Φαροφύλακας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η δουλειά ενός φαροφύλακα αποτελεί ένα από τα παλαιότερα επαγγέλματα τα οποία τείνουν να εξαφανιστούν. Ιδικά στην χώρα μας έχουν παραμείνει ελάχιστοι πλέον που ακολουθούν το επάγγελμα του φαροφύλακα. Φαροφύλακας είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει ως καθήκον του την φροντίδα ενός φάρου καθώς και την καθοδήγηση των εκάστοτε ναυτικών.

Ο φάρος του Ταινάρου

Καθήκοντα ενός φαροφύλακα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως καθήκοντα του ένας φαροφύλακας είχε, κυρίως στα παλαιότερα χρόνια που δεν είχε διεισδύσει η τεχνολογία, να κόβουν τα φυτίλια , να αναπληρώνουν τα καύσιμα του φάρου, να βρίσκονται σε θέση να ανατρέψουν τα ρολόγια και να εκτελούν εργασίες συντήρησης του φάρου όπως για παράδειγμα είναι ο καθαρισμός των φακών καθώς και των παραθύρων του. Επιπλέον μία από τις αρμοδιότητες τους ήταν να είναι υπεύθυνοι για την ομίχλη και για τον μετεωρολογικό σταθμό καθώς διαδραμάτισαν και σπουδαίο ρόλο τόσο στην έρευνα όσο και στην διάσωση στην θάλασσα.

Στα παλαιότερα κυρίως χρόνια το επάγγελμα του φαροφύλακα παρέμενε σε μία οικογένεια και περνούσε από γενιά σε γενιά για τον λόγο του ότι οι περισσότεροι φάροι βρίσκονταν σε απομονωμένες και δύσβατες περιοχές και νησιά. Οι οικογένειες που έφεραν το επάγγελμα του φαροφύλακα συνήθως έμεναν όλοι μαζί στους φάρους ή σε κοντινή ακτίνα από αυτούς. [1]

Εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γύρω στην δεκαετία του 1960 η τεχνολογία άρχισε να κάνει την εμφάνιση της στο επάγγελμα του φαροφύλακα με την ενσωμάτωση της τηλεπαρακολούθησης και της αυτόματης αλλαγής των λαμπτήρων , ενώ κατά τα τέλη του 20ου αιώνα οι έμπειροι τεχνικοί των φώτων θεωρήθηκαν περιττοί με αποτέλεσμα να τροποποιήσουν τις αρμοδιότητες τους.

Στις μέρες μας όσοι εξακολουθούν να εργάζονται ως φαροφύλακες εκτελούν κυρίως εργασίες συντήρησης και επισκευής του εκάστοτε φάρου , για τεχνική υποστήριξη στα πλέον αυτοματοποιημένα συστήματα των φάρων καθώς και για την αναδιαμόρφωση των διαφόρων βοηθημάτων πλοήγησης.

Φάρος Χανίων

Εκπαίδευση φαροφυλάκων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκπαίδευση των φαροφυλάκων για τις περισσότερες χώρες αποτελεί καθήκον του Ναυτικού ή της Ακτοφυλακής