Φεστιβάλ Γκρουσίνσκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Όρος Γκρούσιν, 2005

Το φεστιβάλ Γκρουσίνσκι (ρωσικά: Грушинский фестиваль) είναι ένα ετήσιο ρωσικό φεστιβάλ τραγουδιού των βαρδών που καθιερώθηκε το 1968. Η δράση λαμβάνει χώρα κοντά στην πόλη Σαμάρα, στις λίμνες Mastryukovo. Το φεστιβάλ πήρε το όνομά του από τον Valeri Grushin, έναν τραγουδοποιό που πέθανε κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής για κάμπινγκ, προσπαθώντας να σώσει τους φίλους του που πνίγονταν.

Κατά τη σοβιετική περίοδο, η επίσημη εποπτεία του φεστιβάλ γινόταν από το VLKSM. Οι συνήθεις συμμετέχοντες ήταν ο Yuri Vizbor, η Tatyana και ο Sergey Nikitins, ο Bulat Okudzhava, ο Alexander Dolsky, ο Oleg Mitayev, μεταξύ άλλων. Ο τραγουδιστής Alexander Gorodnitsky ήταν ο μακροχρόνιος διευθυντής του φεστιβάλ.

Το σημαντικότερο ορόσημο του φεστιβάλ είναι η σκηνή που είναι χτισμένη πάνω στη σχεδία, σε σχήμα κιθάρας, με την ταστιέρα της να χρησιμεύει ως γέφυρα προς την ακτή. Η κορυφογραμμή του βουνού Grushin χρησιμεύει ως φυσικό περίπτερο για χιλιάδες επισκέπτες. Ο αριθμός των επισκεπτών, καθώς και των συμμετεχόντων, αυξανόταν κάθε χρόνο, ξεκινώντας από μόλις 600 το 1968 σε 2. 500 το επόμενο έτος, και η κορυφή της σοβιετικής εποχής Grushinsky επιτεύχθηκε το 1979 - 100. 000 θεατές. Το ρεκόρ αυτό έσπασε στη σύγχρονη εποχή: το φεστιβάλ του 1997 προσέλκυσε 140. 000 θεατές. Ομοίως, ο αριθμός των καλλιτεχνών το 1969 ήταν 20 και το 1976 έφτασε τους 143.

Το 1980 το φεστιβάλ ακυρώθηκε και συνεχίστηκε μόλις το 1986. Από τότε έχει γίνει μια τακτική ετήσια εκδήλωση.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, το φεστιβάλ εμπορευματοποιήθηκε και διεύρυνε τη μορφή του πέρα από τα τραγούδια των βαρδών. Ορισμένοι Ρώσοι ροκάδες, όπως ο Yuri Shevchuk των DDT, εμφανίζονται τώρα επίσης εκεί.

Από το 2007 το Grushinsky έχει χωριστεί σε δύο αντίπαλα φεστιβάλ με το ίδιο όνομα. Ο κύριος διοργανωτής του φεστιβάλ, το Grushin Club, μετακόμισε σε χώρο κοντά στο Tolyatti. Το φεστιβάλ στις λίμνες Mastryukovo εξακολουθεί να πραγματοποιείται χωρίς την προώθησή τους.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]