Χετάφε ΚΦ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΦΚ Χετάφε)
Χετάφε
Επίσημη ονομασίαGetafe Club de Fútbol, S.A.D.
ΠροσωνύμιοAzulones, El Geta
Ίδρυση1945
1983 (επανασύσταση)
ΈδραΧετάφε, Ισπανία
ΣτάδιοΚολισέουμ Αλφόνσο Πέρεθ, Χετάφε
Πρόεδρος Άνχελ Tόρρες Σάντσεθ
Προπονητής Χοσέ Μπόρνταλα
ΠρωτάθλημαΛα Λίγα
Ιστότοποςgetafecf.com
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η Χετάφε (ισπανικά: Getafe) είναι ισπανικός ποδοσφαιρικός σύλλογος, που αγωνίζεται στην ανώτερη κατηγορία. Εδρεύει στην ομώνυμη πόλη που βρίσκεται στην ευρύτερη περιφέρεια της νότιας Μαδρίτης. Η σημερινή ομάδα έχει μικρή ιστορία που ξεκίνησε το 1983. Όμως, υπήρχε και παλιότερα με άλλο όνομα, από το 1946.

Η ομάδα αγωνίζεται με σκούρες μπλε εμφανίσεις και το παρατσούκλι της είναι: Azulones (κυανοί). Ως έδρα χρησιμοποιεί το "Coliseum Alfonso Pérez" χωρητικότητας 16.300 θεατών.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1945 πέντε φίλαθλοι από το Χετάφε, οι: Enrique Condes García, Aurelio Miranda Olavaria, Antonio Corredor Lozano, Manuel Serrano Vergara και Miguel Cubero Francés, σε μια συνάντησή τους στο μπαρ "La Marquesina", αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ποδοσφαιρική ομάδα. Επισήμως, η ομάδα ιδρύθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1946 με το όνομα Club Getafe Deportivo (Αθλητικός Σύλλογος Χετάφε).

Τον πρώτο καιρό το σωματείο αγωνιζόταν στο ανοιχτό γήπεδο "Campo del Regimiento de Artillería", το οποίο δεν είχε γκολπόστ. Σύντομα μεταφέρθηκε στο "Σαν Ισίδρο", εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το ομώνυμο αθλητικό κέντρο.

Το 1957 η Χετάφε ανήλθε στην Γ΄ κατηγορία (Tercera División) έπειτα από μια νίκη κατά της Villarrobledo. Την επόμενη σεζόν διεκδίκησε την άνοδό της στη Β΄ (Segunda) κατηγορία αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Ακολούθησαν μέτριες χρονιές και υποβιβασμός στις τοπικές κατηγορίες.

Το 1970 προβιβάστηκε ξανά στη Γ΄ κατηγορία. Το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους εγκαταστάθηκε σε δικό της στάδιο. Έξι χρόνια αργότερα ανέβηκε για πρώτη φορά στη Β΄ κατηγορία.

Μετονομασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την 1η Σεπτεμβρίου 1976, με την άνοδό της στη Β΄ κατηγορία, η ομάδα επανιδρύθηκε με το νέο όνομα Peña Madridista Getafe που σημαίνει: "Όμιλος Μαδριλένων της Χετάφε". Δηλαδή έγινε ένας θυγατρικός σύλλογος της Ρεάλ Μαδρίτης. Με το νέο όνομα αγωνίστηκε τέσσερις σεζόν στη Β' κατηγορία ως το 1980-81.

Το 1981 μετονομάστηκε σε Club Deportivo Peña Getafe και με το όνομα αυτό αγωνίστηκε άλλες δύο σεζόν, πάντα στη Segunda División. Όμως, αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες, οι παίκτες έμειναν απλήρωτοι και τελικά η ομάδα υποβιβάστηκε και διαλύθηκε. Στις 10 Ιουλίου 1982 συγχωνεύτηκε με την πολύ παλιότερη "Club Getafe Promesas" και εντάχθηκε στην τοπική ομοσπονδία της Καστίλης, για να εκδιωχθεί την επόμενη σεζόν.

