Φέρντιναντ Μάριαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Φέρντιναντ Μάριαν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ferdinand Marian (Γερμανικά)
Γέννηση14  Αυγούστου 1902[1][2][3]
Βιέννη[4]
Θάνατος7  Αυγούστου 1946[1][2][3]
Μόναχο
Αιτία θανάτουτροχαίο ατύχημα
Συνθήκες θανάτουθανατηφόρο δυστύχημα
Τόπος ταφήςΝόρντφριεντοφ
Χώρα πολιτογράφησηςΑυστρία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός θεάτρου
ηθοποιός ταινιών
δημιουργός γραπτών έργων
Περίοδος ακμής1933
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φέρντιναντ Μάριαν (γερμ. Ferdinand Marian, ή Ferdinand Haschkowetz, 1902-1946) υπήρξε Αυστριακός ηθοποιός του κινηματογράφου, γνωστός για την ερμηνεία του σε προπαγανδιστικά έργα του σινεμά της Ναζιστικής Γερμανίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου 1902 στη Βιέννη. Ονομάζονταν Χάσκοβετς, αλλά χρησιμοποίησε το μικρό όνομα του πατέρα του ως καλλιτεχνικό ψευδώνυμο. Ο πατέρας του ήταν τραγουδιστής της όπερας. Ήταν αυτοδίδακτος, αφού από παιδί σύχναζε στα θέατρα και τις όπερες ακολουθώντας τον πατέρα του. Άρχισε να σπουδάζει μηχανικός στη Βιέννη, αλλά διέκοψε. Έφυγε από το σπίτι για τέσσερα χρόνια και έκανε δουλειές του ποδαριού για να επιβιώσει. Με την βοήθεια του πατέρα του μπήκε στην ηθοποιία και δούλεψε στα θέατρα του Γκρατς, Τριρ, Μενχενγκλάντμπαχ, Άαχεν, Αμβούργο και Μόναχο. Στο Αμβούργο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και έγινε γνωστός. Το 1938 εργάστηκε στο Deutsches Theater Berlin του Βερολίνου, όπου έκανε τη μεγαλύτερη επιτυχία του. Υποδύθηκε διάφορους ρόλους στο σινεμά από το 1933. Κατέκτησε τη συμπάθεια του γυναικείου κοινού, γι' αυτό και οι Ναζί τον προώθησαν σε διάφορα έργα προπαγανδιστικού περιεχομένου, όπως το αντισημιτικό Jud Süß, το αντιβρετανικό Ohm Krüger και άλλα. Ο Μάριαν δεν είχε πολιτική συνείδηση, δεν ήταν με κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, ούτε και οπαδός του Ναζισμού. Παντρεύτηκε το 1936 την ηθοποιό Μαρία Μπυκ. Μετά το τέλος του πολέμου εγκαταστάθηκε στο Φράιζινγκ του Μονάχου. Λόγω της συμμετοχής του στο Jud Süß του απαγορεύτηκε να δουλεύει.

Απεβίωσε στις 9 Αυγούστου 1946 στο Μόναχο σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα υπό την επήρεια του αλκοόλ, ενώ δεν εξακριβώθηκε αν επρόκειτο για αυτοκτονία.

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]