Τσιμεντοσανίδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τσιμεντοσανίδα

Οι τσιμεντοσανίδες είναι δομικό στοιχείο που χρησιμοποιείται στις κατασκευές, κυρίως στην τοιχοποιία.

Ιδιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το υλικό της τσιμεντοσανίδας θεωρείται άκαυστο και δεν περιέχει οργανικά πρόσμικτα όπως ξύλο ή χαρτί που είναι ευαίσθητα σε συνθήκες υγρασίας και μπορούν να οδηγήσουν στο σάπισμα ή φούσκωμα του υλικού.

Τρόπος χρήσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μελετητής έχει πλέον στη διάθεση του πιστοποιημένα δομικά στοιχεία για να πληρώσει τον φέροντα οργανισμό κάθε τύπου κτιρίου με αξιοπιστία και οικονομία. Η αντισεισμικότητα, η ταχύτητα και η δραστική μείωση του περιττού βάρους της κατασκευής χωρίς κανένα συμβιβασμό στην ποιότητα του κτιρίου είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των συστημάτων τσιμεντοσανίδας.

Οι τοιχοποιΐες με τσιμεντοσανίδα παρουσιάζουν πιστοποιημένη ηχομόνωση, θερμομόνωση και πυροπροστασία. Συγκεκριμένα, με την κατάλληλη μόνωση πετροβάμβακα ένας τοίχος πάχους μόλις 12,5cm μπορεί να επιτύχει έως 54db ηχομόνωση και 120 λεπτά πυροπροστασία.

Προσθήκες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λύση στο δύσκολο έργο του μελετητή και κατασκευαστή, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις προσθηκών σε υφιστάμενες κατασκευές που έχουν μελετηθεί με παλαιότερους κανονισμούς, είναι τα πιστοποιημένα συστήματα δόμησης με τσιμεντοσανίδες. Οι κατασκευές αυτές δεν επιτρέπεται να φορτωθούν με τα περιττά μιας συμβατικής τοιχοποιίας από τούβλα. Οι προσθήκες από μεταλλικό ή ξύλινο φέροντα οργανισμό και συστήματα πληρώσεως ξηράς δόμησης είναι η λύση. Το χαμηλό βάρος της τοιχοποιίας με τσιμεντοσανίδες (από 30 Κg/m2) μειώνει δραστικά τα νεκρά φορτία του φέροντος οργανισμού και συνεισφέρει τα μέγιστα στην μείωση των σεισμικών φορτίσεων του κτιρίου.

Μετά την ολοκλήρωση του φέροντος οργανισμού της προσθήκης τα συστήματα με τσιμεντοσανίδες μπορούν να εφαρμοστούν αμέσως, δίνοντας μια λύση καθαρή και ευέλικτη. Αντικαθιστώντας τα τρία παραδοσιακά στάδια εφαρμογής ενός συμβατικού τοίχου όπως το χτίσιμο, το σοβάτισμα και των δύο πλευρών (σε τρία στάδια) και το σπατουλάρισμα με τους πιστοποιημένους εξωτερικούς τοίχους με τσιμεντοσανίδες, εξασφαλίζεται η δραστική μείωση του χρόνου κατασκευής χωρίς κανένα συμβιβασμό με την ποιότητα.

Προσόψεις κτιρίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εξέλιξη της αρχιτεκτονικής και οι απαιτήσεις των σύγχρονων κτιρίων ιδιαίτερα στον τομέα των προσόψεων έκαναν επιτακτική την ανάγκη χρήσης ευέλικτων συστημάτων όπως αυτά της ξηράς δόμησης με τσιμεντοσανίδες. Οι τσιμεντοσανίδες είναι ένα υλικό άκαυστο κατηγορίας A1 κατά DIN 4102, ανθεκτικό στην υγρασία, ελαφρύ και εύκολο στην κοπή. Παρότι οι τσιμεντοσανίδες έχουν πολύ υψηλές μηχανικές αντοχές, μπορούν να καμπυλωθούν σε συγκεκριμένες ακτίνες σύμφωνα με τις αρχιτεκτονικές ανάγκες της πρόσοψης του κτιρίου. Το πλήρες σύστημα με τσιμεντοσανίδες αποτελείται από υλικά υψηλής αντιαλκαλικής προστασίας, ενώ ο μεταλλικός σκελετός μπορεί να έχει ειδική αντισκοριακή επικάλυψη ανάλογα με τις απαιτήσεις.