Το Αυτό: Κεφάλαιο 2

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Το Αυτό (ταινία, 2019))
Το Αυτό: Κεφάλαιο 2
Teaser αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαAndy Muschietti
Παραγωγή
  • Barbara Muschietti
  • Dan Lin
  • Roy Lee
ΣενάριοGary Dauberman
Βασισμένο σεΤο Αυτό του Στίβεν Κινγκ
Πρωταγωνιστές
ΜουσικήBenjamin Wallfisch
ΦωτογραφίαChecco Varese
ΜοντάζJason Ballantine
ΕνδυματολόγοςLuis Sequeira
Εταιρεία παραγωγής
ΔιανομήWarner Bros. Pictures
Πρώτη προβολή6 Σεπτεμβρίου 2019
ΚυκλοφορίαCountry flag 2019 (Ηνωμένες Πολιτείες)
Country flag 2019 (Ελλάδα)
Διάρκεια140 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός79.000.000 δολάρια
Ακαθάριστα έσοδα-
ΠροηγείταιIT: Chapter One

Το Αυτό: Κεφάλαιο 2 (αγγλικά: It: Chapter Two) είναι αμερικανική ταινία τρόμου, σε σκηνοθεσία Andy Muschietti και κείμενο Gary Dauberman, βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ του 1986. Αποτελεί συνέχεια της ταινίας του 2017, IT: Chapter One και προβλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019.

Η παραγωγή της ταινίας έγινε από τις εταιρείες New Line Cinema, Vertigo Entertainment και Rideback, και η διανομή από την Warner Bros. Pictures. Διαδραματίζεται το 2016, 27 χρόνια μετά από τα γεγονότα του 1989 που απεικονίζονται στην πρώτη ταινία, και πρωταγωνιστεί ο Μπιλ Σκάρσγκορντ, ο οποίος επαναλαμβάνει το ρόλο του ως Pennywise. Συμμετέχουν οι, Τζέσικα Τσάστεϊν, Τζέιμς ΜακΑβόι, Μπιλ Χέιντερ, Isaiah Mustafa, Τζέι Ράιαν, Τζέιμς Ράνσομ και ο Αντι Μπιν, ως οι ενήλικες εκδοχές του "The Losers Club", ενώ οι Τζέιντεν Μάρτελ, Γουάιατ Όλεφ, Φιν Γούλφχαρντ, Σοφία Λιλς, Τζόσεν Τζέικομπς και Τζακ Ντίλαν Γκρέιζερ επιστρέφουν από την πρώτη ταινία, ως οι νέοι Losers αντίστοιχα.

Συζητήσεις για το σίκουελ της ταινίας ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2016, όταν ο Muschietti αποκάλυψε το πλάνο του για την εξέλιξη της παραγωγής. Τον Σεπτέμβριο του 2017, η New Line Cinema ανακοίνωσε ότι η συνέχεια θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2019, με τον Dauberman να γράφει το σενάριο και τον Muschietti να σκηνοθετεί την ταινία. Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν στις 19 Ιουνίου 2018, στα Pinewood Toronto Studios, αλλά και σε τοποθεσίες όπως το Port Hope, Oshawa, και Τορόντο, Οντάριο. Ολοκληρώθηκαν πέντε μήνες αργότερα, στις 31 Οκτωβρίου 2018.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2016, στο Ντέρι του Μέιν ο ομοφυλόφιλος Ντον Χάγκαρτι και ο σύντροφος του, Έντριαν Μέλον, ξυλοκοπούνται άγρια μετά από την επίθεση μίας ομάδας κατά την διάρκεια του ετήσιου καρναβαλιού του Ντέρι. Η ομάδα ρίχνει κάτω απ' την γέφυρα του Ντέρι, γνωστή και ως "Γέφυρα των Φιλιών" τον Μέλον, ο οποίος και ακρωτηριάζεται από έναν μυστήριο κλόουν. Πρόκειται για το Αυτό, το οποίο έπειτα από έναν λήθαργο 27 χρονών επιστρέφει ξανά πίσω. Ο Αφροαμερικανός Μάικ Χάνλον ανακαλύπτει ότι έχει επιστρέψει και καλεί τους τους έξι παιδικούς του φίλους από το Λούζερς Κλαμπ, τον Μπιλ Ντένμπροου, τον Μπεν Χάνσκομ, την Μπέβερλι Μαρς, τον Ρίτσι Τόζιερ, τον Έντι Κάσπμπρακ και τον Στάνλεϊ Γιούρις, να επιστρέψουν στο Ντέρι και να τηρήσουν την υπόσχεσή που έδωσαν όταν ήταν ακόμη παιδιά το καλοκαίρι του 1989. Ενώ οι πέντε από αυτούς ταξιδεύουν για να γυρίσουν πίσω με μόνο εφόδιο τις θολές τους αναμνήσεις και την γνώριμη αίσθηση φόβου, ο Στάνλεϊ αυτοκτονεί κόβοντας τους καρπούς του στην μπανιέρα του σπιτιού του, αμέσως μετά την κλήση του Μάικ. Οι Λούζερς συναντιούνται για δείπνο σε ένα κινέζικο εστιατόριο, όπου ο Μάικ ανανεώνει τις αναμνήσεις τους, κι ενώ βασανίζονται από τις ψευδαισθήσεις και τα κόλπα του Αυτού μαθαίνουν για τον θάνατο του Στάνλεϊ.

