Τουμπί (μουσικό όργανο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τουμπί
Παντζάμπι.: ਤੂੰਬੀ
Τουμπί (μουσικό όργανο)
Μονόχορδο μουσικό όργανο
Ταξινόμηση Έγχορδο

Το τουμπί ή τοομπί (Παντζάμπι: ਤੂੰਬੀ), το οποίο ονομάζεται και τουμπά ή τοομπά, είναι παραδοσιακό μουσικό όργανο από την περιοχή του Παντζάμπ στη βόρεια Ινδική υποήπειρο. Το υψηλής συχνότητας, απλό έγχορδο μουσικό όργανο συνδέεται με την παραδοσιακή μουσική του Παντζάμπ και τη σημερινή πολύ δημοφιλή Δυτική μπάνγκρα μουσική.[1]

Το τουμπί έγινε δημοφιλές στη σύγχρονη εποχή από τον παραδοσιακό Παντζάμπι τραγουδιστή Λαλ Τσαντ Γιαμλά Τζατ (1914-1991). Τις δεκαετίες 1960, 1970 και 1680, οι περισσότεροι από τους Παντζάμπι τραγουδιστές όπως οι Κουλντίπ Μανάκ, Μοχάμεντ Σαντίκ, Ντιντάρ Σαντού, Αμάρ Σινχ Τσαμκίλα και Καρτάρ Ραμλά, χρησιμοποιούσαν το τουμπί.

Χρησιμοποιείται επίσης από Παντζάμπι Σούφι τραγουδιστές όπως οι Κανγουάρ Γκριγουάλ και Σαΐν Ζαχόρ.

Σχεδιασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όργανο είναι φτιαγμένο από ένα ξύλινο ραβδί, τοποθετημένο σε ένα κέλυφος αντηχείου νεροκολοκύθας. Μια απλή μεταλλική χορδή περνάει πάνω από μια γέφυρα στο αντηχείο και δένεται στο κλειδί που βρίσκεται στο τέλος του ραβδιού. Ο οργανοπαίκτης παίζει τη χορδή με τη συνεχή κίνηση και αναδίπλωση του πρώτου δακτύλου (δείκτη).

Χρήση στη Δυτική μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το Get Ur Freak On, ένα χιτ σινγκλ του 2001 από την Μίσι Έλιοτ σε παραγωγή του Timbaland, σύστησε τον ξεχωριστό ήχο του τουμπί στη δημοφιλή επικρατούσα μουσική σκηνή.
  • Το τραγούδι Mundian Ton Bach Ke Rahin (Beware of Boys) από τον Panjabi MC, μια τεράστια επιτυχία στα τσαρτς του Ηνωμένου Βασιλείου, αποτελεί ίσως το πιο γνωστό παράδειγμα χρήσης του τουμπί στην δημοφιλή Δυτική μουσική.
  • Το 20 Inch από τον Master P (με συμμετοχή του Τζαμαϊκανού ρέγκε καλλιτέχνη Κάτι Ρανκς και του ράπερ Κόμπρα Καν) περιείχε μουσική από τουμπί, το οποίο έπαιζε ο ιθαγενής Καναδός Σον Ραμπτά (εγγονός του διάσημου Παντζάμπι παραδοσιακού τραγουδιστή, Χαζάρα Σινχ Ραμπτά).
  • Το τραγούδι Baby Doll me Sone di της Ινδής τραγουδίστριας Κανίκα Καπόρ, περιλαμβάνει τουμπί καθ'όλη τη διάρκειά του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Anjali Gera Roy (2010). Bhangra Moves: From Ludhiana to London and Beyond. Ashgate Publishing. σελίδες 58–. ISBN 978-0-7546-5823-8. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2013. 

Περαιτέρω μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]