ΦΚ Ιστρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ΦΚ Ιστρ
Επίσημη ονομασίαΦουτμπόλ Κλαμπ Ιστρ Ουέστ Προβάνς
ΠροσωνύμιοLes Aviateurs (Οι Αεροπόροι)
Ίδρυση1920
ΈδραΙστρ, Γαλλία
ΣτάδιοΣταντ Παρσεμαίν, Φος-συρ-Μερ[1]
Χρώματαβιολετί
Πρόεδρος Ανρί Κρεμαντές
Προπονητής Μπρουνό Σαβρί
ΠρωτάθλημαΝτιβιζιόν ντ'Ωνέρ
Ιστότοποςfcistres.com
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η Φουτμπόλ Κλαμπ Ιστρ Ουέστ Προβάνς, επίσης γνωστή ως ΦΚΙΟΠ, είναι γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα, με έτος ίδρυσης το 1920. Είναι η δεύτερη γαλλική ομάδα, μετά την Ολιμπίκ Λυών, που να έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο[2].

Πρόεδρος της ομάδας είναι, από το 2010, ο Φρανσίς Κολαντό. Η πρώτη ομάδα, με προπονητή τον Ζοζέ Πασκαλετί από τον Απρίλιο του 2010, αγωνίζεται στην Λιγκ 2.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σεξιόν Σπορτίβ Ιστρεέν ιδρύθηκε το 1920 από τον κ. Γκιζονιέ. Η ομάδα, που εκμεταλλευόταν επί 50 χρόνια την αποκλειστική χρήση του Σταντ Ντοναντιέ, δεν είχε και τα καλύτερα αποτελέσματα τα πρώτα χρόνια ιστορίας της, αλλά έχασε για λίγο την άνοδο στην Ντιβιζιόν Ντ'Ωνέρ το 1966, με κερδισμένη της υπόθεσης την ΑΣ Μαζάργκ. Η ΣΣΙ απορροφήθηκε, το 1969, από έναν αθλητικό σύλλογο, την Ιστρ Σπορ, η οποία υιοθέτησε τα χρώματα της ΣΣΙ το βιολέ και το μαύρο. Τον Μάιο του 1977, κι ενώ η ομάδα βρισκόταν στην Προμοσιόν Ντ'Ωνέρ, ανέλαβε την προεδρία της ένας νεαρός αρχιτέκτονας, κι μεγάλος ποδοσφαιρόφιλος, ο Μισέλ Αβιέ. Ώστε η ομάδα να καταφέρει να ανέβει κατηγορία, ο πρόεδρος Αβιέ απέκτησε έναν κανονικό προπονητή, τον Ζωρζ Κόρατς, πρώην Γιουγκοσλάβο τερματοφύλακα της ΦΚ Σιόν. Το 2004, η ομάδα ανέβηκε στην Λιγκ 1, τερμάτισε όμως τελευταία στην βαθμολογία, με αποτέλεσμα την άμεση επιστροφή της στην Λιγκ 2, από την επόμενη, κιόλας, σεζόν.

Οι καλές αναμνήσεις της ανόδου της ομάδας στην Λιγκ 1 σβήστηκαν γρήγορα για τον σύλλογο από την Προβηγκία. Ανίκανη να σταθεροποιηθεί και να παραμείνει σε ανταγωνιστικό επίπεδο, η Φουτμπόλ Κλαμπ ντε Ιστρ έφτασε σε σημείο να υποβιβαστεί στην Νασιονάλ, με το πέρας της σεζόν 2006/2007. Η ομάδα, παρ'όλα αυτά, διατήρησε την φιλοδοξία της, κρατώντας ως βασικό στόχο την επάνοδο στην ελίτ του γαλλικού ποδοσφαίρου, σε χρονικό ορίζοντα πέντε ετών. Μάλιστα, η ομάδα εισήχθη στο χρηματιστήριο, με στόχο την εξεύρεση πρόσθετων χρημάτων. Μετά από μια εξαιρετική σεζόν 2008-2009, η ομάδα της Ιστρ επέστρεψε στην Λιγκ 2, όπου και αγωνίστηκε την σεζόν 2009-2010.

Ο Μπερνάρ Καλβινιάκ, νέος ιδιοκτήτης της ΦΚ Ιστρ εισήγαγε την ομάδα, την Τρίτη 19 Ιουνίου 2007 στην Ελεύθερη Αγορά. Με την ευκαιρία αυτή, 5900 μετοχές που κατείχε ο Μπερτράν Μπενουά παραχωρήθηκαν έναντι 6,75 ευρώ η μία. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν από την επομένη, Τετάρτη 20 Ιουνίου. Σχέδιο της ομάδας είναι η επάνοδός της στην Λιγκ 1.

Η σεζόν 2009-2010 ήταν αρκετά αποδοτική για τους Violets. Μετά από έναν επιτυχημένο αγώνα για το Λιγκ Καπ Γαλλίας, απέναντι στην ΡΚ Στρασμπούρ στο Σταντ Παρσεμαίν με σκορ 6-1, κυρίως χάρη σε τρία τέρματα του νεοαποκτηθέντα Φαμπρίς Μπεζεορζί, και μια νίκη στον πρώτο αγώνα για το πρωτάθλημα, με σκορ 1 - 0 απέναντι στην Μπαστιά, θα μετρήσουν συνεχόμενα άσχημα αποτελέσματα : στα μισά της σεζόν, η ΦΚ Ιστρ φάνταζε κολλημένη στην ζώνη του υποβιβασμού, ούσα στην 19η θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος. Στη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, ο Τυνήσιος Φρανσιλεούντο Σάντος, καθώς και ο παλιός παίκτης της ομάδας, Ραφίκ Σαϊφί, θα έρθουν να ενισχύσουν το ήδη υπάρχον υλικό των Aviateurs. Στις 26 Φεβρουαρίου 2010, ο σύλλογος ανακοίνωσε πως έπειτα από 16 χρόνια υπηρεσίας στον σύλλογο, ο Φρανσίς Κολαντό θα έπαιρνε την θέση του Μπερτράν Μπενουά στην προεδρία της ομάδας. Μετά την ήττα από την Κλερμόν στις 26 Μαρτίου (1-3), ο προπονητής Ανρί Σταμπουλί αποφάσισε να παραιτηθεί από την θέση του. Λίγες μέρες αργότερα, προσλήφθηκε, στην θέση του, ο Ζοζέ Πασκαλετί. Απέναντι σε κάθε προσδοκία, τελικώς, η Ιστρ θα καταφέρει να σκαρφαλώσει στην βαθμολογία, κάνοντας τέσσερεις συνεχόμενες νίκες εντός έδρας και εξασφαλίζοντας την παραμονή στην Λιγκ 2, στη διάρκεια αναμέτρησης με αντίπαλο την Νιμ (2-1) για την 37η αγωνιστική του πρωταθλήματος, αφού η ομάδα βρισκόταν πίσω στο σκορ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ministry of Sports: (Γαλλικά) recensement des équipements sportifs, espaces et sites de pratiques en France.
  2. «Istres bientôt en bourse». 2010-12-12. fr.sports.yahoo.com. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]