Φετιχισμός ποδιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο φετιχισμός των ποδιών ή η κρουροφιλία (από το λατινικό "crūs" που σημαίνει "πόδι") είναι το σεξουαλικό φετίχ για τα πόδια. [1] Τα άτομα μπορεί να βιώσουν σεξουαλική έλξη για μια συγκεκριμένη περιοχή όπως οι μηροί, τα γόνατα ή οι γάμπες. Η κρουροφιλία συνδέεται συχνά με άλλα φετίχ όσον αφορά τις προτιμήσεις στην ενδυμασία. Άτομα με αυτό το φετίχ μπορεί να επιθυμούν να δουν συγκεκριμένα είδη ρούχων όπως σορτς, βερμούδες, φούστες, μπότες που φτάνουν μέχρι τον μηρό ή καλσόν.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο φετιχισμός των ποδιών είναι ένας μερικισμός κατά τον οποίο ένα άτομο έλκεται σεξουαλικά από τα πόδια ενός άλλου ατόμου. Κοινές εκφράσεις αυτής της έλξης μπορεί να περιλαμβάνουν στενή σωματική αλληλεπίδραση με τα πόδια ή απλά μπορεί να λειτουργούν ως φαντασίωση που κάποιος θαυμάζει απο μακριά.


Αν και ο φετιχισμός των ποδιών συνδέεται τυπικά με τους άνδρες, δεν αποτελεί ένα φαινόμενο που αφορά μόνο το ένα φύλο. Μια μελέτη του 2008 από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Wroclaw στην Πολωνία παρουσίασε ένα δείγμα 200 ανδρών και γυναικών εθελοντών. Στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκαν εικόνες ανθρώπων με το ίδιο ύψος αλλά με διαφορετικά μήκη ποδιών. Η έρευνά τους, υποστήριξε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες βρίσκουν ελκυστικά τα μακρύτερα πόδια. Η πλειοψηφία προτιμούσε πόδια 5% μακρύτερα από το μέσο όρο, και το ιδανικό μήκος των θηλυκών ποδιών βρέθηκε να είναι 1,4 φορές το μήκος του άνω σώματος. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, "Υπάρχουν καλοί εξελικτικοί λόγοι για την προτίμηση. Τα μακριά πόδια είναι ένα σημάδι υγείας." H αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας της UCLA, Martie Haselton, δήλωσε: «Τα μακριά πόδια είναι κάτι που γνωρίζουμε ότι οι άντρες προτιμούν στις συντρόφους τους.Τα νέα σε αυτήν την έρευνα είναι ότι και οι γυναίκες προτιμούν μακρύτερα πόδια στους συντρόφους τους." [2] Αν και το μήκος των ποδιών δεν είναι πάντα ένα σημάδι καλής υγείας, οι άνθρωποι τείνουν να προτιμούν μακρύτερα πόδια για μια πιο ελκυστική εμφάνιση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Resnick, J. (2011). Far-out Philias and Phobias. Psychotherapy in Australia, 17(4), 65.
  2. «Study: Men, Women Love Longer Legs». ABC News. 17 Ιανουαρίου 2008.