Ο Ρίτσι και ο Έντι, φέρνοντας στο μυαλό τους τις αναμνήσεις από εκείνο το καλοκαίρι, αποφασίζουν να φύγουν από τη πόλη, άλλα η Μπέβερλι αποκαλύπτει ότι από τότε που εκτέθηκε στα Νεκρόφωτα του Αυτού, βιώνει οράματα για τους θανάτους όλων τους εάν αποτύχουν ή εγκαταλείψουν την πόλη χωρίς να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους. Εν τω μεταξύ, ο παλιός εχθρός τους, Χένρι Μπάουερς, ο οποίος επέζησε και κατέληξε σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα για τη δολοφονία του πατέρα του, Μπουτς Μπάουερς, δραπετεύει με τη βοήθεια του Αυτού, το οποίο τον ξεγελάει παίρνοντας τη μορφή του παλιού νεκρού φίλου του Πάτρικ Χόκστετερ. Σε έναν αγώνα μπέιζμπολ, ένα μικρό κορίτσι που ονομάζεται Βικτώρια δολοφονείται βάναυσα από το Αυτό, το οποίο την εξαπάτησε παίρνοντας την αγαπημένη του μορφή, του κλόουν Πένιγουαϊζ, λέγοντας της ότι μπορεί να αφαιρέσει ένα σημάδι από το πρόσωπό της. Ο Μάικ πηγαίνει τον Μπιλ στη βιβλιοθήκη του Ντέρι και του δείχνει, μέσω ενός οράματος, ότι η Τελετουργία του Τσαντ της Ιθαγενούς Αμερικανικής φυλής Shokoiwah που επισκέφθηκε, μπορεί να σταματήσει το Αυτό για πάντα.

Οι Λούζερς επισκέπτονται τη παλιά τους λέσχη, το Λούζερς Κλαμπ, όπου ο Μάικ τους εξηγεί ότι η τελετουργία του Τσαντ απαιτεί επτά προσωπικά αντικείμενα από το παρελθόν τους για να τα θυσιάσουν στη φωτιά. Έτσι η Μπέβερλι πηγαίνει στο παλιό της σπίτι, όπου το βρίσκει να κατοικείται από μια ηλικιωμένη γυναίκα που ονομάζεται κυρία Κερς, και βρίσκει την παλιά καρτ ποστάλ του Μπεν, την οποία πιστεύει ακόμη ότι την έγραψε ο Μπιλ. Καθώς πάει να φύγει, αποκαλύπτεται ότι η ηλικιωμένη είναι το Αυτό, και γλυτώνει έγκαιρα από τον θάνατο. Ο Μπεν, επισκέπτεται το παλιό του σχολείο, και φέρνει στη μνήμη του μία παλιά τρομαχτική του συνάντηση με το Αυτό, από την οποία και συνειδητοποιεί ότι το δικό του προσωπικό αντικείμενο είναι ένα χαρτί με την υπογραφή της εντεκάχρονης Μπέβερλι, την οποία την είχε κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια στο πορτοφόλι του. Ακόμη, και ο Ρίτσι και ο Έντι θυμούνται τις προσωπικές τους συναντήσεις με το Αυτό, ενώ ανακτούν τα σημαντικά προσωπικά τους αντικείμενα: ένα συμβολικό παιχνίδι από μια εγκαταλελειμμένη στοά και μια συσκευή εισπνοής. Ο Μπιλ βρίσκει το παιδικό του ποδήλατο τον Σίλβερ και ανακτά το χάρτινο καραβάκι του μικρού του αδερφού Τζόρτζι από την αποχέτευση που σκοτώθηκε.

