Το ξημέρωμα της δόξας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το ξημέρωμα της δόξας
Morning Glory
Η αυθεντική αφίσα της ταινίας, στις ΗΠΑ.
ΣκηνοθεσίαΛόουελ Σέρμαν
ΠαραγωγήΠάντρο Σ. Μπέρμαν
ΣενάριοΧάουαρντ Τζ. Γκριν
Βασισμένο σεσε θεατρικό έργο, της Ζόι Άκινς, ονόματι Morning Glory
ΠρωταγωνιστέςΚάθριν Χέπμπορν
Ντάγκλας Φέρμπανκς Τζ.
Άντολφ Μεντζού
ΜουσικήΜαξ Στάινερ
ΦωτογραφίαΜπερτ Γκλένον
ΜοντάζΟυίλιαμ Χάμιλτον
ΕνδυματολόγοςΓουόλτερ Πλάνκετ
Εταιρεία παραγωγήςRKO Radio Pictures
ΔιανομήRKO Radio Pictures
Πρώτη προβολή18 Αυγούστου 1933 (ΗΠΑ)
Διάρκεια70 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$239,000[1]
Ακαθάριστα έσοδα$582,000[1]

Το ξημέρωμα της δόξας (πρωτότυπος τίτλος: Morning Glory) είναι μία αμερικανική Pre-Code δραματική ταινία, του 1933, σε σκηνοθεσία Λόουελ Σέρμαν. Το σενάριο γράφτηκε από τον Χάουαρντ Τζ. Γκριν και βασίστηκε στο θεατρικό έργο Morning Glory, της Ζόι Άκινς. Πρωταγωνιστούν οι Κάθριν Χέπμπορν, Ντάγκλας Φέρμπανκς Τζ. και Άντολφ Μεντζού. Η παραγωγή και η διανομή έγινε από την RKO Radio Pictures.

Η ταινία επικεντρώνεται στην ταλαντούχα και φιλόδοξη, νεαρή ηθοποιό, Eva Lovelace, η οποία έφυγε από το Βερμόντ, όπου ζούσε, και πήγε στη Νέα Υόρκη να γίνει μία σταρ του Μπρόντγουεϊ. Οι πρώτες της επαφές θα αποβούν άκαρπες και ίσως αποκαρδιωτικές. Όμως στο τέλος θα πάρει την ευκαιρία που πάντα ζητούσε. Η Χέπμπορν για τον εν λόγω ρόλο, κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου.[2]. Η συγκεκριμένη ταινία ενέπνευσε για τη δημιουργία μιας άλλης κλασικής ταινίας της χρυ σης εποχής του χόλιγουντ το 《 Ολα για την Εύα 》.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ξεκινά στο γραφείο του θεατρικού παραγωγού Λούις Ήστον, ο οποίος ετοιμάζει να ανεβάσει μία καινούρια παράσταση, στο Μπρόντγουεϊ, αναζητώντας την πρωταγωνίστριά του. Για οντισιόν, θα έρθει μία νεαρή και φιλόδοξη επαρχιωτοπούλα, η οποία από την κλειστή κοινωνία της πόλης της, θέλει να κατακτήσει το Μπρόντγουεϊ. Παρόλα αυτά, στην πρώτη της συνάντηση με τον Ήστον, θα τον αφήσει παντελώς αδιάφορο. Όμως το ταπεραμέντο της και ο ρομαντισμός της θα συγκινήσουν ένα παλιό ηθοποιό, τον Μπομπ Χέτζες, ο οποίος θα δεχτεί να γίνει η μαθήτρια του και τον θεατρικό συγγραφέα, που εργάζεται με τον Ήστον.

Ο καιρός πέρασε και δεν την κάλεσε ποτέ ο Ήστον. Μια βροχερή βραδιά, ο Μπομπ θα τη δει σε μία καφετέρια, συνειδητοποιώντας ότι τα βγάζει δύσκολα πέρα, θα της προτείνει να τον ακολουθήσει σε ένα πάρτι που διοργανώνει ο Ήστον, ώστε να φάει και να ζεσταθεί. Εκεί θα πιει και θα καπνίσει και θα βρεθεί εκτός εαυτού, κατά τη διάρκεια της νύχτας να ερμηνεύει, μπροστά στου καλεσμένους του Ήστον, Σαίξπηρ. Κατόπιν, θα την πάρει ο ύπνος και θα κοιμηθεί εκεί το βράδυ. Το επόμενο πρωί, ο Ζόζεφ (ο σεναριογράφος) έρθει στο σπίτι του Ήστον, θα πληγωθεί, μαθαίνοντας ότι η Έβα κοιμήθηκε εκεί, καθώς παραδέχεται ότι τρέφει συναισθήματα για εκείνη. Από την άλλη ο Ήστον δε δείχνει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη σε αυτήν, σε αντίθεση με τον Ζόζεφ.

Η Έβα είχε αρχίσει να ερωτεύεται τον Ήστον, όμως χωρίς ανταπόκριση, κάτι που της είχε στοιχίσει. Ένα βράδυ, κι ενώ είχε διάλειμμα η παράσταση, η πρωταγωνίστρια άρχισε να ζητά παραπάνω χρήματα και να έχει απαιτήσεις. Τότε, ο Ζόζεφ, που πάντα πίστευε στην Έβα, θα την προτείνει στον Ήστον, ο οποίος θα τη δεχτεί εν τέλει. Η ερμηνεία της άφησε το κοινό και τους συντελεστές άφωνους, και άρχισε να διαφαίνεται ένα νέα αστέρι στο Μπρόντγουεϊ. Μετά την παράσταση, ο Ήστον θα της πει ότι δεν την αγαπά, πληγώνοντάς την ξανά. Όμως, αργότερα, έρχεται ο Ζόζεφ και της λέει ότι την αγαπά. Η ταινία τελειώνει με την Έβα, η οποία απαρνείται τον τρόπο ζωής που επιτάσσει το σύστημα, και φωνάζει ότι θα συνεχίσει να είναι το αφελές και ατρόμητο κορίτσι που ήταν, όταν πρωτοήρθε στη Νέα Υόρκη.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Richard Jewel, 'RKO Film Grosses: 1931-1951', Historical Journal of Film Radio and Television, Vol 14 No 1, 1994 p55
  2. AFI Catalog of Feature Films: Morning Glory Linked 2013-11-02

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]