Τύμβος του Δράκοντα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τύμβος του Δράκοντα
Velia (Etruscan fresco).jpg
Map
Είδοςhypogeum
Γεωγραφικές συντεταγμένες42°14′48″N 11°46′48″E
ΧώραΙταλία
Commons page Πολυμέσα

Ο Τύμβος του Δράκοντα (ιταλικά: Tomba dell'Orco, ή ιταλικά: Tomba dei Murina) είναι ετρουσκικός τάφος που βρίσκεται στη νεκρόπολη Monterozzi στην Ταρκυνία.

Επειδή ο τάφος κατασκευάστηκε σε δύο στάδια, μερικές φορές αυτα διακρίνονται σε Τάφο Ι και ΙΙ. Πιστεύεται ότι ανήκε στην οικογένεια Murina, παρακλάδι των Ετρούσκων Spurinnae. Το θεμέλιο είναι επιγραμμένο με την ακόλουθη αινιγματική φράση:

LARΘIALE HVLΧNIESI MARCESIC CALIAΘESI MVNSLE NACNVAIASI ΘAMCE LE…[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τάφος ανακαλύφθηκε το 1868 από έναν αξιωματικό του γαλλικού στρατού, πιθανώς κατά την προσπάθειά του να αποσπάσει τις τοιχογραφίες του ταφικού θαλάμου από το έδαφος για να τις μεταφέρει στο Λούβρο του Παρισιού. Οι μέχρι τότε καλά διατηρημένες τοιχογραφίες λέγεται ότι καταστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό. Λίγο αργότερα, ο Louis Schulz κατέγραψε τον τάφο σε έγχρωμα σχέδια, τα οποία δημοσιεύτηκαν από τον Wolfgang Helbig το 1869. Από το 1895 πολλές τοιχογραφίες σχεδιάστηκαν λεπτομερώς ως μέρος του έργου τεκμηρίωσης της Κοπεγχάγης υπό τη διεύθυνση του Helbig, αλλά δεν δημοσιεύθηκαν.

Το ταφικό συγκρότημα αποτελούνταν αρχικά από δύο ανεξάρτητους ταφικούς θαλάμους, οι οποίοι συγχωνεύθηκαν στην αρχαιότητα. Η παλαιότερη είναι η τάφος του Velchia ή Βέλια , όπου τα βήματα απότομες οδήγησε σε ένα δωμάτιο περίπου 4,5 χ 4,5 m. Στους τοίχους υπήρχαν κόγχες στις οποίες υπήρχαν αρχικά σαρκοφάγοι. Όλος ο θάλαμος ήταν κάποτε βαμμένος, αλλά δεν έχει διασωθεί πολύ από αυτό. Η εικόνα μιας γυναίκας, η οποία είναι ένα από τα ωραιότερα παραδείγματα της ετρούσκικης ζωγραφικής, είναι ιδιαίτερα διάσημη. Ο τάφος χρονολογείται στο τέλος του 4ου αιώνα π.Χ. Χρ.

Ο τάφος του Πολύφημου είναι το άλλο τάφο συγκρότημα. Η αρχική είσοδος δεν έχει ακόμη ανασκαφεί. Ο τάφος αυτός ήταν επίσης πλήρως ζωγραφισμένος με μορφές της ελληνικής μυθολογίας . Ο Άδης και η Περσεφόνη εμφανίζονται στον πίσω τοίχο, με φίδια να αναδύονται από τις σγουρές τρίχες τους. Στον αριστερό τοίχο μπορείτε να δείτε τον Άγιαξ , τον Τειρεσία και τον Αγαμέμνονα , στον δεξιό τοίχο τον Θησέα και τον Πειρίθωο , που κάθονται σε ένα τραπέζι. Ο Tuchulcha στέκεται πίσω τους . Ο τάφος αυτός χρονολογείται από το γύρισμα του 3ου στον 2ο αιώνα π.Χ..

Ενώ οι παλαιότεροι τάφοι των Ετρούσκων απεικονίζουν τις χαρές της ζωής, οι τελευταίοι ήταν συχνά διακοσμημένοι με σκηνές από τον Κάτω Κόσμο. Αυτός ο τάφος παρέχει ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αυτού του τύπου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Douglas G. Kilday (15 Ιανουαρίου 2006). «Text B from Pyrgi». Ανακτήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]