Τσούγκσπιτσε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το βουνό όπως φαίνεται από το αυστριακό χωριό Έρβαλντ

Η Τσούγκσπιτσε (γερμ. Zugspitze, νότια βαυαρική διάλεκτος: Zugspitz) είναι βουνό και κορυφή, η υψηλότερη των Ορέων Βέτερσταϊν, αλλά και ολόκληρης της Γερμανίας, με υψόμετρο 2.962 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Βρίσκεται νοτίως της πόλεως Γκάρμις-Παρτενκίρχεν και τα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας περνούν από το δυτικό τμήμα της. Στα νότια του βουνού βρίσκεται το Τσούκσπιτσπλατ (Zugspitzplatt), ένα υψηλό καρστικό οροπέδιο με πολλά σπήλαια. Στα άνω μέρη των πλαγιών της Τσούκσπίτσε υπάρχουν τρεις παγετώνες, οι δύο από τους οποίους είναι οι μεγαλύτεροι της Γερμανίας: ο Βόρειος Σνιφέρνερ (Schneeferner) με εμβαδό 307 στρέμματα και ο Χέλενταλφέρνερ (Höllentalferner) με εμβαδό 247 στρέμματα. Ο τρίτος και μικρότερος είναι ο Νότιος Σνιφέρνερ, που καλύπτει 84 στρέμματα.

Οι πρώτοι άνθρωποι που καταγεγραμμένα έφθασαν πάνω στην κορυφή ήταν οι Γιόζεφ Νάους (1793-1871), ο βοηθός του Μάγερ και ο οδηγός βουνών Γιόχαν Γκέοργκ Τάουσλ (Tauschl) και αυτό έγινε στις 27 Αυγούστου 1820. Σήμερα υπάρχουν τρεις συνήθεις διαδρομές που φθάνουν στην κορυφή: 1) Από την κοιλάδα Χέλενταλ στα βορειοανατολικά, 2) από την κοιλάδα Ράινταλ στα νοτιοανατολικά, και 3) από τα δυτικά, από το αυστριακό έδαφος. Μία από τις γνωστότερες διαδρομές κορυφογραμμών στις Ανατολικές Άλπεις διατρέχει την απότομη «Κορυφογραμμή του Ιωβηλαίου» (Jubiläumsgrat), συνδέοντας την Τσούκσπίτσε, τη Χοχμπλάσεν και την Αλπσπίτσε. Υπάρχουν άφθονα καταλύματα για τους ορειβάτες, εκ των οποίων το Μύνχνερ Χάους (Münchner Haus) είναι το ψηλότερο ορεινό καταφύγιο στη Γερμανία (υψόμετρο 2.959 μ.).

Τρία τελεφερίκ φθάνουν κάτω από την κορυφή. Το παλαιότερο κατασκευάσθηκε το 1926 από τη γερμανική εταιρεία «Α. Μπλάιχερτ & Σία»[1] και κατέληγε αρχικώς στην κορυφογραμμή σε υψόμετρο 2.805 μέτρα, αλλά το τέρμα μετακινήθηκε ακριβώς κάτω από την κορυφή, στα 2.951 μ. το έτος 1991. Ο «Βαυαρικός σιδηρόδρομος Τσούκσπίτσε» είναι ένα υπόγειο τελεφερίκ μέσα στη βόρεια πλαγιά του βουνού, που καταλήγει στο οροπέδιο Τσούκσπιτσπλατ, από όπου ένα άλλο εναέριο τελεφερίκ ανεβάζει τους επιβάτες μέχρι την κορυφή. Το τρίτο τελεφερίκ είναι το Άιμπζε και μαζί με το προηγούμενο μεταφέρουν κάθε έτος στην κορυφή περίπου 500.000 ανθρώπους κατά μέσο όρο. Τον χειμώνα εννέα τελεφερίκ για τους σκιέρ καλύπτουν την περιοχή των χιονοδρομιών στο Τσούκσπιτσπλατ. Ο μετεωρολογικός σταθμός, που εγκαινιάσθηκε το 1900, όπως και ο ερευνητικός σταθμός στο Σνιφέρνερχαους (υψόμετρο 2.650 μέτρα), διεξάγουν κλιματολογικές έρευνες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]