Τόμι Ραμόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τόμι Ραμόν
Ο Τόμι το 2008
Όνομα γέννησηςTamás Erdélyi
Γέννηση29  Ιανουαρίου 1949[1][2] ή 29  Ιανουαρίου 1952[3]
Βουδαπέστη
Θάνατος11  Ιουλίου 2014[4][1][2]
Ridgewood[4]
EίδοςΠάνκ ροκ
Μουσικά όργαναΝτραμς
Ιστότοπος
http://www.ramones.com/

Ο Thomas Erdelyi (γεννημένος ως Tamás Erdélyi, 29 Ιανουαρίου 1949   - 11 Ιουλίου 2014), γνωστός ως Τομι Ραμόν, ήταν ουγγρό-αμερικανός παραγωγός, μουσικός και τραγουδοποιός. Ήταν ο ντράμερ του punk rock συγκροτήματος Ramones για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ύπαρξης της μπάντας και ήταν από τα πρώτα μέλη των Ramones που διατήρησε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Tamás Erdélyi γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1949, στη Βουδαπέστη, Ουγγαρία. Οι Εβραίοι γονείς του ήταν επαγγελματίες φωτογράφοι που επέζησαν από το Ολοκαύτωμα με το να είναι κρυμμένοι από τους γείτονες. Πολλοί από τους συγγενείς του σκοτώθηκαν από τους Ναζί.

Η οικογένεια του έφυγε από την Ουγγαρία κατά την Ουγγρική Επανάσταση του 1956 . Το 1957 μετανάστευσε με την οικογένειά του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρχικά εγκαθιστώντας στο Νότιο Μπρονξ, η οικογένεια μεταφέρθηκε στο μεσόγειο προάστιο του Forest Hills στο Queens της Νέας Υόρκης. Το Verona Estates στο Forest Hills ήταν ο τόπος όπου μεγάλωσε ο Tamás και αργότερα το χαρακτηρίσε ως «Home sweet home». [5] Αλλάξε το όνομά του στο Thomas Erdelyi.

Στο γυμνάσιο, ο Tommy έπαιξε κιθάρα σε μια garage rock μπάντα της δεκαετίας του '60, με το όνομα Tangerine Puppets, , με έναν συμμαθητή κι κιθαρίστα, John Cummings, τον μελλοντικό Johnny Ramone. Μετά την αποφόρτιση από το σχολείο, στα 18, άρχισε να εργάζεται ως βοηθός μηχανικού στο στούντιο Record Plant, όπου εργάστηκε για την παραγωγή το 1970,του Jimi Hendrix άλμπουμ Band of Gypsys .

Παραγωγός και ντράμερ για τους Ramones[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν οι Ramones συναντήθηκαν για πρώτη φορά μαζί με τον Johnny Ramone στην κιθάρα, τον Dee Dee Ramone στο μπάσο και τον Joey Ramone στα τύμπανα, ο Erdelyi έπρεπε να είναι μάνατζερ, αλλά έγινε ντράμερ του συγκροτήματος όταν ο Joey έγινε ο τραγουδιστής, αφού συνειδητοποίησε ότι δεν μπόρεσε να συμβαδίσει με τους ταχύτερους ρυθμούς των Ramones. "Ο Tommy Ramone, ο οποίος μας μανατζάρε , τελικά έπρεπε να καθίσει πίσω από τα τύμπανα, γιατί κανείς άλλος δεν το θέλησε", αργότερα υπενθύμισε ο Ντι Ντι.

Έμεινε ως ντράμερ από το 1974 έως το 1978, παίζοντας και συν-παράγει τα τρία πρώτα άλμπουμ τους, Ramones, Leave Home και Rocket to russia, καθώς και το live άλμπουμ It's Alive . Η τελευταία του εμφάνιση ως ντράμερ των Ramones ήταν στο Johnny Blitz όφελος στο CBGB στη Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ στις 4 Μαΐου 1978.

Ασθένεια και θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ramone πέθανε στο σπίτι του στο Ridgewood, Queens, Νέα Υόρκη στις 11 Ιουλίου 2014, ηλικίας 65 ετών. Είχε λάβει περίθαλψη στο νοσοκομείο μετά από ανεπιτυχή θεραπεία για καρκίνο του χοληφόρου πόρου .

Στο The Independent, η Loulla-Mae Eleftheriou-Smith έγραψε ότι "πριν ο Tommy εγκαταλείψει τη σύνθεση, οι Ramones είχαν γίνει ήδη μία από τις πιο σημαντικές punk μπάντες της ημέρας, παίζοντας στο περίφημο CBGB στην περιοχή Bowery της Νέας Υόρκης και περιοδεύοντας για κάθε άλμπουμ αδιάκοπα ". Απαντώντας στον θάνατο του Ramone, ο επίσημος λογαριασμός του Twitter είχε tweeting προηγούμενα αποσπάσματα από τα μέλη του συγκροτήματος, συμπεριλαμβανομένου του 1976 σχόλιό του ότι η Νέα Υόρκη ήταν το «τέλειο μέρος για να μεγαλώσουν νευρωτικά». Πρόσθεσε: "Ένας από τους λόγους που οι Ramones ήταν τόσο μοναδικοί και πρωτότυπες ήταν ότι ήταν τέσσερις πρωτότυπες, μοναδικές."

Γράφοντας στο Variety, ο Cristopher Morris δήλωσε: "Η κίνηση του Τόμι, με υψηλή ενέργεια, ήταν ο στρόβιλος που τροφοδοτούσε το δυναμικό ήχο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Tommy-Ramone. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) Find A Grave. 132682930. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. (Αγγλικά) AllMusic. mn0000936875. Ανακτήθηκε στις 14  Σεπτεμβρίου 2022.
  4. 4,0 4,1 variety.com/2014/music/news/tommy-ramone-last-surviving-original-member-of-influential-punk-band-dies-at-65-1201261584/.
  5. "Ramones - End Of The Century - Extras 4"