Υδρορρόη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τυπική υδρορρόη σε κατοικία.

Υδρορρόη (αγγλ. gutter, downdrain) ή συχνότερα υδρορροή, είναι υδραυλική διασωλήνωση[1] η οποία επιτρέπει τη συγκέντρωση των νερών της βροχής και την παροχέτευσή τους.

Η λέξη αυτή (υδρορρόη) αναφέρεται στις μέρες μας ως υδρορροή που είναι ευρέως διαδεδομένη. Προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη: ὑδρορρόη = < ὑδρο- + -ρροή < ῤέω.

Μετά την περισυλλογή των βρόχινων υδάτων, με πλαστικά ή μεταλλικά λούκια, που τοποθετούνται στην άκρη των κεραμοσκεπών, το συλλεχθέν νερό κατευθύνεται σε στέρνα, πηγάδι κτλ., όπως συνέβαινε τα παλαιότερα χρόνια στη χώρα μας. Σήμερα, όμως, το νερό αυτό παροχετεύεται είτε στα ρείθρα των δρόμων, είτε σε δεξαμενές αποθήκευσης του νερού της βροχής για διάφορες χρήσεις, είτε παροχετεύεται απευθείας στο δημόσιο δίκτυο. Η διασωλήνωση αυτή μπορεί να είναι ανοιχτή ή και κλειστή[2] και αποτελεί ένα απαραίτητο κατασκευαστικό στοιχείο, αφενός για λόγους συντήρησης και αφετέρου για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των κτιρίων. Ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες, η υδρορροή είναι επιτακτικά απαραίτητη, διότι τα νερά της βροχής λιμνάζουν σε διάφορα εξωτερικά σημεία των κτιρίων ή των κατοικιών, λ.χ. σε ταράτσες, σε αυλές ή μπαλκόνια κ.λπ., οπότε η υγρασία «συγκεντρώνεται», δεν διαφεύγει προς το έδαφος, και έτσι διαποτίζει τις επιφάνειες που με το πέρασμα του χρόνου και θα μεταχρωματιστούν και θα διαβρωθούν.

Από τεχνικής άποψης, η υδρορροή -όπως πλέον συνηθίζεται- έχει δύο βασικά σημεία: α) το ένα είναι το σημείο που βρίσκεται το στόμιο της σωλήνωσης προς το οποίο διοχετεύεται το νερό, και β) το δεύτερο (μέρος της υδρορροής) που είναι ένας κατακόρυφος σωλήνας (συνήθως μεταλλικός ή πλαστικός) διαμέσου του οποίου κυλάει το νερό για να απομακρυνθεί από την κατασκευή ή την κατοικία, με προορισμό συνήθως τον κεντρικό αγωγό των ομβρίων υδάτων.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σιμωνέτης, Γιάννης Θ. (2001). Γλωσσάρι της Μαστοράντζας. Αθήνα: Εκδόσεις Ξύλο-Έπιπλο. σελ. 451. 
  2. https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%E1%BD%91%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%81%CF%81%CF%8C%CE%B7&dq=
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2021.