Κατά την διάρκεια ανάκτησης όλων αυτών των χαμένων αντικειμένων και αναμνήσεων ο Ρίτσι αντιμετωπίζει μία βίαιη επίθεση του Πένιγουαϊζ, ενώ ο Μπιλ μία ακόμη πιο τραυματική. Αφού βρίσκει το χάρτινο καραβάκι συναντάει ένα μικρό αγόρι, το οποίο είδε νωρίτερα στο κινέζικο εστιατόριο και ζει στο παλιό του σπίτι. Όταν το μικρό αγόρι του εξομολογείτε ότι ακούει φωνές από την αποχέτευση του ντους του, ο Μπιλ έντρομος τον συμβουλεύει να προσέχει και να μετακομίσει κάπου πολύ μακριά με την οικογένεια του. Έπειτα συνειδητοποιεί ότι το αγόρι, το οποίο πήγε στο Λούνα Πάρκ, κινδυνεύει και το ακολούθησε ως εκεί, διότι το ότι ήταν στην ηλικία του αδερφού του όταν πέθανε και το ότι το Αυτό το είχε στοχεύσει, τον έκανε να θέλει απεγνωσμένα να το σώσει ώστε να μην επαναληφθεί η ιστορία. Ο Μπιλ καταλήγει σε έναν γυάλινο λαβύρινθο όπου παρακολουθεί αβοήθητα τον Πένιγουάϊζ να σκοτώνει το αγόρι μπροστά στα μάτια του. Εντωμεταξύ ο Χένρι προσπαθεί ανεπιτυχώς να δολοφονήσει τον Έντι κι ύστερα επιτεθείτε στον Μάικ, τον οποίο σώζει ο Ρίτσι, καθώς παρεμβαίνει την κατάλληλη στιγμή και σκοτώνει τον Χένρι. Οι Λούζερς ανασυγκροτούνται και αποφασίζουν ότι ήρθε η ώρα να σκοτώσουν μια για πάντα το Αυτό.

Η ομάδα πηγαίνει σε ένα σπήλαιο κάτω από τους υπονόμους, όπου ο Μάικ τους οδηγεί σε ένα τεράστιο βράχο, ο οποίος αποτελεί τα ερείπια του μετεωρίτη που έφεραν το Αυτό στη Γη πριν από εκατομμύρια χρόνια. Εκεί επιλέγουν να κάνουν τη Τελετουργία του Τσαντ. Η Τελετουργία φαίνεται να λειτουργεί και να παγιδεύει τα Νεκρόφωτα, αλλά το Αυτό εμφανίζεται μπροστά τους με τη πραγματική του μορφή: μίας τεράστιας αράχνης. Έπειτα πιέζει τον Μάικ να αποκαλύψει ότι όσοι είχαν προηγουμένως εκτελέσει τη Τελετουργία δεν τα είχαν καταφέρει και ότι είχε κοροϊδέψει τους φίλους του. Οι υπόλοιποι τα βάζουν μαζί του. Ο Μάικ τους διαβεβαιώνει ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν το Αυτό αν αντιμετωπίσουν τους φόβους τους αντί να μαλώνουν. Η Μπέβερλι συνειδητοποιεί ότι ο Μπεν έγραψε το ποίημα στη καρτ ποστάλ, ενώ ο Ρίτσι και ο Έντι αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τη παγίδα του Αυτού με τις τρεις πόρτες. Ο Μάικ παγιδεύεται από το Αυτό, αλλά ο Ρίτσι καταφέρνει να το αποσπάσει, επιτρέποντας στον Μάικ να ξεφύγει και να νικήσει τα Νεκρόφωτα, αλλά ο Έντι τραυματίζεται σοβαρά. Τότε αποκαλύπτει στους άλλους ότι η μοναδική στιγμή που ένιωσε το Αυτό να φοβάται και να λυγίζει, ήταν όταν το κοίταξε χωρίς φόβο, σαν να ήταν ένας μικρός και ασήμαντος κλόουν που δεν μπορούσε να τον πειράξει. Έτσι οι υπόλοιποι αρχίζουν να χλευάζουν το Αυτό χωρίς να φοβούνται τις οποιεσδήποτε μορφές του και επαναλαμβάνουν τη φράση "είσαι απλά ένας κλόουν". Οι κοροϊδίες τους το κάνουν να νιώθει όλο και περισσότερο μειονεκτικά με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται τόσο, που το μέγεθος του να μην ξεπερνάει αυτό ενός βρέφους. Ο Μάικ ξεριζώνει τη καρδιά του και όλοι οι Λούζερ την συντρίβουν. Ο Έντι δεν καταφέρνει να επιζήσει και πεθαίνει από τα τραύματα του με αποτέλεσμα οι Λούζερς να αναγκάζονται να τον αφήσουν πίσω όταν ο θάνατος του Αυτού προκαλεί έναν τεράστιο σεισμό που καταστρέφει το σπίτι της Νέιμπολτ Στριτ.

