Το Καλάθι του Τρόμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Basket Case
ΣκηνοθεσίαΦράνκ Χενενλότερ
ΠαραγωγήAnalysis Film Releasing Corporation
ΣενάριοΦράνκ Χενενλότερ
ΠρωταγωνιστέςΚέβιν Βαν Χέντενρικ
Τέρι Σούζαν Σμιθ
Μπέβερλι Μπόνερ
Ρόμπερτ Βόγκελ
Τζο Κλάρκ
ΜουσικήΝτέιβιντ Μάσγουικ
Γκάς Ρούσο
ΜοντάζFrank Henenlotter
Πρώτη προβολήCountry flag Απρίλιος 1982
Διάρκεια91 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
ΈπεταιBasket Case 2

Το Καλάθι του Τρόμου (αγγλικά: Basket Case) επίσης γνωστό και ως Το Καλάθι του Πικνίκ, είναι ένα b-movie του 1982 που συνδυάζει κωμωδία και τρόμο. Η ταινία είναι γνωστή για το χαμηλό προϋπολογισμό της, το περίεργο χιούμορ και την ωμή βία. Η ταινία κέρδισε ένα ακροατήριο στη δεκαετία του 1980, λόγω της κυκλοφορίας της σε βιντεοκασέτα και έγινε πολύ σύντομα μια cult ταινία. Ο Κέβιν Βαν Χέντενρικ πρωταγωνιστεί ως ένας νεαρός άντρας ο οποίος αναζητά εκδίκηση από τους γιατρούς που χώρισαν χειρουργικά αυτόν και τον δίδυμο σιαμαίο αδερφό του χωρίς την θέλησή τους.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντουέιν Μπράντλει (Κέβιν Βαν Χέντενρικ) φτάνει στη Νέα Υόρκη με ένα κλειδωμένο καλάθι. Μετά νοικιάζει ένα δωμάτιο σε ένα φθηνό ξενοδοχείο και το περιεχόμενο του καλαθιού αποκαλύπτεται: στο καλάθι ζει ο παραμορφωμένος σιαμαίος αδερφός του ο Μπελιάλ. Αν και ενωμένοι κατά τη γέννηση, τα δίδυμα είχαν χειρουργικά χωριστεί χωρίς την θέλησή τους σε μικρή ηλικία. Καθώς τα δίδυμα αναζητούν εκδίκηση από τους γιατρούς που τους χώρισαν, ο Ντουέιν κάνει φίλη μια νοσοκόμα (Τέρι Σούζαν Σμιθ). Ο Μπελιάλ ζηλεύει και την σκοτώνει, εξοργισμένος με τις πράξεις του αδερφού του ο Ντουέιν αποφασίζει να σκοτώσει τον Μπελιάλ, με αποτέλεσμα τα δύο αδέρφια να πέσουν απ'το παράθυρο του ξενοδοχείου.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κέβιν Βαν Χέντενρικ στο ρόλο του Ντουέιν Μπράντλει
  • Τέρι Σούζαν Σμιθ στο ρόλο της Σάρον
  • Μπέβερλι Μπόνερ στο ρόλο της Κέισι
  • Ρόμπερτ Βόγκελ στο ρόλο του Διευθυντή του Ξενοδοχείου
  • Τζο Κλάρκ στο ρόλο του Οντόνοβαν

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Καλάθι του Τρόμου γυρίστηκε σε φιλμ 16 mm. Ο σκηνοθέτης Φράνκ Χενενλότερ δεν είχε τον έλεγχο του Post-Production με το αποτέλεσμα να είναι σκοτεινό, θολό, και μετατράπηκε σε μια διαφορετική αναλογία διαστάσεων. Η ταινία γυρίστηκε εν μέρει στο Μανχάταν. Ο Χενενλότερ έγραψε το σενάριο της ταινίας καθώς περπατούσε γύρω από την πλατεία Times Square, την οποία χαρακτήρισε "άθλια, υπέροχη ατμόσφαιρα."

Ειδικά Εφέ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ειδικά εφέ του Μπελιάλ αποτελούνταν από μια μαριονέτα σε μερικές σκηνές καθώς και Stop-Motion Animation σε άλλες. Στις σκηνές που φαίνεται το χέρι του Μπελιάλ να επιτίθεται στα θύματά του, είναι στην πραγματικότητα ένα γάντι που το χειριζόταν ο Χενενλότερ. Η πλήρους μεγέθους μαριονέτα του Μπελιάλ παρατηρείται στις σκηνές όπου ο Μπελιάλ φαίνεται με έναν ηθοποιό ή όπου τα μάτια του γίνονται κόκκινα. Στη σκηνή όπου ο Μπελιάλ κάνει άνω κάτω το δωμάτιο του Ντουέιν χρησιμοποιήθηκε Stop-Motion Animation.

Box Office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Προϋπολογισμός: 35,000 δολάρια

Συνέχειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την Cult επιτυχία της ταινίας ακολούθησαν δύο συνέχειες:

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]