Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων (Ρωσία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων
Министерство внутренних дел

Σημαία
Γενικές πληροφορίες
Σύσταση1802
Πρώην φορέαςΥπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων ΕΣΣΔ (1946–1991)
ΈδραΜόσχα, Ρωσία
Ιστότοποςmvd.ru

Το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ρωσικά: Министерство внутренних дел, МВД) είναι το υπουργείο εσωτερικών της Ρωσίας. Ο προκάτοχός του ιδρύθηκε το 1802 στη Ρωσική Αυτοκρατορία από τον Αλέξανδρο Α΄. Το Υπουργείο έχει την έδρα του στη Μόσχα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών είχε ανασυνταχθεί την περίοδο της Ρωσικής ΣΟΣΔ το 1990, μετά την αποκατάσταση του δημοκρατικού Συμβουλίου των Υπουργών και του Ανώτατου Σοβιέτ και παρέμεινε όταν η Ρωσία απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση. Έχει υπό τον έλεγχό της την Πολίτσιγια (πρώην Μιλίτσιγια), την Κεντρική Διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας, καθώς και τα Εσωτερικά Στρατεύματα. Έπειτα από τη διάλυση της Αστυνομίας Φόρων, ερευνά και οικονομικά εγκλήματα.

Οι επί πολύ καιρό πρόσθετοι δασμοί του αυτοκρατορικού МВД και του НКВД, όπως η Υπηρεσία Πυρόσβεσης και η Υπηρεσία Φυλακών, πρόσφατα μετακόμισε στο Υπουργείο Έκτακτων Καταστάσεων και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αντίστοιχα. Η τελευταία αναδιοργάνωση είχε ως αποτέλεσμα την κατάργηση των Κύριων Διευθύνσεων που κληρονόμησε από την НКВД και η δημιουργία Τμημάτων.

Την 5η Απριλίου του 2016 ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τα Εσωτερικά Στρατεύματα, την ОМОН, και την СОБР ώστε να αποτελέσουν τη βάση μιας νέας Εθνικής Φρουράς της Ρωσίας, και αυτά αφαιρέθηκαν από τον έλεγχο του МВД, υπαγόμενα εκ νέου στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας. Με τη σειρά της, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ελέγχου των Ναρκωτικών και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης συγχωνεύθηκαν στο МВД.[1][2][3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]