Τσάτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το στέμμα και η τσάτα από το Πσκοφ, Μουσείο Πσκοφ, 17ος αιώνας

Η τσάτα (ρωσικά: цата‎‎) είναι κόσμημα, διαμορφωμένο στο σχήμα της ημισελήνου, που φτιάχνεται συνήθως από χρυσό ή ασήμι. Η τσάτα μοιάζει με «δαχτυλίδι» στο λαιμό. Η λέξη προέρχεται από την παλαιοεκκλησιαστική σλαβική λέξη tsęta (δηλαδή «μικρό νόμισμα»)[1] που με τη σειρά της προέρχεται από τη λατινική λέξη centus. Τοποθετείται κάτω από το πρόσωπο ενός αγίου και συνήθως στερεώνεται από τις άκρες του στο εσωτερικό κάτω άκρο ενός φωτοστέφανου, πάνω από το κεφάλι του αγίου.

Η τσάτα μπορεί να περιέχει μοτίβο από πολύτιμους λίθους ή άλλα ορυκτά. Αποτελεί τμήμα των περισσότερων εικόνων της Αγίας Τριάδας, του Ιησού και της Παναγίας. Χρησιμοποιείται στις εικόνες ορισμένων από των πιο σημαντικών αγίων της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως στον Ιωάννη τον Βαπτιστή, τον Άγιο Νικόλαο, τον Σέργιο του Ραντόνεζ κ.ά. Η ημισέληνος ήταν πάντα ένα σημαντικό σύμβολο για την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία.[2] Η ίδια η τσάτα συμβόλιζε την υψηλή θέση του αγίου στο Βασίλειο του Θεού. Η τσάτα είναι επίσης μέρος του ορθόδοξου σταυρού (τοποθετείται στο κάτω μέρος).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Этимологический словарь русского языка. — М.: Прогресс. М. Р. Фасмер. 1964—1973.
  2. «Полумесяц в основании Креста? Первые шаги в Храме» (στα Russian). Orthodox Church and the World. 13 Σεπτεμβρίου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2015. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Τσάτα στο Wikimedia Commons.