Τρομοκρατική επίθεση στην Αμβέρσα (1980)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στις 27 Ιουλίου 1980 πραγματοποιήθηκε τρομοκρατική επίθεση στην Αμβέρσα, με στόχο ομάδα Εβραίων παιδιών τα οποία περίμεναν να επιβιβαστούν σε λεωφορείο για να πάνε σε θερινή κατασκήνωση, στο νότιο Βέλγιο.[1] Από την επίθεση σκοτώθηκε ένα παιδί 15 χρονών και τραυματίστηκαν άλλοι 20 άνθρωποι. Ο δράστης ήταν ένας Παλαιστίνιος που συνελήφθη αμέσως μετά την επίθεση αργότερα όμως ανταλλάχθηκε με μια Γαλλοβελγική οικογένεια που είχε απαχθεί στη Λιβύη.

Η επίθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δράστης της επίθεσης ήταν ο Σαΐντ Αλ Νασρ, ένας Παλαιστίνιος που είχε γεννηθεί στη Συρία το 1955 και έφερε μαροκινό διαβατήριο. Ο Νασρ έριξε δύο χειροβομβίδες εναντίον Εβραίων παιδιών και των οικογενειών τους, που προέρχονταν από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ περίμεναν έξω από το πολιτιστικό κέντρο Agoudath Israel, στην Αμβέρσα, το λεωφορείο που θα μετέφερε τα παιδιά σε θερινή κατασκήνωση. Από την επίθεση σκοτώθηκε ο 15χρονος David Kohane από το Παρίσι[2] και τραυματίστηκαν 20 άνθρωποι ηλικίας από 8 έως 27 ετών μεταξύ αυτών ένα 13χρονο κορίτσι από το Βέλγιο, που έφερε πολύ σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, και μια έγκυος γυναίκα. Ο δράστης συνελήφθη από περαστικούς που τον κυνήγησαν και πάνω του βρέθηκε ένα πιστόλι και γεμιστήρες.

Το 1990 ο Νασρ ανταλλάχθηκε με μέλη της γαλλοβελγικής οικογένειας Houtekins-Kets που είχαν απαχθεί από το γιοτ Σίλκο τον Αύγουστο του 1985, από μέλη της οργάνωσης του Αμπού Νιντάλ.[3][4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]