Φίλιππος Α΄ του Τουσύ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φίλιππος Α΄ του Τουσύ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Philippe de Toucy (Γαλλικά)
Γέννηση12ος αιώνας
Θάνατος12  Ιανουαρίου 1277
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβάιλος
Οικογένεια
ΤέκναΝαρζό του Τουσύ (απεβ. 1293)
ΓονείςΝαρζό του Τουσύ (απεβ. 1241) και Βράναινα
ΟικογένειαHouse of Toucy
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑντιβασιλέας
Σφραγίδα και αντισφραγίδα. Η σφραγίδα φέρει την επιγραφή + S' DNI PHILIP[...]CIACO, δηλ. sigillum domini Philippi de Tociaco (σφραγίδα του Φιλίππου κυρίου του Τουσύ). Η αντισφραγίδα έχει τον θυρεό του, που βασίζεται σε αυτόν της Γαλλίας, με επιγρ.: + S DNI PHILIPI : DE TOCIACO.

Ο Φίλιππος Α΄ του Τουσύ, γαλλ: Philippe de Toucy (απεβ. στις 12 Ιανουαρίου 1277) ήταν Γάλλος σταυροφόρος ευγενής και βάιλος της Λατινικής αυτοκρατορίας της Κωνσταντινούπολης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Nαρζό του Τουσύ (απεβ. 1241), [1] αντιβασιλιά της Λατινικής αυτοκρατορίας της Κωνσταντινούπολης, και της Βράναινας. Η Βράναινα ήταν κόρη του Βυζαντινού άρχοντα Θεόδωρου Βρανά και της Aγνής των Καπετιδών, [1] της Βυζαντινής αυτοκράτειρας και κόρης του Λουδοβίκου Ζ' της Γαλλίας. Όπως ο πατέρας του πριν από αυτόν, ο Φίλιππος Α΄ υπηρέτησε ως αντιβασιλιάς της Λατινικής Αυτοκρατορίας, κατά την απουσία του αυτοκράτορα Βαλδουίνου Β' της Κωνσταντινούπολης στη Δυτική Ευρώπη το 1243–48. Μετά την ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης από την Ελληνική Αυτοκρατορία της Νίκαιας το 1261, ο Φίλιππος Α΄ κατέφυγε στη Γαλλία, όπου προφανώς εντάχθηκε στην ακολουθία του Καρόλου Α΄ των Καπετιδών-Ανζού βασιλιά της ΣΙκελίας. Επανεμφανίζεται ως ναύαρχος του βασιλείου της Σικελίας υπό τον Κάρολο Α΄ το 1273.

Από τον γάμο του με την Πορτιά ντε Ρουέ (Portia de Roye), απέκτησε δύο γιους:

  • Nαρζό του Τουσύ (απεβ. 1293).
    • Φίλιππος Β΄ κύριος της Λατέρτσα Απουλίας, τιτουλάριος κόμης της Τρίπολης και τιτουλάριος πρίγκιπας της Αντιόχειας.
  • Όθων του Τουσύ.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Geanakoplos 1953, σελ. 138.