Φαίδιμος (επιγραμματοποιός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Φαίδιμος επιγραμματοποιός)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φαίδιμος Βισανθηνός
Ιδιότητα επιγραμματοποιός και ποιητής

Ο Φαίδιμος ήταν αρχαίος Έλληνας επιγραμματοποιός.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λεξικό Liddell-Scott, ο Φαίδιμος (Phaedimus Epigrammaticus) θεωρείται ότι έζησε τον 2ο αιώνα π.Χ.[1] Ο Mackail[2] εκτιμά ότι ο Φαίδιμος στον οποίο αποδίδει η Ανθολογία τα επιγράμματα αυτά είναι ο Φαίδιμος ο Βισανθηνός αρχαίος Έλληνας επικός ποιητής από τη Βισάνθη (σημερινό Τεκιρντάγ, η παλαιά Ραιδεστός στη Ανατολική Θράκη), ο οποίος σύμφωνα με τον Αθήναιο, ήταν συγγραφέας ενός έπους με το όνομα Ηράκλεια. Η ίδια εκτίμηση γίνεται και από πηγή που θεωρεί ότι ο επικός ποιητής έζησε τον 3ο αιώνα π.Χ. [3][4].

Επιγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σώζονται τέσσερα επιγράμματα με το όνομά του στην Παλατινή Ανθολογία (VI 271, VII 739, XIII 2, XIII 22). Ένα είναι μια αφιέρωση, άλλο είναι επιτάφιο επίγραμμα και άλλα δυο βρίσκονται στο 13o βιβλίο της Ανθολογίας (διαφόρων μέτρων). Ο Mackail εκτιμά ότι αυτά τα δυο τελευταία είναι μικρότερης αξίας και μοιάζουν γραμμένα από άλλον[2].

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon
  2. 2,0 2,1 Select Epigrams from the Greek Anthology by J. W. Mackail («PHAEDIMUS of Bisanthe»)
  3. Bibliotheksdienst, Τόμος 28,Τεύχη 9-12 Εμπροσθόφυλλο Deutscher Büchereiverband, Deutscher Bibliotheksverband (Germany : West), Deutsches Bibliotheksinstitut
  4. Phaedimus <Macedo> CERL Thesaurus (Consortium of European Research Libraries)