Υπόθεση εξαφάνισης του Άλεξ Μεσχισβίλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Υπόθεση εξαφάνισης του Άλεξ Μεσχισβίλι
ΤοποθεσίαΒέροια
ΑιτίαΔολοφονία

Ο Άλεξ Μεσχισβίλι ήταν ένα εντεκάχρονο αγόρι που εξαφανίστηκε στις 3 Φεβρουαρίου, 2006, από την περιοχή Ελιάς – Ανοίξεως Βέροιας. [1][2]

Στις 3 Φεβρουαρίου 2006, ο ελληνικός Τύπος ανέφερε ότι πέντε παιδιά ηλικίας από 11 με 13 ετών παραδέχθηκαν ότι χτύπησαν και σκότωσαν τον 11χρονο, θάβοντας το πτώμα του σε υπαίθριο χώρο ιδιωτικού κτιρίου που ήταν έτοιμο να κατεδαφιστεί.

Ο μαθητής Άλεξ Μεσχισβίλι 11 χρόνων από τη Γεωργία, που ζούσε με τη μητέρα και τον πατριό του στη Βέροια, εξαφανίστηκε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2006 μεταξύ 7-8 το απόγευμα, από την περιοχή Ελιάς – Ανοίξεως Βέροιας. Εκεί τον είδαν για τελευταία φορά φίλοι και συμμαθητές. Έφυγε από την προπόνηση του μπάσκετ στο κλειστό γυμναστήριο της Ελιάς και προορισμός του ήταν το πρακτορείο ΟΠΑΠ του πατριού του.

Στη συνέχεια, θα πήγαινε στο μάθημα ζωγραφικής στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Οι έρευνες της εκπομπής "Φως στο Τουνελ" έδειξαν ότι ο μικρός εκείνη την χρονική περίοδο ήταν προβληματισμένος από το μπουλινγκ κάποιων συμμαθητών, που έφτανε πολλές φορές και στον ξυλοδαρμό του. Ήταν στην ουσία μία από τις πρώτες υποθέσεις μπουλινγκ που έγινε γνωστή από το «Τούνελ» με τα πλέον τραγικά αποτελέσματα.

Υπόθεση δολοφονίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 3 Φεβρουαρίου, ο Άλεξ δεν είχε γυρίσει σπίτι αφού είχε βγει σε ένα γήπεδο μπάσκετ για να παίξει με μερικούς από τους φίλους του. Οι γονείς του άρχισαν να ρωτάνε και αργότερα ανέφεραν την εξαφάνισή του. Τα πέντε παιδιά με τα οποία έπαιζε δήλωσαν ότι δεν ήξεραν τίποτα εκείνη τη στιγμή.

Τέσσερις μήνες αργότερα, και μετά από συμβουλές από παιδιά που πήγαιναν στο ίδιο σχολείο με τον Άλεξ, η αστυνομία καλεί τα παιδιά για ανάκριση, ένα κάθε φορά, και συνέκρινε τα άλλοθι τους. Τα παιδιά είπαν το καθένα διαφορετικές ιστορίες, έτσι η αστυνομία συνέχισε να τα ανακρίνει. Τελικά, τα παιδιά ράγισαν και το καθένα ξεχωριστά επιβεβαίωσε το μέρος όπου είχαν θάψει το σώμα του Άλεξ. Από το 2017, οι ανακριτές εξακολουθούν να αναζητούν το πτώμα.

Στις 4 Ιουνίου 2006, τα παιδιά απέσυραν την προηγούμενη κατάθεσή τους, λέγοντας ότι δέχθηκαν εκφοβισμό για να παραδεχτούν την ενοχή τους από την αστυνομία.

Εξελίξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2006[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέσα Ιουνίου 2006, ο αντιεισαγγελέας Στέφανος Ζαρκαζιάς επέστρεψε στην ασφάλεια Βέροιας τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση. [3]

2011[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε ποινή φυλάκισης 4,5 ετών καταδικάστηκε ο Βασίλης Τρούπκος, παππούς των δύο Ελληνόπουλων που εμπλεκόταν στην υπόθεση.

Ο ηλικιωμένος κρίθηκε ένοχος για τις πράξεις τής υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή και της ψευδορκίας μάρτυρα κατ’ εξακολούθηση. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, γνώριζε για την εμπλοκή των εγγονών του στη μυστηριώδη εξαφάνιση του ανήλικου αγοριού, αλλά την απέκρυψε από τις διωκτικές αρχές. [4][5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Greek teens held for boy's murder» (στα αγγλικά). 2006-06-03. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/5044524.stm. Ανακτήθηκε στις 2022-12-09. 
  2. Newsbomb (28 Μαΐου 2022). «Φως μετά από 16 χρόνια στην εξαφάνιση του 11χρονου Άλεξ – Οι νέες μαρτυρίες». Newsbomb. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2022. 
  3. Newsroom (13 Ιουνίου 2006). «Ο εισαγγελέας επιστρέφει τη δικογραφία για Αλεξ | ΣΚΑΪ». www.skai.gr. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2022. 
  4. Team, ΤοΒΗΜΑ (14 Μαρτίου 2011). «Υπόθεση Αλεξ: Καταδικάστηκε ο παππούς δύο ανηλίκων». Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2022. 
  5. IEFIMERIDA.GR, NEWSROOM (24 Απριλίου 2013). «Καταδίκη στο Εφετείο για τον παππού στην υπόθεση του μικρού Αλεξ». iefimerida.gr. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]