Τσέχοι στην Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Τσέχοι στην Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (σερβικά: Чеси у Републици Српској‎‎, τσεχικά: Češi v Republice srbské‎‎) είναι οι πολίτες τσεχικής καταγωγής που ζουν και εργάζονται στο έδαφος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Οι Τσέχοι αναγνωρίζονται ως μία από τις 12 εθνικές μειονότητες της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, που σημαίνει ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται. Στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας υπάρχουν 218 Τσέχοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2013.

Κοινοτικές δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Τσέχοι εγκαταστάθηκαν στο έδαφος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης το 1878 μετά την προσχώρησή τους στην Αυστρία-Ουγγαρία. Οι Τσέχοι άποικοι έχτισαν οικισμούς, ασχολούνταν με την εξόρυξη και την υλοτομία, την κατασκευή ορυχείων, σιδηροδρόμων, τηλεγραφικών και τηλεφωνικών επικοινωνιών. Οι περισσότεροι ντόπιοι Τσέχοι και Τσέχοι από τη Γαλικία μετακόμισαν στο έδαφος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Ζούσαν κυρίως στην Μπάνια Λούκα, Σαράγεβο, Μπροντ, Ντερβέντα και Μόσταρ, σε αγροτικές περιοχές όπως το Μάτσιν-Μπρντο, το Νόβα Βες, το Νόβο Τοπόλε, το Βραντούτς, και το Πρίγεντορ.

Στα πρώτα δύο χρόνια της επανεγκατάστασης, περίπου 7.000 Τσέχοι εγκαταστάθηκαν στη Βοσνία. Στα μεσοπολεμικά χρόνια, υπήρχαν 5886, και μετά τον πόλεμο υπήρχαν 1978 Τσέχοι. Μέχρι τη δεκαετία του 1970, ο αριθμός τους μειώθηκε σε 871. Το 1981, 639 Τσέχοι παρέμειναν στη Δημοκρατία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Κάποιοι από αυτούς ζουν στη Μπάνια Λούκα, μερικοί από αυτούς στη Ντερβέντα, στο Πρναβόρ, στο Πρίγεντορ και στη Γκράντισκα. Εργάζονται κυρίως ως αγρότες, δημόσιοι υπάλληλοι, δικαστές, τραπεζίτες, γιατροί, φαρμακοποιοί, δάσκαλοι και μουσικοί.

Θρησκεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Τσέχοι στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας είναι κατά κύριο λόγο Ρωμαιοκαθολικοί. Στη Νόβα Βες και το Μάτσινο-Μπρντο υπάρχουν δύο καθολικές εκκλησίες, εκ των οποίων οι Τσέχοι είναι ενορίτες[1].

Κοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας υπάρχει η τσεχική ένωση "Συζήτηση Τσέσκα". Τα παραρτήματά της βρίσκονται στις πόλεις Μπάνια Λούκα (ιδρύθηκε το 1997, και έχει περισσότερα από 200 μέλη)[2], το Πρίγεντορ, το Μάτσινο-Μπρντο και το Νόβα Βες[3].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τσέχοι στη Σερβία
  • Τσέχοι στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη
  • Δημογραφικά στοιχεία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Vjerski objekti (στα σερβικά)
  2. Ko su nacionalne manjine u Republici Srpskoj? Αρχειοθετήθηκε 2017-02-06 στο Wayback Machine. (στα σερβικά)
  3. Udruženja (στα σερβικά)


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]