Τσούκσπίτσε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το βουνό όπως φαίνεται από το αυστριακό χωριό Έρβαλντ

Η Τσούκσπίτσε (γερμ. Zugspitze, νότια βαυαρική διάλεκτος: Zugspitz) είναι βουνό και κορυφή, η υψηλότερη των Ορέων Βέτερστάιν, αλλά και ολόκληρης της Γερμανίας, με υψόμετρο 2.962 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Βρίσκεται νοτίως της πόλεως Γκάρμις-Παρτενκίρχεν και τα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας περνούν από το δυτικό τμήμα της. Στα νότια του βουνού βρίσκεται το Τσούκσπιτσπλατ (Zugspitzplatt), ένα υψηλό καρστικό οροπέδιο με πολλά σπήλαια. Στα άνω μέρη των πλαγιών της Τσούκσπίτσε υπάρχουν τρεις παγετώνες, οι δύο από τους οποίους είναι οι μεγαλύτεροι της Γερμανίας: ο Βόρειος Σνέεφερνερ (Schneeferner) με εμβαδό 307 στρέμματα και ο Χέλενταλφέρνερ (Höllentalferner) με εμβαδό 247 στρέμματα. Ο τρίτος και μικρότερος είναι ο Νότιος Σνέεφερνερ, που καλύπτει 84 στρέμματα.

Οι πρώτοι άνθρωποι που καταγεγραμμένα έφθασαν πάνω στην κορυφή ήταν οι Γιόζεφ Νάους (1793-1871), ο βοηθός του Μάγερ και ο οδηγός βουνών Γιόχαν Γκέοργκ Τάουσλ (Tauschl) και αυτό έγινε στις 27 Αυγούστου 1820. Σήμερα υπάρχουν τρεις συνήθεις διαδρομές που φθάνουν στην κορυφή: 1) Από την κοιλάδα Χέλενταλ στα βορειοανατολικά, 2) από την κοιλάδα Ράινταλ στα νοτιοανατολικά, και 3) από τα δυτικά, από το αυστριακό έδαφος. Μία από τις γνωστότερες διαδρομές κορυφογραμμών στις Ανατολικές Άλπεις διατρέχει την απότομη «Κορυφογραμμή του Ιωβηλαίου» (Jubiläumsgrat), συνδέοντας την Τσούκσπίτσε, τη Χοχμπλάσεν και την Αλπσπίτσε. Υπάρχουν άφθονα καταλύματα για τους ορειβάτες, εκ των οποίων το Münchner Haus είναι το ψηλότερο ορεινό καταφύγιο στη Γερμανία (υψόμετρο 2.959 μ.).

Τρία τελεφερίκ φθάνουν κάτω από την κορυφή. Το παλαιότερο κατασκευάσθηκε το 1926 από τη γερμανική εταιρεία «Α. Μπλάιχερτ & Σία»[1] και κατέληγε αρχικώς στην κορυφογραμμή σε υψόμετρο 2.805 μέτρα, αλλά το τέρμα μετακινήθηκε ακριβώς κάτω από την κορυφή, στα 2.951 μ. το έτος 1991. Ο «Βαυαρικός σιδηρόδρομος Τσούκσπίτσε» είναι ένα υπόγειο τελεφερίκ μέσα στη βόρεια πλαγιά του βουνού, που καταλήγει στο οροπέδιο Τσούκσπιτσπλατ, από όπου ένα άλλο εναέριο τελεφερίκ ανεβάζει τους επιβάτες μέχρι την κορυφή. Το τρίτο τελεφερίκ είναι το Eibsee και μαζί με το προηγούμενο μεταφέρουν κάθε έτος στην κορυφή περίπου 500.000 ανθρώπους κατά μέσο όρο. Τον χειμώνα εννέα λιφτ για τους σκιέρ καλύπτουν την περιοχή των χιονοδρομιών στο Τσούκσπιτσπλατ. Ο μετεωρολογικός σταθμός, που εγκαινιάσθηκε το 1900, όπως και ο ερευνητικός σταθμός στο Schneefernerhaus (υψόμετρο 2.650 μέτρα), διεξάγουν κλιματολογικές έρευνες.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Zugspitze της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).