Το Χαμόγελο της Μόνα Λίζα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Χαμόγελο της Μόνα Λίζα
ΣκηνοθεσίαΜάικ Νιούελ
ΠαραγωγήColumbia Pictures
ΣενάριοΛόρενς Κόνερ
Μαρκ Ροζένθαλ
ΠρωταγωνιστέςΤζούλια Ρόμπερτς
Κίρστεν Ντανστ
Τζούλια Στάιλς
Μάγκι Τζίλενχαλ
Τζίνιφερ Γκούντγουιν
Μάρσα Γκέι Χάρντεν
Ντόμινικ Γουέστ
ΜουσικήΤόμας Νιούμαν
ΦωτογραφίαΑναστάς Μίχος
ΜοντάζMick Audsley
Εταιρεία παραγωγήςRevolution Studios
ΔιανομήColumbia Pictures, Netflix, Ivi.ru και Xfinity Streampix
Πρώτη προβολήCountry flag 19 Δεκεμβρίου 2003
Country flag 30 Ιανουαρίου 2004
Διάρκεια117 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γλώσσααγγλικά

Το Χαμόγελο της Μόνα Λίζα (αγγλικά: Mona Lisa Smile) είναι αμερικανική δραματική κομεντί παραγωγής 2003, σε σκηνοθεσία Μάικ Νιούελ. Πρωταγωνιστούν οι Τζούλια Ρόμπερτς, Κίρστεν Ντανστ, Τζούλια Στάιλς, Μάγκι Τζίλενχαλ, Τζίνιφερ Γκούντγουιν και Μάρσα Γκέι Χάρντεν.

Ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από τον διάσημο πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι Μόνα Λίζα.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κάθριν Αν Γουάτσον είναι μία καθηγήτρια που αφήνει το αγόρι της και τη ζωή της στο Λος Άντζελες για να διδάξει στο Γουέλσλι, ένα συντηρητικό, ιδιωτικό κολέγιο θηλέων στη Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών το 1953.

Η Γουάτσον ενθαρρύνει τις σπουδάστριες να γίνουν καριερίστες. Θέλει οι μαθήτριές της να γίνουν ηγέτες του κόσμου και όχι απλές νοικοκυρές. Χρησιμοποιεί μοντέρνα τέχνη για να δείξει ότι δε χρειάζεται να ακολουθήσουν το γυναικείο στερεότυπο. Πιστεύει ότι οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα πράγματα από το να είναι μόνο σύζυγος και μητέρα.

Η δουλειά της όμως έρχεται σε αντίθεση με τις μεθόδους του κολεγίου και οι συντηρητικές γυναίκες που διευθύνουν το σχολείο της προτείνουν να μείνει μόνο στις διδακτικές της αρμοδιότητες και να μην προσπαθεί να εκφράσει τις φιλελεύθερες απόψεις της στις μαθήτριες. Την απειλούν ότι μπορεί να χάσει τη δουλειά της.

Χωρίς φόβο, η Κάθριν γίνεται ακόμα πιο ορμητική στις ομιλίες της για το φεμινισμό. Μετά από μια αποτυχημένη πρόταση γάμου του αγοριού της, η Κάθριν κάνει δεσμό με ένα έναν καθηγητή ιταλικών, τον Μπιλ Ντάνμπαρ. Παρ' όλο που η επιτροπή του σχολείου δεν επιτρέπει αυτή τη σχέση, οι δυο τους συνεχίζουν να είναι μαζί. Η Κάθριν τελικά τον χωρίζει, όταν μαθαίνει ότι της έχει πει ψέματα.

Η ταινία επίσης εστιάζει στις ζωές πολλών μαθητριών της Κάθριν. Η Ελίζαμπεθ "Μπέτι" Γουόρεν είναι ένα πλούσιο κορίτσι με μια συντηρητική και αυταρχική μητέρα. Παντρεύεται τον Σπένσερ Τζόουνς, ένα δικηγόρο που την απατά. Η Κόνστανς "Κόνι" Μπέικερ είναι μια κοπέλα με πολλές ανασφάλειες που συνεχώς ψάνει να κάνει σχέση. Η Τζιζέλ Λέβι είναι μία από τις λίγες μαθήτριες του κολέγιου με εβραϊκή καταγωγή. Έχει και αυτή σχέση με τον Μπιλ Ντάνμπαρ και είναι από τις πρώτες που θαυμάζει την Κάθριν. Η Τζόαν Μπράντγουιν είναι ένα κορίτσι που διχάζεται ανάμεσα στην καριέρα της ως δικηγόρος και στο γάμο της με τον Τόμι Ντόνεγκαλ.

Αρχικά οι περισσότεροι δεν συμφωνούν με το life style της Κάθριν, όσο όμως περνάει ο καιρός βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές, συμπεριλαμβανομένου και της Μπέτι, που στην αρχή βρισκόταν σε συνεχή κόντρα με την Κάθριν.

Η Κάθριν αποφασίζει να εγκαταλείψει τη θέση της στο κολέγιο, μόλις ένα χρόνο μετά, αλλά καθώς φεύγει οι μαθήτριές της την ακολουθούν με τα ποδήλατα. Η ταινία τελειώνει με την Μπέτι να αφηγείται ότι η Κάθριν είναι μια εξαιρετική γυναίκα που ψάχνει την αλήθεια πέρα από παραδόσεις, πέρα από ορισμούς, πέρα από εικόνες.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με προϋπολογισμό 65 εκατομμύρια δολάρια[1], η ταινία Το Χαμόγελο της Μόνα Λίζα έκανε πρεμιέρα στη 2η θέση του box office με 11,5 εκατομμύρια δολάρια.[1] Οι συνολικές εισπράξεις στην Αμερική έφτασαν τα 63,8 εκατομμύρια δολάρια ενώ στον υπόλοιπο κόσμο απέφερε 77,4 εκατομμύρια δολάρια, συγκεντρώνοντας παγκοσμίως 141,3 εκατομμύρια δολάρια.[1]

Βραβεία & Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα Παραπομπή
Χρυσές Σφαίρες Τραγούδι Έλτον Τζον Υποψηφιότητα [2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Mona Lisa Smile στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2010. 
  2. Golden Globes, USA (25 Ιανουαρίου 2004). «Golden Globes, USA». goldenglobes.org. imdb.com. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]