Οι εναπομείναντες Λούζερς θρηνούν για τον θάνατο του Έντι και το τέλος του Αυτού σηματοδοτείται από τις ουλές στα χέρια τους που εξαφανίζονται. Έπειτα αποχαιρετούν ο ένας τον άλλον. Η ταινία αφήνει να εννοηθεί ότι ο Μπεν και η Μπέβερλι έγιναν ζευγάρι. Ο Ρίτσι επέστρεψε στη "Γέφυρα των Φιλιών", όπου είχε κάποτε σκαλίσει τα αρχικά εκείνου και του Έντι με τον οποίο ήταν κρυφά ερωτευμένος, ο Μάικ αποφασίζει να φύγει από το Ντέρι και να ξεκινήσει μια νέα ζωή και ο Μπιλ αρχίζει να γράφει ένα νέο μυθιστόρημα σχετικά με το Αυτό και το Λούζερς Κλαμπ. Λαμβάνει μια κλήση από τον Μάικ καθώς φεύγει από το Ντέρι, και μαθαίνει ότι ο Στάνλεϊ έστειλε στον κάθε ένα τους τις μεταθανάτιες επιστολές του. Ο Στάνλεϊ αποκαλύπτει στην επιστολή του ότι ήταν πολύ φοβισμένος για να αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά το Αυτό και ότι η αυτοκτονία του ήταν στην πραγματικότητα ένας τρόπος να δώσει στους φίλους του μια πιθανότητα μάχης εναντίον του Αυτού. Τέλος, ζητά από τους Λούζερς να ζήσουν μία ζωή αφήνοντας πίσω το παρελθόν και να θυμούνται για πάντα ότι ήταν, είναι και θα είναι Λούζερς.

Καστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τζέσικα Τσάστεϊν ως Μπέβερλι Μαρς: Το μοναδικό μέλος του Λούζερς Κλαμπ το οποίο κακομεταχειριζόταν σωματικά και σεξουαλικά από τον πατέρα της, δεχόταν μπούλινγκ στο σχολείο, κυκλοφορούσαν ψεύτικες φήμες για εκείνη και ήταν ο κρυφός έρωτας του Μπιλ και του Μπεν. Ως ενήλικας, έχει γίνει επιτυχημένη σχεδιάστρια μόδας στην πόλη της Νέας Υόρκης και είναι παντρεμένη με τον Τομ Ρόγκαν, ο οποίος την κακοποιεί σωματικά.
  • Τζέιμς Μακαβόι ως Μπιλ Ντένμπροου: Ο επιδέξιος, αποφασισμένος πρώην ηγέτης του Λούζερς Κλαμπ, ο οποίος ζήτησε εκδίκηση για τη δολοφονία του μικρότερου αδελφού του, Τζόρτζι, από το Αυτό το καλοκαίρι του 1989. Υποσχέθηκε ότι αυτός και άλλοι Λούζερς θα επιστρέψουν στο Ντέρι αν το Αυτό ξανά γυρίσει. Ως ενήλικας, ο Μπιλ είναι ένας επιτυχημένος μυθιστοριογράφος στο Λος Άντζελες και είναι παντρεμένος με μια επιτυχημένη ηθοποιό, την Όντρα Φίλιπς.
  • Μπιλ Χέιντερ ως Ρίτσι Τόζιερ: Ο καλύτερος φίλος του Μπιλ, του οποίου το "βρώμικο" στόμα του τον φέρνει συχνά σε δύσκολη θέση. Ως ενήλικας, ο Ρίτσι γίνεται ένας επιτυχημένος stand-up comic στο Σικάγο.
  • Ισαΐα Μουσταφά ως Μάικ Χάνλον: Ένα μέλος του Λούζερς Κλαμπ που αγωνίστηκε σθεναρά εναντίον του Αυτού. Ως ενήλικας, ο Μάικ είναι ο μόνος που παραμένει στο Ντέρι και γίνεται διευθυντής της βιβλιοθήκης πόλης. Καλεί τους άλλους Λούζερς πίσω στο Ντέρι όταν το Αυτό κάνει ξανά την εμφάνιση του.
  • Τζέι Ράιαν ως Μπεν Χάνσκομ: Ένα μέλος του Λούζερς Κλαμπ που ήταν θύμα μπούλινγκ ως παιδί λόγω της παχυσαρκίας του. Ως ενήλικας, είναι ένας ελκυστικός και επιτυχημένος αλλά μοναχικός αρχιτέκτονας που ζει στην όχθη της Νέας Υόρκης και έχει τη δική του εταιρεία με την επωνυμία Hanscom Architecture.
  • Τζέιμς Ράνσον ως Έντι Κάσπμπρακ: Ένα μέλος του Λούζερς Κλαμπ που είναι η επιτομή του υποχοδονιστή. Ως ενήλικας, ο Έντι είναι ένας επιτυχημένος εκτιμητής κινδύνου για μια ασφαλιστική εταιρεία στη Νέα Υόρκη και είναι παντρεμένος με την Μύρα, η οποία μοιάζει πολύ με την υπερ-προστατευτική μητέρα του, Σόνια.
  • Άντυ Μπιν ως Στάνλεϊ Γιούρις: Ένα από τα πιο φοβισμένα μέλη του Λούζερς Κλαμπ. Ως ενήλικας, γίνεται συνεργάτης μιας μεγάλης εταιρείας λογιστών στην Ατλάντα και είναι παντρεμένος με τη Πάτι Μπλαμ.
  • Μπιλ Σκάρσγκορντ ως Αυτό/Κλόουν Πένιγουαϊζ: Ένα αρχαίο τέρας που ξυπνά κάθε είκοσι επτά χρόνια για να δολοφονήσει και να σπείρει τον τρόμο. Ο Κλόουν Πένιγουαϊζ είναι η αγαπημένη και πρωταρχική μορφή του Αυτού. Τραυματίστηκε σοβαρά από το Λούζερς Κλαμπ το 1989. Αυτή η ήττα ενθαρρύνει το τέρας να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να εκδικηθεί τους Λούζερς μόλις επιστρέψουν στο Ντέρι.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 16 Φεβρουαρίου 2016, ο παραγωγός Roy Lee, σε συνέντευξή του με το Collider, αναφέρθηκε μια δεύτερη ταινία It, επισημαίνοντας ότι ο Dauberman έγραψε το πιο πρόσφατο σχέδιο σεναρίου με τον Muschietti.

Στις 19 Ιουλίου 2017, ο Muschietti αποκάλυψε ότι η παραγωγή θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2018, προσθέτοντας: "Θα έχουμε πιθανώς ένα σενάριο για το δεύτερο μέρος τον Ιανουάριο του 2018 και θα αφορά τους χαρακτήρες αυτούς 27 χρόνια αργότερα ως ενήλικες, με αναδρομές στο 1989 όταν ήταν παιδιά".

