Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τσιούμπαρ της Μολδαβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τσιούμπαρ της Μολδαβίας
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Ουγγαρίας (1301-1526)
Πληροφορίες ασχολίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβοεβόδας της Μολδαβίας (1448–1449)
Θυρεός

Ο Τσιούμπαρ βοεβόδας, ρουμαν.: Ciubăr Vodă ή Κσούπορ ντε Μονοσζλό, ρουμαν.: Csupor de Monoszló, ήταν ένας Ούγγρος αριστοκράτης κροατικής καταγωγής, διοικητής των στρατευμάτων του Ιωάννη Ουνυάδη [1], που στάλθηκαν για να υποστηρίξουν τον Πέτρο Γ΄ στην κατάκτηση του θρόνου της Μολδαβίας από τον Ρόμαν Γ΄. Ο Τσιούμπαρ βόντα κυβέρνησε τη Μολδαβία για περίπου δύο μήνες μετά το απροσδόκητο τέλος τού Πέτρου Γ΄, πιθανώς στα τέλη Ιανουαρίου 1449, καθώς τον Φεβρουάριο, ο Αλέξανδρος Β΄ ανέλαβε τον θρόνο της Μολδαβίας για πρώτη φορά. [2] Αναφέρεται μόνο από τον Γκρηγκόρε Ουρέκε, ως ηγεμόνας της Μολδαβίας για δύο μήνες μετά τον Πέτρο Γ΄ της Μολδαβίας.

Η θέση τού Nικολάε Γιόργκα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον Nικολάε Γιόργκα, ο Τσιούμπαρ βόντα είναι ένας πρίγκιπας που κυβέρνησε για δύο μήνες 1448–1449. Ο Γιόργκα γνωμοδοτεί, ότι ο Τσιούμπαρ/Κσούπορ ήταν συγγενής του Αλεξάνδρου Α΄, και ισχυρίστηκε ότι διαφορετικά οι βογιάροι της Μολδαβίας δεν θα είχαν δεχτεί έναν Ούγγρο διοικητή, αλλά μόνο ένα άτομο με συγγένεια με τον πριγκιπικό Οίκο των Μπογκντάν-Μουσάτ. Ωστόσο, δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι ο Κσούπορ ήταν κάτι περισσότερο από επίτροπος του θρόνου, πιθανότατα για λογαριασμό τού Ιωάννη Ουνυάδη, καθώς ο Πέτρος Γ΄ της Μολδαβίας είχε νυμφευτεί την αδελφή τού Ιωάννη, λίγο πριν τοποθετηθεί στο θρόνο. Ο Γιόργκα επιμένει επίσης ότι, το Τσιούμπαρ δεν είναι παρωνύμιο, αλλά όνομα τού στρατάρχη της Αυλής Τσιόπε, ο οποίος έζησε γύρω στο 1451, το όνομα του οποίου θα έδινε τις μορφές του ονόματος Ciopel, Ciopor, Ciobâr, που θα σήμαινε "Dracul" . [3] Ωστόσο, τη γνώμη του δεν συμμερίστηκαν οι Ρουμάνοι ιστορικοί. [4] Στα ουγγρικά, καθώς και στα κροατικά και τα ρουμανικά "csupor" σημαίνει "ένα δοχείο".

  1. Constantin Rezachevici – Cronologia critică a domnilor din Țara Românească și Moldova a. 1324–1881, Volumul I, Editura Enciclopedică, 2001, p. 509.
  2. Constantin Rezachevici – Cronologia critică a domnilor din Țara Românească și Moldova a. 1324–1881, Volumul I, Editura Enciclopedică, 2001, p. 508 și p. 512.
  3. Nicolae Iorga, Ciubăr Vodă, Revista Istorică, I (1915), nr. 7–8, p. 126–129.
  4. Constantin Rezachevici – Cronologia critică a domnilor din Țara Românească și Moldova a. 1324–1881, Volumul I, Editura Enciclopedică, 2001, p. 510.