ανεξαρτησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ύστερα από τα νέα μέτρα λιτότητας που αποφάσισε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι τον Αύγουστο του 2011 για συγχωνεύσεις οικισμών που έχουν πληθυσμό μικρότερο των χιλίων κατοίκων, ο δήμαρχος της κοινότητας Λούκα Σελλάρι, θέλει να κηρύξει το χωριό ανεξάρτητο Πριγκιπάτο και να πετύχει ολοκληρωτική απόσχιση και ανεξαρτητοποίηση από την Ιταλία και τη δημιουργία ενός αντίστοιχου κρατικού μορφώματος με αυτό του Σαν Μαρίνο.

Το Φιλετίνο έως το 1600 ήταν ήδη πριγκιπάτο, καθώς η Ιταλία ήταν γεμάτη με βασίλεια και δυναστείες πριν από την Ένωση του 1861. Οι διαδικασίες για αυτονομία σε πριγκιπάτο ξεκίνησαν με το δήμαρχο να προχωράει σε έκδοση τοπικού νομίσματος και οικοσήμου καθώς και σε σύνθεση ύμνου. Το νέο νόμισμα που εκδόθηκε είναι το Φιορίτο που η ισοτιμία του με το ευρώ είναι 1 προς 72 σεντ. Το όνομα του νομίσματος σημαίνει "άνθος", και παραπέμπει στο Φλορίνι, το νόμισμα της Φλωρεντίας του 13ου αιώνα. Το νόμισμα στη μία όψη φέρει την εικόνα του δημάρχου και το χρησιμοποιούν οι κάτοικοι στις αγορές τους στα τοπικά καταστήματα. Το οικόσημο κοσμεί το "Αμάρο", το τοπικό λικέρ του Πριγκιπάτου που δημιουργήθηκε από το κίνημα ανεξαρτησίας. Επίσης ο Σελάρι προσπαθεί να συγκεντρώσει ένα ποσό της τάξης των 5 εκ. ευρώ για τη δημιουργία εθνικής τράπεζας.

Δημογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πληθυσμός του χωριού κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα έως και τις αρχές του 20ου ήταν αρκετά υψηλός. Από το 1931 μέχρι και σήμερα παρουσιάζει μείωση με αποτέλεσμα ο πληθυσμός το 2011 να ανέρχεται σε 554 κατοίκους.

Ιστορική εξέλιξη πληθυσμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Italian village trying to become a principality to protest at cuts». The Daily Telegraph. 26 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]