Στις 21 Ιουλίου 2017, ο Muschietti μίλησε για την ανυπομονησία του για τη δεύτερη ταινία, λέγοντας, "... φαίνεται ότι το δεύτερο μισό θα είναι πολύ συνδεδεμένο με το πρώτο". Ο Muschietti δήλωσε επείσης ότι δύο σκηνές θα κοπούν από την πρώτη ταινία και θα συμπεριληφθούν ενδεχομένως στη δεύτερη, μία από τις οποίες θα είναι το Αυτό που ξεγελάει τον Μπεν, παίρνοντας την μορφή μιας Μπέβερλι που καίγεται.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, η New Line Cinema ανακοίνωσε ότι η ταινία θα κυκλοφορήσει στις 6 Σεπτεμβρίου 2019 με τον Gary Dauberman και τον Jeffrey Jurgensen να υπογράφουν το σενάριο. Ο Dauberman θα αφήσει αργότερα το σενάριο για να γράψει αυτό του Annabelle Comes Home, έτσι ο Jason Fuchs εισήχθη ως αντικαταστάτης του.

Κάστινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε συνέντευξή των παιδικών χαρακτήρων της πρώτης ταινίας τον Ιούλιο του 2017, οι ηθοποιοί ερωτήθηκαν ποιους ηθοποιούς θα επέλεγαν να τους υποδυθούν στο δεύτερο μέρος. Η Sophia Lillis επέλεξε τη Jessica Chastain και ο Finn Wolfhard επέλεξε τον Bill Hader, δύο ηθοποιοί οι οποίοι τελικά πήραν αυτούς τους ρόλους.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Muschietti και η αδελφή του ανέφεραν ότι η Chastain θα ήταν η πρώτη επιλογή τους για να παίξει την ενήλικη εκδοχή της Beverly Marsh. Τον Νοέμβριο του 2017, η ίδια η Chastain εξέφρασε ενδιαφέρον για αυτόν τον ρόλο. Τέλος, τον Φεβρουάριο του 2018, η Chastain εντάχθηκε και επισήμως στο cast για να απεικονίσει αυτόν τον χαρακτήρα. Μέχρι τον Απρίλιο του 2018, ο Hader και ο James McAvoy συζητούσαν το ενδεχόμενο του να συμμετάσχουν στο cast για να παίξουν τις ενήλικες εκδοχές των Richie Tozier και Bill Denbrough. Τον Μάιο του 2018, ο James Ransone, ο Jay Ryan και ο Andy Bean εντάχθηκαν στο cast για να απεικονίσουν τις ενήλικες εκδόσεις του Eddie Kaspbrak, του Ben Hanscom και του Stanley Uris.

Τον Ιούνιο του 2018, ο Isaiah Mustafa επιλέχθηκε ως η ενήλικη εκδοχή του Mike Hanlon, ενώ οι Xavier Dolan και Will Beinbrink ήταν επίσης επιλεγμένοι ως Adrian Mellon και Tom Rogan. Αργότερα, ο Teach Grant ορίστηκε ότι θα παίξει την ενήλικη εκδοχή του Henry Bowers.

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κύρια φωτογράφιση για την ταινία ξεκίνησε στις 19 Ιουνίου 2018, στο Pinewood Toronto Studios. Το σύστημα αποχέτευσης κατασκευάστηκε στο Pinewood, ενώ η πραγματική σχάρα βρίσκεται στη Βόρεια Υόρκη.

Το φανταστικό Ντέρι γυρίστηκε στη πόλη του Λιμανιού της Ελπίδας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2018. Το εξωτερικό του Δημαρχείου αναπαράστησε τη βιβλιοθήκη του Ντέρι. Κάποια εξωτερικά πλάνα του ξενοδοχείου του Ντέρι γυρίστηκαν στο Hotel Carlyle της πόλης.

Ορισμένοι εσωτερικοί χώροι κινηματογραφήθηκαν σε ένα αρχοντικό του 1902 στο Τορόντο, στο σπίτι του Cranfield, ενώ τα σπίτια της πόλης χρησιμοποιήθηκαν ως εξωτερικοί χώροι. Ένα παλιό αρχοντικό χτίστηκε για τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού του Pennywise και αργότερα κάηκε στην Oshawa. Οι εξωτερικοί χώροι του Derry γυρίστηκαν στο Mount Mary Retreat Center στο Ancaster του Οντάριο. Άλλες τοποθεσίες που χρησιμοποιήθηκαν στην παραγωγή περιελάμβαναν την περιοχή διατήρησης λατομείου Elora, τη σκωτσέζικη τελετή στο Χάμιλτον, το Οντάριο, το Audley Park στο Ajax, το πάρκο Rouge στο Scarborough, το Τορόντο και το εστιατόριο Mandarin στο Mississauga.

