Τόνυ Λαγγουράνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τόνυ Λαγκουράνης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1969
Σικάγο
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςSt. John's College
Ινστιτούτο Γλωσσών του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιώτης
συγγραφέας
ΣυγγενείςΚωνσταντίνος Λαγγουράνης (παππούς)
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΑμερικανικός Στρατός

Ο Τόνυ Λαγγουράνης (Tony Lagouranis, 1959) είναι ένας Αμερικανός τέως στρατιωτικός του αμερικανικού στρατού, περισσότερο γνωστός για τη συμμετοχή του σε βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της κατοχής του Ιρακ.

Γεννήθηκε στο Σικάγο και αποφοίτησε από το λύκειο το 1987 στη Νέα Υόρκη. Μελέτησε Αρχαία Ελληνικά στα πλαίσια των σπουδών του στο κολέγιο Σεντ Τζόν στη Σάντα Φε του Νέου Μεξικού και Αραβικά στο Γλωσσικό Ινστιτούτο Άμυνας στο Μοντερέι της Καλιφόρνιας.

Για περίπου 10 μήνες το 2004 ο Λαγγουράνης είχε τη βάση του στη φυλακή Αμπού Γκραΐμπ (στην ίδια τη φυλακή έμεινε για περίπου ενάμιση μήνα) και για ένα σύντομο χρονικό διάστημα στην ιρακινή πόλη της Μοσούλης, όπου ισχυρίζεται πως συμμετείχε σε μια σειρά από βασανισμούς όπως η απότομη μεταβολή των διατροφικών συνηθειών , η χρήση στρατιωτικών σκύλων για την τρομοκράτηση του ανακρινόμενου, επιβολή υποθερμίας (με επακόλουθη μη συναινετική χρήση θερμομέτρηση από τον πρωκτό), επιβολή αϋπνίας, καθώς και πως παρατήρησε μη καταγεγραμμένους κρατούμενους.

Ο Λαγγουράνης είναι ένας από τους λίγους βετεράνους του πολέμου του Ιρακ που έχουν παράσχει προσωπικές μαρτυρίες για το βασανισμό και την κακομεταχείριση Ιρακινών αιχμαλώτων από στελέχη του αμερικανικού στρατού. (Άλλοι έχουν δώσει παρόμοιες μαρτυρίες ανώνυμα). Στο άρθρο του στους Τάιμς της Νέας Υόρκης με τίτλο «Tortured Logic» (ελληνικά: βασανισμένη λογική), ισχυρίζεται πως υψηλά αξιωματούχοι και πολιτικοί αποφεύγουν την ευθύνη που έχουν για το βασανισμό κρατουμένων στο Ιράκ και αλλού. Το βιβλίο του, Fear Up Harsh: An Army Interrogator's Dark Journey through Iraq, συγγραμμένο μαζί με τον Άλεν Μικαελιάν (Allen Mikaelian), κυκλοφόρησε στις 5 Ιουνίου του 2007.

Εμφανίστηκε στο βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ του 2008, Taxi to the Dark Side (ελληνικά: Ταξί για τη σκοτεινή πλευρά).