Τσουγκράνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η τσουγκράνα είναι ένα εργαλείο για την απομάκρυνση των πετρών από το χώμα. Χρησιμοποιείται στην δόμηση, στην κηπουρική και στον αγροτικό τομέα. Είναι ένα συνήθως χειροκίνητο εργαλείο.

Κατασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τσουγκράνες γίνονται συνήθως από σίδηρο ή χάλυβα. Τα δόντια είναι διπλωμένα στην πλάτη και αυτό τους παρέχει επιπλέον ακαμψία. Οι λαβές κατασκευάζονται συνήθως από ξύλο, χάλυβα ή ακόμη και ελαφρά συνθετικά υλικά και είναι καρφωμένες στα δόντια.

Χρήσεις των τσουγκράνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τσουγκράνα χειρός μπορεί να προσαρμοστεί για πολλές διαφορετικές εργασίες και περιβάλλοντα, για παράδειγμα:

Μία τσουγκράνα για χώμα και βράχους έχει στη λαβή καμπυλωτά δόντια και δύο λυγισμένες καμπύλες.

Μία τσουγκράνα για φύλλα και γρασίδι έχει περισσότερα καμπυλωτά δόντια και στη μέση ένα μακρόστενο κομμάτι από μέταλλο. Ανάμεσα στη λαβή και στα δόντια μπορεί να μπει από γύρω κι ένα άλλο μικρό κομμάτι από μέταλλο. Είναι σχεδιασμένη τόσο για να μαζεύει τα πεσμένα φύλλα.

Οι τσουγκράνες - παιχνίδια είναι πλαστικές για να παίζουν τα παιδιά σε αμμώδεις παραλίες.

Κατηγορίες τσουγκράνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τσουγκράνα αποτελείται από δύο μέρη, το στέλεχος και την χειρολαβή. Το στέλεχος βοηθάει στην απομάκρυνση των πετρών από το χώμα. Η χειρολαβή βοηθάει στο να μπορούμε εύκολα να συγκρατήσουμε την τσουγκράνα και προσαρμόζεται, ανάλογα με το είδος της τσουγκράνας. Υπάρχουν πολλά είδη τσουγκράνων. Μερικά από αυτά είναι:

  • Τσουγκράνα χειρός
  • Τσουγκράνα για χώμα και βράχους
  • Τσουγκράνα για φύλλα και γρασίδι

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι άνθρωποι στην Πρωτόγονη εποχή συνήθιζαν να δημιουργούν από τη φύση τους εργαλεία κατάλληλα για τις ανάγκες της εποχής. Η τσουγκράνα από τότε άρχισε να χρησιμοποιείται πολύ πιο συχνά και όχι μόνο για την ανακάλυψη πραγμάτων κάτω από το έδαφος. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε και για το μάζεμα των πεσμένων φύλλων. Οι άνθρωποι αυτή την εποχή συνήθιζαν να της δίνουν διαφορετικά μεγέθη και σχέδια για να ικανοποιήσουν την κάθε τους ανάγκη. Με την εξέλιξη των χρονών οι τσουγκράνες τελειοποιούνταν και εξελίσσονταν. Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να τις δημιουργήσουν όσο το δυνατότερο πιο πρακτικά και πιο κατάλληλα για τις ανάγκες τους. Με την πάροδο των χρονών αυτή η χρήση των τσουγκράνων συνεχιζόταν. Η τσουγκράνα είναι ένα εργαλείο το οποίο μας βοηθά να σκάβουμε. Αποτελείται από την χειρολαβή και το στέλεχος. Η χειρολαβή μας βοηθά στο να πιάνουμε την τσουγκράνα, έτσι ώστε να μένει σταθερό. Κινούμε τη χειρολαβή με τη βοήθεια της βαρύτητας εφόσον τη γέρνουμε προς τα κάτω. Η χειρολαβή μάς βοηθά ιδιαίτερα στην εύκολη χρήση και στήριξη της τσουγκράνας αφού η χειρολαβή είναι αρκετά μακριά ώστε να μην χρειάζεται να σκύβουμε.