Η μαγνητοσκόπηση ολοκληρώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου του 2018 μετά από 86 ημέρες παραγωγής.

Μετά την παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα οπτικά εφέ προστέθηκαν από το Atomic Arts and Method Studios. Το εποπτεύουν οι Brooke Lyndon-Stanford, Justin Cornish και Josh Simmonds, καθώς και ο Nicholas Brooks ως Επιβλέπων Παραγωγής, με τη βοήθεια των Cubica, Lola VFX, Make VFX, Rodeo FX και Soho VFX.

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 29 Μαρτίου 2019 ανακοινώθηκε ότι ο Άγγλος συνθέτης, ηθοποιός και πιανίστας Benjamin Wallfisch, ο οποίος είχε προηγουμένως γράψει πρωτότυπη μουσική για ταινίες όπως το Hidden Figures, το Blade Runner 2049 και το Shazam!, είχε οριστεί για να συνθέσει το soundtrack για τη ταινία Το Αυτό: Κεφάλαιο Δύο. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο συνθέτης συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Andy Muschietti, αφού προηγουμένως είχε συνθέσει το soundtrack για την πρώτη ταινία It (2017). Το soundtrack διαθέτει 45 πρωτότυπα κομμάτια που κυκλοφόρησαν στις 30 Αυγούστου 2019.

Σύμφωνα με τον Wallfisch, το soundtrack της δεύτερης ταινίας περιλαμβάνει μια πολύ μεγαλύτερη ορχήστρα και χορωδία από ό,τι στο παρελθόν και αντλεί έμπνευση από το soundtrack της πρώτης ταινίας, ώστε η δεύτερη να αντικατοπτρίζει την εξέλιξη των χαρακτήρων τα τελευταία 27 χρόνια.

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία "Το Αυτό: Κεφάλαιο Δύο" έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Regency Village Theatre στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια στις 26 Αυγούστου 2019 και κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 6 Σεπτεμβρίου 2019 από την Warner Bros. Pictures.

Μάρκετινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη εικόνα του ενήλικου Λούζερς Κλαμπ κυκλοφόρησε στις 2 Ιουλίου 2018, καθώς τότε ξεκίνησε και η κύρια φωτογράφιση. Η πρώτη αφίσα του κινηματογράφου κυκλοφόρησε στις 31 Οκτωβρίου 2018. Τα βίντεο από την ταινία παρουσιάστηκαν στο CinemaCon στις 2 Απριλίου 2019. Μια δεύτερη αφίσα teaser κυκλοφόρησε στις 9 Μαΐου 2019 μαζί με ένα τρέιλερ. Στις 17 Ιουλίου 2019, η δεύτερη αφίσα και το τελικό τρέιλερ απελευθερώθηκαν στο Σαν Ντιέγκο Comic-Con.

Home Media[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία κυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή στις 19 Νοεμβρίου 2019. Μια έκδοση σε DVD, Blu-ray και 4K κυκλοφόρησε στις 10 Δεκεμβρίου 2019 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Super Cut[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Muschietti εξέφρασε ενδιαφέρον για να κυκλοφορήσει μια έκδοση "Super Cut" και των δύο κεφαλαίων. Αυτή η έκδοση θα συνδυάζει και τις δύο ταινίες σε μία. Ο Muschietti ανέφερε επίσης τη δυνατότητα προσθήκης δύο ή τριών νέων σκηνών που θα βιντεοσκοπηθούν μόνο για αυτή την έκδοση. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει.

