Φαρζίν φακρ Γιασερί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φαρζίν φακρ Γιασερί
Γέννηση1954
Λανγκαρούντ
Χώρα πολιτογράφησηςΙράν
Ιδιότηταζωγράφος

Ο Φαρζίν φακρ Γιασερί (Περσικά:فرزین فخر یاسری, γεννημένος το 1954 στο Λανγκαρούντ του Ιράν) είναι ένας Ιρανός σουρεαλιστής ζωγράφος, συγγραφέας και ποιητής. Μία από τις πιο διάσημες ιστορίες του φέρει το όνομα "Ανοιχτά μάτια ενός νεκρού σκύλου". Ζει και εργάζεται στο Λανγκαρούντ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φαρζίν Γιασερί γεννήθηκε το 1954 στο Λαγκαρούντ,στην επαρχία του Γκιλάν στο Ιράν. Μεγάλωσε στο χωριό "Ντιαρ γιαν", σε μια ορεινή περιοχή της επαρχίας Γκιλάν. Οι γονείς του ήταν τιμαριούχοι γαιοκτήμονες που χρεοκόπησαν το 1963. Έγινε δεκτός στο πανεπιστήμιο, αλλά αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του λόγω οικονομικών προβλημάτων. Έτσι έγινε αυτοδίδακτος και ξεκίνησε να ζωγραφίζει επαγγελματικά το 1978. Σήμερα ζει στο Λαγκαρούντ. Έχει μια κόρη, ονόματι Γκολίνα και ένα γιο, τον Φιρούζ. Η τεχνική του περιστρέφεται γύρω από το σουρεαλισμό.

Εκθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικές από τις πιο γνωστές του εκθέσεις είναι:

  • Ατομικές:

-1983, 1994, 2003, 2005, Λαγκαρούντ, Ιράν - 1986, 2003, 2007, Λαχιτζάν, Ιράν.

  • Ομαδικές:

-1984, Ζαχεντάν, Ιράν-2004, Σιράζ, Ιράν - 2000, Τεχεράνη, 2000 Τεχεράνη, Ραστ.

Αντιλήψεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φαρζίν πιστεύει πως ένας ζωγράφος, εκτός της τεχνικής, θα πρέπει επίσης να αφήνει το προσωπικό του καλλιτεχνικό στίγμα, ώστε να αναγνωρίζεται η αξία του από ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας. Κατά το Φαρζίν, ένας πίνακας αποτελεί μορφή επικοινωνίας προς τον κόσμο. Επιπλέον, ένας καλλιτέχνης θα πρέπει να επιζητεί με τα έργα του τον εμπλουτισμό της τέχνης και του πολιτισμού της κοινωνίας του και όχι να παρέχει απλώς εφήμερη ψυχαγωγία. Πιστεύει πως ένα καλλιτεχνικό έργο θα πρέπει να είναι τόσο αναπάντεχο και σαγηνευτικό ώστε να ελκύσει το μυαλό των θεατών. Επίσης, όπως ο ίδιος λέει, τα αθάνατα κομμάτια τα οποία έγιναν διαχρονικό αντικείμενο θαυμασμού φτιάχτηκαν με τη δύναμη της φαντασίας και όχι τόσο με την ικανότητα της παρατήρησης.