Η νέα Χετάφε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σημερινή Χετάφε (Getafe Club de Fútbol) ιδρύθηκε επίσημα στις 8 Ιουλίου 1983. Ξεκίνησε να αγωνίζεται στις τοπικές κατηγορίες τη σεζόν 1983-84. Έχοντας γερές βάσεις, ανέβαινε κατηγορίες για τέσσερις συνεχόμενες σεζόν φτάνοντας ως τη Β΄ κατηγορία. Σταθεροποιήθηκε εκεί, έπειτα υποβιβάστηκε και ανέβηκε ξανά το 1994-95. Παρέμεινε μόνο δύο χρονιές, υποβιβάστηκε αλλά επανήλθε το 1999-2000. Στο μεταξύ, την 1η Ιανουαρίου 1998 εγκαταστάθηκε στο νέο στάδιο Coliseum Alfonso Pérez.

Το 2003-04 κέρδισε την άνοδό της στην Α΄ κατηγορία, τερματίζοντας δεύτερη στην Β΄ κατηγορία. Έτσι δημιούργησε ένα ανεπανάληπτο ρεκόρ, αφού σε 20 χρόνια ανέβηκε όλη την πυραμίδα του ισπανικού ποδοσφαίρου. Έπειτα από μια μέτρια πρώτη σεζόν, στην οποία κινδύνεψε να υποβιβαστεί, ακολούθησε ακόμα μεγαλύτερη πρόοδος για την ομάδα. Το 2006 για πρώτη φορά ποδοσφαιριστής της κλήθηκε στην Εθνική Ισπανίας για το παγκόσμιο κύπελλο. Ήταν ο αριστερός αμυντικός Pernía.

Τη σεζόν 2006-07 η Χετάφε με προπονητή το Δανό Μίκαελ Λάουντρουπ πέτυχε την πρώτη μεγάλη διάκριση στην ιστορία της. Τερμάτισε 9η στο πρωτάθλημα με την καλύτερη άμυνα. Ο τερματοφύλακας Abbondanzieri ανακηρύχθηκε καλύτερος του πρωταθλήματος αλλά το σημαντικότερο ήταν ότι έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας. Αφού απέκλεισε τις Χέρεθ, Βαλένθια και Οσασούνα, αντιμετώπισε στα ημιτελικά την Μπαρτσελόνα. Η ήττα με 2-5 στο Καμπ Νου δεν πτόησε τους παίκτες της, οι οποίοι με ένα ιστορικό 4-0 ανέτρεψαν τη διαφορά οδηγώντας τη μικρή Χετάφε στον τελικό στο Στάδιο Μπερναμπέου. Εκεί έχασαν 0-1 από τη Σεβίλλη αλλά κέρδισαν την έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, κάτι πρωτοφανές.

Το 2007-08 στην πρώτη συμμετοχή της στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ η Χετάφε προκρίθηκε από τη φάση των ομίλων, στους 32 της διοργάνωσης, όπου απέκλεισε την ΑΕΚ. Στη συνέχεια έφτασε ως τα προημιτελικά, όπου παρολίγο να αποκλείσει την Μπάγερν Μονάχου έπειτα από ένα συναρπαστικό δεύτερο αγώνα. Συγκεκριμένα, αφού πήρε ισοπαλία 1-1 στο Μόναχο ισοφαρίζοντας στο τελευταίο λεπτό, στον επαναληπτικό παίζοντας με 10 παίκτες από το 6΄, προηγήθηκε με 1-0, ισοφαρίστηκε στο 90΄, προηγήθηκε με 3-1 στην παράταση αλλά ισοφαρίστηκε στην τελευταία επίθεση του αγώνα στο 120΄ χάνοντας την πρόκριση με το επί πλέον εκτός έδρας γκολ.

Το 2008 είχε φτάσει ξανά στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας (Κόπα ντελ Ρέι).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]