Υβ Μπεχάρ
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Υβ Μπεχάρ | |
---|---|
Γέννηση | 9 Μαΐου 1967 Λωζάνη |
Χώρα πολιτογράφησης | Ελβετία[1] |
Εκπαίδευση | Μπάτσελορ Επιστημών |
Σπουδές | Art Center College of Design |
Ιδιότητα | σχεδιαστής[2], καινοτόμος επιχειρηματίας και διδάσκων πανεπιστημίου |
Ο Yves Béhar (Yves Béhar, 1967) είναι Ελβετός βιομηχανικός σχεδιαστής. Θεωρεί ότι κάθε προϊόν πρέπει να έχει και μια ιστορία να αφηγηθεί.
Βιογραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Γεννήθηκε το 1967 στη Λοζάνη από πατέρα Τούρκο κ μητέρα Γερμανίδα, και μεγάλωσε στην Ελβετία. Σπούδασε βιομηχανικό σχέδιο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, και αποφοίτησε από το Art center college of design στο Πασαντένα της Καλιφόρνια το 1992. Ξεκίνησε να εργάζεται στη Frog design, στο Silicon Valley, για πελάτες υψηλής τεχνολογίας όπως οι Apple, Hewlett Packard και Silicon Graphics. Από το 1992 εργάσθηκε για τρία έτη στην εταιρία Lunar Design και κινήθηκε τελικά προς τη σχεδίαση για τους χώρους του αθλητισμού, της ενδυμασίας, της τεχνολογίας και των επίπλων.
Το 1999 ίδρυσε το στούντιο design Fuseproject, μία ολοκληρωμένη εταιρία design που είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη της συναισθηματικής εμπειρίας των εμπορικών σημάτων μέσω του story-telling. Η διαφορετική εμπειρία και τα μέσα που χρησιμοποιούνται από τις ομάδες design της Fuseproject καλύπτουν τα προϊόντα, τη μόδα, τη γραφιστική, το πακετάρισμα, τη σχεδίαση χώρων και τη στρατηγική. Τα σχέδια του Behar και η δημιουργική τοποθέτηση του συμβάλλουν σε περιοχές τόσο διαφορετικές όσο η τεχνολογία, ο αθλητισμός, ο τρόπος ζωής και η μόδα, για πελάτες όπως οι: Birkenstock, Herman Miller, ΜΙΝΙ, nike, Microsoft, Hussein Chalayan, Toshiba, haasprojekt, Hewlett Packard, PUIG και Philou.
Φιλοσοφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Yves Behar σκέφτεται πολύ το μέλλον. Αυτό φαίνεται στα σχέδιά του, από το γυαλιστερό κόκκινο laptop του για την Toshiba μέχρι τα κομψά Footprints για την Birkenstock και το ακουστικό κεφαλής Jawbone για κινητά τηλέφωνα για την Aliph. "Πιστεύω ότι ο σκοπός του design δεν είναι μόνο να μας παρουσιάσει το μέλλον, αλλά και να μας φέρει το μέλλον", δηλώνει. Στο κέντρο της σχεδίασής του βάζει από τη μία την υποκίνηση των συναισθημάτων κ της αφής του καταναλωτή και απ’ την άλλη την ιστορία της μάρκας για την οποία σχεδιάζει. Θεωρεί ότι οι designers έχουν την ευθύνη να παρουσιάσουν το μέλλον όπως θέλουν να είναι ή τουλάχιστον όπως μπορεί να είναι και όχι όπως θέλουν οι βιομηχανίες να γίνει.
Έτσι η αίσθηση, η προστασία και ο αισθησιασμός φανερώνονται μέσω της χρήσης διαφορετικών υλικών και υφασμάτων, καθώς επίσης και μέσω εργονομικών και μερικές φορές διφορούμενων μορφών. Η τεχνολογία θα παίξει έναν μεγάλο ρόλο στα προϊόντα της επόμενης γενιάς, φέρνοντας μια προσωπική και συναισθηματική σύνδεση την οποία ο Behar αποκαλεί "τεχνολογία με ανθρωπιά".
