Το κυνήγι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το κυνήγι
Jagten
ΣκηνοθεσίαΤόμας Βίντερμπεργκ
ΣενάριοΤόμας Βίντερμπεργκ
Τομπίας Λίντχολμ
ΠρωταγωνιστέςΜαντς Μίκελσεν
Ανίκα Βέντερκοπ
Αλεξάντρα Ράπαπορτ
Τόμας Μπο Λάρσεν
Κυκλοφορία2012
Διάρκεια115'
ΠροέλευσηΔανία
ΓλώσσαΔανικά

Το κυνήγι είναι δανέζικη ταινία του 2012 σε σκηνοθεσία του Τόμας Βίντερμπεργκ και σε σενάριο του σκηνοθέτη και του Τομπίας Λίντχολμ.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λούκας ζει σε μια επαρχία της Δανίας, είναι νηπιαγωγός, είναι χωρισμένος με έναν έφηβο γιο τον Μάρκους και έχει μία σύντροφο τη Νάντια. Η κόρη του καλύτερού του φίλου Τεό, η Κλάρα, πηγαίνει στον παιδικό σταθμό που δουλεύει ο Λούκας και νιώθει έλξη προς αυτόν. Μία ημέρα, τον φιλά στο στόμα και ο Λούκας της λέει πως αυτό είναι λάθος. Η Κλάρα τότε εκνευρίζεται.

Μετά από λίγες ημέρες, ο μεγαλύτερος αδερφός της Κλάρα βλέπει ένα πορνό βίντεο και της δείχνει μια σκηνή. Η Κλάρα πηγαίνει στον παιδικό σταθμό και λέει πως αυτά που είδε στο βίντεο της τα έκανε ο Λούκας. Μετά από αυτό, ο Λούκας γίνεται αντικείμενο συζήτησης σε όλη την κοινότητα και περιθωριοποιείται ως παιδόφιλος.

Η ζωή του σιγά σιγά καταστρέφεται: απολύεται από τη δουλειά του, διαλύεται η σχέση του με τη Νάντια, ο Μάρκους γίνεται στόχος και κλονίζεται η φιλία του με τον Τεό. Στη συνέχεια, η κατάσταση οξύνεται, καθώς γίνεται θύμα βιαιοτήτων. Όμως, μία μέρα η Κλάρα ζητά συγγνώμη από τον Λούκας και ο Τεό την ακούει και οι σχέσεις των δύο φίλων αποκαθίστανται.

Μετά από ένα χρόνο, η ζωή του Λούκας έχει επανέλθει, καθώς είναι ξανά με τη Νάντια και ο Μάρκους είναι πάλι αποδεκτός από την κοινότητα. Κάποια στιγμή, ένας άγνωστος πυροβολεί προς το μέρος του Λούκας και αστοχεί. Ο Λούκας, τυφλωμένος από τον ήλιο, αδυνατεί να δει ποιος είναι. Αμέσως μετά, εκείνος που τον πυροβόλησε έχει εξαφανιστεί.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Ρόλος
Μαντς Μίκελσεν Λούκας
Ανίκα Βέντερκοπ Κλάρα
Αλεξάντρα Ράπαπορτ Νάντια
Τόμας Μπο Λάρσεν Τεό
Σούσε Βολντ Γκρέτε
Λαρς Ράντε Μπρουν
Λάσε Φόγκελστορμ Μάρκους

Βραβεία/Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ήταν υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα, Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, BAFTA καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, Βραβείο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου καλύτερης ταινίας, Γκόγια καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας και Satellite καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Κέρδισε το βραβείο Ρόμπερτ καλύτερης ταινίας.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Jagten - Awards & Nominations». Ανακτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2016.