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

"Το Αυτό: Κεφάλαιο Δύο" έχει πραγματοποιήσει κέρδη 211,6 εκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και 261,4 εκατομμύρια σε άλλες χώρες μαζεύοντας το συνολικό ποσό των 473 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, η ταινία είχε προβλεφθεί να μαζέψει 90-100 εκατομμύρια δολάρια από 4.570 θέατρα στο εναρκτήριό του Σαββατοκύριακου αλλά η εβδομάδα της κυκλοφορίας του έσπασε το ρεκόρ του Fandango για τα περισσότερα εισιτήρια που πωλούνται από μια ταινία τρόμου. Η ταινία μάζεψε την πρώτη ημέρα 37,4 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 10,5 εκατομμυρίων δολαρίων από το βράδυ της Πέμπτης, το δεύτερο υψηλότερο ποσό τόσο για άνοιγμα Σεπτεμβρίου όσο και για ταινία τρόμου, μετά από τα 13,5 εκατομμύρια δολάρια της πρώτης ταινίας.

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Rotten Tomatoes, η ταινία απέσπασε συνολική βαθμολογία 63% με βάση 349 κριτικές, με μέση βαθμολογία 6,1 / 10. Στο Metacritic, η ταινία βαθμολογήθηκε με 58 στα 100, βασισμένη σε 52 κριτικούς. Το κοινό που ερωτήθηκε από το CinemaScore έδωσε στην ταινία ένα μέσο βαθμό "B +" σε κλίμακα A + έως F, ίδια βαθμολογία με της πρώτης ταινίας, ενώ οι PostTrak της έδωσαν συνολική βαθμολογία 76% και 56%.

Στη Chicago Sun-Times, ο Richard Roeper επαίνεσε την εταιρία παραγωγής και το cast αλλά είπε ότι η ταινία δεν ήταν τόσο τρομακτική όσο η πρώτη, λέγοντας: " Παρόλη την εκπληκτική σκηνοθεσία του Muschietti και τον εξαιρετικά ταλαντούχο Bill Skarsgård που για άλλη μια φορά μέσα από τον ρόλο του Pennywise είδαμε στα μάτια του γνήσια τρέλα, το Κεφάλαιο Δύο είχε μια σχετικά συγκρατημένη επιρροή σε μένα". Ο Peter DeBruge πάλι έγραψε,"Ο κλόουν γύρισε πίσω αλλά τα παιδιά έχουν μεγαλώσει πλέον κάτι το οποίο ενέπνευσε μια ίσως υπερβολική αλλά κατάλληλα τρομακτική συνέχεια", ενώ ο Christy Lemire του RogerEbert.com έδωσε την ταινία δυόμιση στα τέσσερα αστέρια, δηλώνοντας ότι "Το Κεφάλαιο Δύο μπορεί να είναι ένα ατελείωτο, δύσκαμπτο χάος - υπερβολικό και γεμάτο απογοητευτικές παρακάμψεις - αλλά το casting του είναι τόσο υπέροχο, οι ηθοποιοί του έχουν τόσο μεγάλη χημεία μεταξύ τους και τα φανταστικά τέρατα είναι τόσο εθιστικά που η ταινία καταφέρνει να σας κρατά γαντζωμένους μέχρι το τέλος».

Η Katie Rife από το τη λέσχη A.V. έδωσε στην ταινία τη βαθμολογία "C+", για να επαινέσει την απόδοση του Hader αλλά συνόψισε λέγοντας: "Τι ντροπή, να οικοδομήσουμε ένα τόσο όμορφο σκηνικό, να το γεμίσουμε με ταλαντούχους ηθοποιούς και τεχνίτες υψηλού επιπέδου και στη συνέχεια να τα πετάξουμε όλα αυτά". Ο Aja Romano του Vox χαρακτήρισε την ταινία "καλοφτιαγμένη και διασκεδαστική", αλλά δυσαρεστήθηκε από αυτό που χαρακτήρισε την "έλλειψη χημείας" μεταξύ των μελών του cast και έγραψε ότι η ταινία" δεν μεταλαμπαδίζει το μήνυμα" του μυθιστορήματος επί του οποίου βασίζεται.

Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβείο Κατηγορία Υποψήφιος
Casting Society of America The Zeitgeist Award Rich Delia, Stephanie Gorin, Coco Kleppinger
Hollywood Music In Media Awards Best Original Score - Horror Film Benjamin Wallfisch
Make-Up Artists and Hair Stylists Guild Best Special Makeup Effects - Feature-Length Motion Picture Sean Sansom, Shane Zander, Iantha Goldberg

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]