Σε έναν κόσμο όπου τα gadgets κυριαρχούν, o Behar οραματίζεται ένα μέλλον στο οποίο η τεχνολογία μπορεί να είναι παρούσα όταν θέλουμε να είναι (και αόρατη όταν επιλέγουμε να είμαστε ελεύθεροι από αυτή). Είναι ρομαντικός. Τα σχέδιά του καθοδηγούνται από το συναίσθημα και μια επιθυμία να συνδεθούν ενστικτωδώς με εκείνους που βλέπουν, αγγίζουν, και χρησιμοποιούν τελικά τα προϊόντα του.
Υπάρχει μια έξυπνη επιχειρησιακή λογική σε αυτήν την σκέψη. Για να ασκήσουν διαρκή επιρροή και για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πελατών, τα καινοτόμα προϊόντα πρέπει να έχουν μια συναισθηματική σύνδεση με τους χρήστες, αλλάζοντας τον τρόπο που σκέφτονται. Με άλλα λόγια, ο Behar θεωρεί, ότι οι εταιρίες πρέπει να σκεφτούν το πώς θέλουν τα προϊόντα τους να κάνουν τους πελάτες τους να νιώθουν παρά το πώς θέλουν να νιώθουν οι πελάτες τους για τα εμπορικά τους σήματα. Εάν νιώθουμε καλά με ένα προϊόν νιώθουμε καλά και με τη μάρκα του.
Ο Yves Behar είναι ο ‘άνθρωπος της μάρκας’. Σε έναν κόσμο όπου οι καταναλωτές πνίγονται από τις επιλογές και τη διαφήμιση και η τεχνολογία είναι κυρίαρχη και κατά περιόδους συντριπτική, η εταιρεία του Behar δημιουργεί αυτό που ονομάζει ο ίδιος "ισχυρές, συναισθηματικές ιστορίες εμπορικών σημάτων που συνδέονται με τους καταναλωτές του 21ου αιώνα".
Έργο
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι εταιρίες τον καλούν συχνά όταν χρειάζονται τα εμπορικά σήματά τους μια σημαντική ώθηση. Η BMW απευθύνθηκε στον Behar όταν θέλησε να δημιουργήσει μια σειρά προϊόντων σχετικά με το αυτοκίνητο που να ταιριάζουν με το καινούριο μοντέλο του κλασικού της Mini Cooper. Ο Behar είπε στους πελάτες του ότι η πραγματική Mini ιστορία δεν ήταν για το αυτοκίνητο, ήταν για τον τρόπο ζωής του οδηγού. Το εμπορικό σήμα ΜΙΝΙ, λέει, σχετίζεται με την κινητικότητα, τους ελιγμούς, την ταχύτητα, και τη διασκέδαση. Έτσι ο Behar σχεδίασε μια γραμμή καθημερινών προϊόντων (ένα ρολόι, παπούτσια, ένα σακάκι[νεκρός σύνδεσμος], αποσκευές) και την ονόμασε MINI_motion. "Οι καταναλωτές θέλουν προϊόντα που λένε ιστορίες, έχουν μαγεία, και εμπνέουν", λέει.
Το ακουστικό Bluetooth Jawbone για κινητά τηλέφωνα περιλαμβάνει στοιχεία στην εσωτερική επιφάνεια όπως πλαστικό ιατρικού βαθμού, δεδομένου ότι το ακουστικό αγγίζει το δέρμα για πολλές ώρες ημερησίως, έναν αισθητήρα δόνησης (που ενεργοποιεί την ακύρωση θορύβου) και διπλά μικρόφωνα που είναι ένα βήμα παραπάνω απ’ τα ήδη υπάρχοντα ακουστικά bluetooth.
Η Media Lab και ο Nicholas Negroponte ανέθεσαν στον Behar να σχεδιάσει ένα φορητό υπολογιστή για τα φτωχά παιδιά όλου του κόσμου. Το One Laptop per Child συνδυάζει την τεχνολογία και είναι αδιάβροχο, δεν λερώνεται, δεν θερμαίνεται, δε σπάει και είναι προσιτό για ένα παιδί στη Νιγηρία ή στην Ταϊλάνδη που δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή με την τεχνολογία.
Άλλα project του περιλαμβάνουν την δουλειά του για την Αμερικανική εταιρεία επίπλων γραφείου, Herman Miller. Το Leaf Lamp[νεκρός σύνδεσμος] που σχεδίασε για την Herman Miller είναι εκπληκτικά προσαρμόσιμο και ευαίσθητο στην αφή. Έχει μια ιστορία που το δένει με τις ανθρώπινες συναισθηματικές ανάγκες. Μας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουμε το περιβάλλον μας σύμφωνα με τις ανάγκες και τη διάθεσή μας. Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, έχουμε διαφορετικές ανάγκες όσον αφορά το φωτισμό. Μπορεί να χρειαστούμε έντονο ή απαλό φωτισμό και το Leaf μπορεί να μας προσφέρει κ τα δύο.
