Υπερβατικός διαλογισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο υπερβατικός διαλογισμός (Transcendental Meditation) είναι μία μέθοδος διαλογισμού, βασισμένη στην Βεδική παράδοση. Δημιουργός της είναι ο Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι.

Ιστορική διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 29 Ιανουαρίου του 1959, ο Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι επισκέφθηκε για πρώτη φορά τις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινώντας από το Σαν Φρανσίσκο. Ήταν η δεύτερη ήπειρος που επισκέφθηκε στο παγκόσμιο ταξίδι του για την διάδοση του Υπερβατικού Διαλογισμού στον κόσμο. Ο Μαχαρίσι έδωσε διαλέξεις σε εκατοντάδες ανθρώπους κατά τη διάρκεια της δίμηνης παραμονής του και πολλοί έμαθαν την τεχνική του. Το San Francisco Chronicle κάλυψε μια από τις διαλέξεις του Μαχαρίσι και δημοσίευσε το πρώτο άρθρο σχετικά με τη τεχνική του Υπερβατικού Διαλογισμού στην Αμερική.

Το μήνυμα του Μαχαρίσι ήταν απλό και άμεσο, πως η ζωή είναι ευδαιμονία και πως το άτομο γεννιέται για να την απολαύσει. Δίδαξε πως μέσα στον καθένα υπάρχει μια απεριόριστη δεξαμενή ενέργειας, νοημοσύνης και ευτυχίας και ο υπερβατικός διαλογισμός δόθηκε ως μια απλή και αβίαστη διαδικασία για να έρθει κανείς σε επαφή μαζί της. Η τεχνική ήταν τέτοια ώστε να μπορεί να μαθευτεί εύκολα από τον καθένα και απευθυνόταν σε οποιαδήποτε ηλικία, πολιτισμό, θρησκεία, ή εκπαιδευτικό υπόβαθρο.

Τον καιρό εκείνο δεν υπήρχε στις Ηνωμένες Πολιτείες άλλος δάσκαλος της τεχνικής του υπερβατικού διαλογισμού, και κανένα κέντρο διαλογισμού. Μετά από το Σαν Φρανσίσκο, ο Μαχαρίσι πέρασε αρκετούς μήνες στο Λος Άντζελες και κατόπιν ταξίδεψε προς τη Νέα Υόρκη. Από τη Νέα Υόρκη, ο Μαχαρίσι πήγε στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, και σε όλο τον κόσμο. Ο υπερβατικός διαλογισμός άρχισε να διαδίδεται σε απλούς και σταθερούς ρυθμούς. Κατόπιν ξαφνικά, με την πρώτη δημοσίευση της επιστημονικής έρευνας για την τεχνική, ο υπερβατικός διαλογισμός κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση.

Η πρώτη μελέτη για την τεχνική του υπερβατικού διαλογισμού πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες το 1968 από το φυσιολόγο Robert Keith Wallace. Με τη διατριβή του, "Τα φυσιολογικά αποτελέσματα του Υπερβατικού Διαλογισμού: Ένα προτεινόμενο 4ο σημαντικό επίπεδο της συνειδητότητας", πήρε τον τίτλο Ph.D, και τα συμπεράσματά του δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science και Scientific American. Αυτό ενέπνευσε επίσης μια τεράστια άνοδο της έρευνας στα αποτελέσματα του υπερβατικού διαλογισμού.

Περισσότεροι από έξι εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως -συμπεριλαμβανομένων περισσότερων του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες- από κάθε επάγγελμα, ηλικία, εκπαιδευτικό υπόβαθρο, και θρησκεία ασκήθηκαν στον υπερβατικό διαλογισμό. Η τεχνική έχει μαθευτεί από πάνω από 6.000 ιατρούς στις ΗΠΑ και από δεκάδες χιλιάδες ανώτερους υπάλληλους, διευθυντές, και υπάλληλους μεγάλων εταιριών και μικρών επιχειρήσεων στην ΗΠΑ και σ’ όλο τον κόσμο.

Πρακτική του Υπερβατικού Διαλογισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Υπερβατικός Διαλογισμός ασκείται για δεκαπέντε έως είκοσι λεπτά δύο φορές καθημερινά ενώ κάποιος κάθεται άνετα με τα μάτια κλειστά. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής, ο νους και το σώμα κατασταλάζουν για να δοκιμάσουν μια κατάσταση ήρεμης εγρήγορσης. Δεδομένου ότι ο νους προσλαμβάνει την εμπειρία της πλήρους σιγής[εκκρεμεί παραπομπή], το σώμα αποκτά βαθιά ξεκούραση. Σε αυτή την πιο πάγια κατάσταση της συνειδητοποίησης του εαυτού, ο νους ξεπερνά όλη τη διανοητική δραστηριότητα για να δοκιμάσει την απλούστερη μορφή συνειδητοποίησης, την «υπερβατική συνείδηση».

Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι η εμπειρία της Υπερβατικής Συνείδησης συσχετίζεται με μεγαλύτερη δημιουργικότητα, βελτιωμένη εκμάθηση, υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης, καλύτερους βαθμούς, υψηλότερο ηθικό, αυξανόμενη συνοχή και τάξη στον νου, και βελτίωση της νευρολογικής λειτουργίας του σώματος.[εκκρεμεί παραπομπή] Είναι φυσικός, εύκολος και αβίαστος στην εξάσκηση του, και μπορεί μόνο να διδαχτεί προσωπικά από έναν δάσκαλο του υπερβατικού διαλογισμού. Ακολουθώντας την Βεδική παράδοση διδασκαλίας η τεχνική δεν μπορεί διδαχτεί από μία βιντεοταινία, μαγνητοταινία, ή βιβλίο.

Τα αποτελέσματα του Υπερβατικού Διαλογισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τεχνική του Υπερβατικού διαλογισμού, αναφέρουν οι επιστημονικές μελέτες πως η τακτική πρακτική εξάσκησή του φέρνει σημαντικά, συσσωρευτικά οφέλη στους τομείς:

 • του Νου (Travis, Arenander & DuBois 2004)[1],
 • του σώματος (Barnes, Treiber & Νταίηβις 2001)[2],
 • στην συμπεριφορά (Barnes, Bauza & Treiber 2003)[3]
 • και το περιβάλλον (Hagelin et Al 1999)[4].

Άλλα Βεδικά προγράμματα του Μαχαρίσι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρακτικές Βεδικές τεχνολογίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μαχαρίσι εισήγαγε αρχικά τον Υπερβατικό Διαλογισμό στον κόσμο 50 έτη πριν. Από τότε, έχει αναβιώσει πολλά άλλα πρακτικά προγράμματα βασισμένα στη γνώση της αρχαίας βεδικής παράδοσης της Ινδίας. Η βεδική επιστήμη του Μαχαρίσι περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα των βεδικών τεχνολογιών για το Νου, το σώμα και την συνείδηση-για να μπορούμε να ζήσουμε μια ζωή χωρίς προβλήματα με αποτέλεσμα τον φωτισμό.

 • Βεδική υγεία- Μια προσανατολισμένη στην πρόληψη μέθοδο για τη διατήρηση της υγείας και για την αναζωογόνηση της εσωτερικής νοημοσύνης του σώματός, μέσω της Μαχαρίσι βασισμένης στην συνειδητότητα υγειονομικής περίθαλψης.
 • Βεδική εκπαίδευση- αφυπνίζει τη συνολική δημιουργική δυνατότητα του Νου μέσω της στην συνειδητότητα-βασισμένης εκπαίδευσης.
 • Βεδική αρχιτεκτονική- κτήρια και κοινότητες που σχεδιάζονται σε αρμονία με τους νόμους της φύσης μέσω της βεδικής αρχιτεκτονικής Μαχαρίσι .
 • Βεδική γεωργία- βιολογικά καλλιεργημένα τρόφιμα μέσω της Βεδικής οργανικής γεωργίας Μαχαρίσι.
 • Βεδική αστρολογία- το πρόγραμμα Μαχαρίσι Jyotish®, για τις μελλοντικές τάσεις στη ζωή του καθενός, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για να ενισχύσει τις θετικές επιρροές και να εξουδετερώσει τα αρνητικά αποτελέσματα μέσω του προγράμματος Μαχαρίσι Yagya.
 • Βεδική μουσική- δημιουργεί μια ειρηνική επιρροή στο σπίτι και τα περίχωρά με τις αρμονικές συχνότητες της μουσικής Μαχαρίσι Gandharva Veda.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. ^ Travis, Frederick, Arenander, Alarik & DuBois, David (2004), "Ψυχολογικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά μιας προτεινόμενης αντικειμενικής-αναφοράς/αυτο-αναφοράς συνεχούς αυτο-αντίληψης"[νεκρός σύνδεσμος], επιστημονικό περιοδικό,συνειδητότητα και γνώση, vol. 13, p. 401-420
 2. ^ Barnes, Βερνόν A., Treiber, Frank A. & Νταίηβις, Harry (2001), "Η επίδραση του Υπερβατικού Διαλογισμού στην καρδιαγγειακή λειτουργία κατα την ανάπαυση και κατά τη διάρκεια οξείας έντασης σε εφήβους με υψηλή κανονική πίεση αίματος", επιστημονικό περιοδικό της ψυχοσωματικής έρευνας, 51, αριθ. 4, σελ. 597-605
 3. ^ Barnes, Βερνόν A., Bauza & Treiber, Frank A. (2003), "Αντίκτυπος της μείωσης πίεσης στην αρνητική σχολική συμπεριφορά των εφήβων", επιστημονικό περιοδικό, Υγεία και Ποιότητα της ζωήs.
 4. ^ Hagelin, John S., Rainforth, Maxwell Θ*Β. & ορμε- Johnson, Δαβίδ W., et Al (1999), "Αποτελέσματα ομάδας εξάσκησης του Υπερβατικού Διαλογισμού για την παρεμπόδιση της βίας και του εγκλήματος στην Ουάσιγκτον, Αποτελέσματα του εθνικού προγράμματος επίδειξης, Ιούνιος -- Ιούλιος 1993 ", ''επιστημονικό περιοδικό,Social Indicators Research, vol. 47, no. 2, p. 153-201

Για περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]