Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το Kορίτσι των Ροδάκινων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Kορίτσι των Ροδάκινων
ΣκηνοθεσίαBu Wancang
ΣενάριοBu Wancang
ΠρωταγωνιστέςRuan Lingyu και Jin Yan
Εταιρεία παραγωγήςLianhua Film Company
Πρώτη προβολή1931 και 31  Δεκεμβρίου 1931 (Δημοκρατία της Κίνας (1912–49))[1]
Διάρκεια100 λεπτά[2]
ΠροέλευσηΛαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και Δημοκρατία της Κίνας (1912–49)[3]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Kορίτσι των Ροδάκινων, γνωστό επίσης ως Το Άνθος Ροδάκινου Κλαίει Με Δάκρυα Αίματος,[4] είναι μια βωβή ταινία του 1931 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Bu Wancang. Το καστ περιλάμβανε μερικούς από τους σημαντικότερους κινηματογραφικούς αστέρες της εποχής, όπως ο γεννημένος στην Κορέα ηθοποιός Jin Yan και οι ηθοποιοί Ruan Lingyu και Zhou Lili.

Η ταινία παρήχθη από την Lianhua Film Company και αποδείχθηκε μια πρώιμη επιτυχία για το στούντιο, εν μέρει λόγω του συνδυασμού στην οθόνη των Jin και Ruan, των αποκαλούμενων "Βαλεντίνο" και "Γκαρμπο" του κινηματογράφου της Σαγκάης, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν μαζί σε πολλά οχήματα πριν από την αυτοκτονία του Ruan το 1935.

Ένα αποτύπωμα της ταινίας διατηρείται σήμερα από τα Κινεζικά Αρχεία Κινηματογράφου.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Kορίτσι των Ροδάκινων ακολουθεί τη σχέση του Κινγκ Τεχέν (Jin Yan), του γιου ενός πλούσιου γαιοκτήμονα, και της δεσποινίς Λιμ (Ruan Lingyu), της κόρης ενός φτωχού βοσκοκόπου.

Η ταινία διαδραματίζεται στην αγροτική Κίνα, όπου ο Τεχέν και η δεσποινίδα Λιμ μοιράζονται μια στενή φιλία κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας, παρά το κοινωνικό χάσμα μεταξύ των οικογενειών τους. Καθώς μεγαλώνουν, ο δεσμός τους βαθαίνει σε ένα παθιασμένο ειδύλλιο. Ωστόσο, η μητέρα του Τεχέν, η οποία έχει παραδοσιακές απόψεις για την τάξη, αντιτίθεται σθεναρά στη σχέση τους. Απαιτεί από τον Τεχέν να σταματήσει κάθε επαφή με τη Λιμ και τους λιγότερο προνομιούχους χωρικούς. Αψηφώντας τις επιθυμίες της μητέρας του, ο Τεχέν συνεχίζει να βλέπει κρυφά τη Λιμ. Ο Τεχέν αποφασίζει να πάρει τη Λιμ στην πόλη, ελπίζοντας να κρατήσει τη σχέση τους μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Ωστόσο, το ειδύλλιό τους ανακαλύπτεται και η μητέρα του Τεχέν τον αναγκάζει να στείλει τη Λιμ μακριά. Μη μπορώντας να αρνηθεί τα αισθήματά του, ο Τεχέν κρύβει τη Λιμ στην ιδιωτική του βίλα, υποσχόμενος να την παντρευτεί. Ο πατέρας της Λιμ, που ανησυχεί για την απουσία της, τους βρίσκει μαζί και αναγκάζει το ζευγάρι να έρθει αντιμέτωπο με τη μητέρα του Τεχέν. Η μητέρα του Τεχέν προσφέρει χρήματα στον πατέρα της Λιμ και τον απολύει από τη δουλειά του. Ο Τεχέν τελικά εξαναγκάζεται σε έναν κανονισμένο γάμο με μια γυναίκα της τάξης του, αφήνοντας τη Λιμ συντετριμμένη και εγκαταλελειμμένη. Η Λιμ, μόνη πλέον, ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος και επιστρέφει στο σπίτι της ντροπιασμένη. Γεννάει το παιδί της, αλλά σύντομα αρρωσταίνει βαριά. Ο πατέρας της, έχοντας χάσει τη δουλειά του, παλεύει να φροντίσει εκείνη και το νεογέννητο. Ένας ηλικιωμένος άνδρας στο χωριό κάνει πρόταση γάμου στη Λιμ, ελπίζοντας να εκμεταλλευτεί την ευάλωτη κατάστασή της, αλλά εκείνη αρνείται. Ο Τεχέν μαθαίνει για την κατάσταση της Λιμ και σπεύδει να τη δει, αψηφώντας τις επιθυμίες της μητέρας του. Φτάνει την ώρα που η Λιμ βρίσκεται στο νεκροκρέβατο και πεθαίνει λίγο μετά την άφιξή του. Μετά το θάνατο της Λιμ, η μητέρα του Τεχέν, συγκινημένη από την τραγωδία, δέχεται το παιδί στην οικογένεια. Επιτρέπει να τοποθετηθεί ο τάφος της Λιμ στη γη της οικογένειας, αναγνωρίζοντας το δεσμό μεταξύ της Τεχέν και της Λιμ.

Θέμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Kορίτσι των Ροδάκινων διερευνά σημαντικά θέματα όπως η αγάπη, η ταξική πάλη και οι κοινωνικές προσδοκίες. Επικεντρώνεται σε ένα απαγορευμένο ειδύλλιο και απεικονίζει τις τραγικές συνέπειες της περιφρόνησης των κοινωνικών κανόνων, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης, της ασθένειας και του τελικού θανάτου της Λιμ. Ο χαρακτήρας του Τεχέν αντιπροσωπεύει την αδυναμία και την ηθική παρακμή της ανώτερης τάξης, ενώ η τελική αποδοχή του παιδιού της Λιμ από τη μητέρα του προσφέρει μια μορφή λύτρωσης.

Kινηματογραφικό Kαστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ruan Lingyu (γνωστή και ως Lily Yuen) ως Δεσποινίδα Λιμ [5]
  • Jin Yan (γνωστός και ως Ρέιμοντ Κινγκ) ως Κινγκ Τεχέν
  • S.Y. Li Λι ως μητέρα του Τεχέν
  • Wong Kwai-ling ως Λου Τσι (ο πατέρας της Λιμ)
  • Chow Lee-lee ως μητέρα της Λιμ
  • Y.C. Lay ως Chow Chuen Chuen
  • Han Lan-ken ως Slim
  • Liu Chi Chue ως Fatty
  • Y.C. Wong ως μητέρα του Chow
  • S.M. Shen ως γενναίος άνθρωπος

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτες επανακυκλοφορίες VCD και DVD της ταινίας στην ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν χρησιμοποίησαν όλες τις ίδιες κακοποιημένες, περικομμένες, σκοτεινές κόπιες. Οι νέες εκδόσεις DVD της ταινίας Peach Girl χρησιμοποιούν κόπιες 35mm που παρέχονται από το The China Film Archive, στις οποίες η εικόνα δεν είναι περικομμένη. Αυτές οι εκδόσεις που χρησιμοποιούνται είναι οι πιο πλήρεις διαθέσιμες [6].

Κινηματογραφικό Ριμέικ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία διασκευάστηκε το 1957 σε μια ταινία στη γλώσσα Hokkien της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ, με τίτλο Peach Blossom Weeps Blood, την οποία σκηνοθέτησε ο Chen Huanwen (陳煥文) και στην οποία πρωταγωνιστούσαν οι Kong Fan (江帆), Pai Yun (白雲), Lin Yanyan (林燕燕) και Ivy Ling Po (που τότε χρησιμοποιούσε το καλλιτεχνικό όνομα Xiaojuan 小娟).

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]