Μια από τις πιο γνωστές επεμβάσεις του τελευταία ήταν για την Birkenstock. Κράτησε τα χαρακτηριστικά από τα σανδάλια (άνετη, βελτιωμένη στάση του πέλματος και σόλα από φυσικό φελλό και λατέξ) που ‘περιγράφουν’ τις εργονομικές και οικολογικές αξίες που έχουν κρατήσει τους πελάτες της Birkenstock πιστούς εδώ και δεκαετίες. Σ’ αυτές πρόσθεσε την τεχνολογία των σύγχρονων παπουτσιών και σχεδίασε μια νέα σειρά του 21ου αιώνα από παπούτσια και μπότες από δέρμα και σουέτ και την ονόμασε «Architect Collection». Σχεδίασε το λογότυπο, επέλεξε την διαφημιστική εταιρεία για τη σειρά, και σχεδίασε άλλη μια σειρά τα ζωηρόχρωμα Birkies για την παραλία. Ο Behar επανερμήνευσε το αρχικό μήνυμα της Birkenstock για την αξιοπιστία και την οικολογία σε μια νέα γενιά ανθρώπων.
Ο πολυέλαιος που σχεδίασε για την Swarovski το 2004, ζυγίζει 1,3 τόνους και είναι κρεμασμένος στο Terminal 4 στο αεροδρόμιο JFK. Ο Behar δούλεψε και σε μια μικρότερη έκδοση που θα είναι διαθέσιμη για λιανική πώληση.
Ενδιαφερόμενος τόσο για την ‘αφήγηση’ ενός αντικειμένου όσο και για την εμφάνισή του, ο Behar συνεργάστηκε με το σχεδιαστή μόδας Hussein Chalayan για ένα μπουκάλι αρώματος. «Η βασική έννοια ήταν συναισθηματική, σκεφτόμασταν πολύ πέρα από ένα μπουκάλι για υγρό και προσπαθήσαμε να βρούμε κάτι άμορφο, αδύνατο να το περιγράψουμε. Θέλαμε να έχει πολλά επίπεδα και νόημα.»
Η δουλειά του υπάρχει σε μόνιμες συλλογές design στο Museum of Modern Art, San Francisco, στο Museum of Modern Art, NY, στο Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Μόναχο, στο Μουσείο Chicago Athenaeum, στο Museum fur Gestaltung, Zurich Switzerland και στο Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum.
Βραβεία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η μοναδική προοπτική του Behar στο design και στην ανάπτυξη ιστοριών έχει οδηγήσει στο να αναγνωρίζονται διεθνώς τα σχέδιά του σε μουσεία και διαγωνισμούς. Τα σχέδιά του έχουν αναγνωριστεί με πολυάριθμα βραβεία.
- CES Consumer Electronics Honoree, 2006
- Best of Neocon Gold design award, 2006
- Chicago athenaeum good design award, 1996/97/99/2000/02/03/04
- National Design Award, Cooper-Hewitt Smithsonian National Design Museum, 2004
- IDEA, Business Week Gold, Silver and Bronze Excellence Award, 1997/99/2001/02/03/04/05/06
- Red Dot Design Award, 2004-5
- ID Magazine Annual Design Competition, 1997/98/2001/02/03/04
- D&AD Silver design award, 2004
- Time Magazine Best Invention, 2001
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- http://www.fuseproject.com/
- http://www.nationaldesignawards.org/
- http://www.jawbone.com/
- http://www.laptop.org/en/vision/index.shtml Αρχειοθετήθηκε 2007-06-06 στο Wayback Machine.
- http://www.purecontemporary.com/Interview/article/107 Αρχειοθετήθηκε 2007-10-12 στο Wayback Machine.
- http://www.motoringfile.com/2004/03/19/nyt_profiles_mini_motion_designer_yves_behar
- http://www.designboom.com/eng/interview/behar.html
- https://web.archive.org/web/20070604200738/http://www.hermanmiller.com/CDA/SSA/Designer/0,,a10-c80-b35,00.html