Τρεις άρχοντες και πέντε αυτοκράτορες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι τρεις άρχοντες και πέντε αυτοκράτορες ήταν μια ομάδα μυθικών κυβερνητών στην βόρεια αρχαία Κίνα που χρονολογήθηκαν στη συνέχεια στο χρονικό διάστημα από το 2852 ΠΚΕ περίπου έως το 2070 ΠΚΕ. Σήμερα θεωρούνται πολιτισμικοί ήρωες[1].

Οι χρονολογήσεις αυτών των μυθολογικών μορφών είναι φανταστικές, αλλά σύμφωνα με ορισμένες αφηγήσεις προηγήθηκαν της δυναστείας Χσιά (μη εγγράμματη, χωρίς γραφή, και η οποία τεκμηριώνεται επίσης μόνο από μεταγενέστερες γραπτές πηγές)[2].

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Τρεις Άρχοντες, γνωστοί και ως Τρεις Αύγουστοι, ήταν θεοί-βασιλείς ή ημίθεοι που χρησιμοποιούσαν τις ικανότητές τους για να βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων τους, προσδίδοντάς τους βασικές δεξιότητες και γνώσεις. Οι πέντε αυτοκράτορες παρουσιάζεται ως υποδειγματικοί σοφοί που κατείχαν υψηλά ηθικό χαρακτήρα και και έζησαν βίο μακρό, κυβερνώντας σε περίοδο μεγάλης ειρήνης. Στους Τρεις Άρχοντες αποδίδονται διάφορες ταυτότητες σε διαφορετικά κινεζικά ιστορικά κείμενα.

Σε αυτούς τους βασιλείς αποδίδεται η εισαγωγή της χρήσης της φωτιάς. Επίσης δίδαξαν τους ανθρώπους πώς να χτίζουν τις κατοικίες τους και επινόησαν τη γεωργία. Η σύζυγος του Κίτρινου Αυτοκράτορα πιστώνεται με την επινόηση της σηροτροφίας. Στους βασιλείς πιστώνεται, επίσης, η ανακάλυψη της ιατρικής, η επινόηση του ημερολογίου και η κινεζική γραφή. Μετά την εποχή τους, ο Γιού ο Μέγας ίδρυσε τη δυναστεία Χσιά[2].

Σύμφωνα με μια σύγχρονη θεωρία με ρίζες στα τέλη του 19ου αιώνα, ο κίτρινος αυτοκράτορας υποτίθεται ότι είναι ο πρόγονος των ανθρώπων Χούα Χσιά[3]. Το μαυσωλείο του κίτρινου αυτοκράτορα εγέρθηκε στην επαρχία Σενσί προκειμένου να τιμηθεί ο μύθος της καταγωγής του[3].

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hucker, Charles (1995). China's Imperial Past: An Introduction to Chinese History and Culture. Stanford University Press. σελ. 22. ISBN 9780804723534. 
  2. 2,0 2,1 Morton, W. Scott Morton. Morton, William Scott. Lewis Charlton M. (2005). China: its history and culture. McGraw-Hill. ISBN 0-07-141279-4, ISBN 978-0-07-141279-7, σ. 14.
  3. 3,0 3,1 王恆偉. (2005) (2006) 中國歷史講堂 #1 遠古至春秋. 中華書局. ISBN 962-8885-24-3, σ. 13.

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]