Τμήμα Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Η Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ιδρύθηκε το 1974, έχει την έδρα της στην Κομοτηνή και ήταν το πρώτο τμήμα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Την ιδία χρόνια άρχισε να δέχεται φοιτητές. Το σύνολο των προπτυχιακών αλλά και μεταπτυχιακών φοιτητών είναι περίπου 2.000.[1]
Είναι γνωστή για τη συμμετοχή σε πολλές εικονικές δίκες. Είναι η μοναδική νομική σχολή στην Ελλάδα που συμμετέχει κάθε χρόνο στην εικονική δίκη του διεθνούς δικαίου στην Χάγη. Από το 2004 κατέχει την πρώτη θέση στις επιτυχίες στην Εθνική Σχολή Δικαστικών λειτουργών, το ήμισυ τον επιτυχόντων στην Εθνική Σχολή προέρχεται από τους αποφοίτους της Νομικής Σχολής Θράκης.[εκκρεμεί παραπομπή]
Στη Νομική δραστηριοποιείται και η Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών -Τμήμα Κομοτηνής. Επιπλέον λειτουργεί και κάποια βιβλιοθήκη η οποία όμως τα χρόνια της κρίσεως έχει υποβαθμιστεί αρκετά.
Η σχολή αποτελεί έδρα μετεκπαίδευσης της Εθνικής Σχόλης Δικαστικών Λειτουργών.
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1973 με το Νομοθετικό Διάταγμα υπ' αριθ. 87 της 27 Ιουλίου 1973, με το οποίο διάταγμα σηματοδοτήθηκε και η ίδρυση και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 1974 - 1975, τα αμέσως δηλαδή επόμενα έτη μετά την κατάλυση της Χούντας των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα, κατά την περίοδο της θητείας της δικτατορικής κυβέρνησης του Γεωργίου Παπαδόπουλου (13 Δεκεμβρίου 1967 - 8 Οκτωβρίου 1973)
Το τμήμα της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ιδρύθηκε το 1974 και άρχισε να λειτουργεί την ίδια χρονιά, μόλις έναν χρόνο μετά την ίδρυση Πανεπιστημίου και αποτελεί το ένα από τα δύο πρώτα τμήματα που δημιουργήθηκαν, μαζί με αυτό των Μηχανικών στην πόλη της Ξάνθης. Το έτος ίδρυσης και έναρξης λειτουργίας του τμήματος της Νομικής, η χώρα βρισκόταν υπό την εξουσία της τελευταίας πραξικοπηματικής κυβέρνησης, αυτής του Αδαμαντίου Ανδρουτσόπουλου (25 Νοεμβρίου 1973 - 23 Ιουλίου 1974). Την περίοδο έκδοσης στο ΦΕΚ του διατάγματος αναφορικά με την ίδρυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων διατελούσε ο Θεοφύλακτος Παπακωνσταντίνου.
Το τμήμα της Νομικής συνιστά το πρώτο πανεπιστημιακό τμήμα εκ των επτά που λειτούργησε στην πόλη της Κομοτηνής, και στεγαζόταν στον χώρο που σήμερα είναι γνωστό σε φοιτητές αλλά και ντόπιους ως «Παλιά Νομική». Οι παλαιές εγκαταστάσεις της Νομικής Σχολής βρίσκονται απέναντι από το κτήριο της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης και σήμερα στεγάζει τα τμήματα Ιστορίας Εθνολογίας, Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και Κοινωνικής Διοίκησης.
Η δημιουργία μίας σύγχρονης πανεπιστημιούπολης στα πρότυπα των campus του εξωτερικού, κρίθηκε αναγκαία εξαρχής και οι πρυτανικές αρχές ήδη από τα πρώτα έτη λειτουργίας του ΔΠΘ ξεκίνησαν να προβαίνουν σε ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Η υπόθεση δεν ήταν καθόλου εύκολη, αφού η διαδικασία των απαλλοτριώσεων συνάντησε σοβαρές αντιδράσεις. Από τέλος της δεκαετίας του ‘70 αρχές της δεκαετίες του ‘80 χρονολογείται η έναρξη εργασιών στην πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής, που δημιουργήθηκε στη βόρεια πλευρά της πόλης. Στο χώρο αυτό βρίσκεται το κτίριο της διοίκησης του Πανεπιστημίου, το εστιατόριο και οι φοιτητικές εστίες, και πλέον και το Τμήμα της Νομικής, μεταξύ άλλων.
Από ευρωπαϊκά κονδύλια και εθνικούς πόρους χρηματοδοτήθηκε η νέα Νομική Σχολή Κομοτηνής στην πανεπιστημιούπολη. Το κτίριο που χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του και τους γυάλινους θόλους της οροφής. Το 2001 έγινε η πρώτη εγκατάσταση φοιτητών της Νομικής εκεί και σήμερα στεγάζει επίσης το τμήμα Οικονομικών Επιστημών, αλλά και πολλές δραστηριότητες καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Αποτελεί παράρτημα της Εθνικής Σχολής Δικαστών και σε αυτό το κτίριο λαμβάνουν χώρα και διάφορες συναντήσεις όπως αυτή των Ιστορικών του Δικαίου. Επιμορφώσεις και σεμινάρια παρουσία των ανώτερων δικαστικών της χώρας γίνονται επίσης εκεί σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Ακαδημαϊκές Δραστηριότητες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Εργαστήρια
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Εργαστήριο Εγκληματολογικών Επιστημών
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το Εργαστήριο Εγκληματολογικών Επιστημών[2] (ΕρΕγΕπ) της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης ιδρύθηκε το 1974 με το άρθρο 3 του υπ’αριθμ.633 π.δ. της 27/30.9.1974 (ΦΕΚ Α’ 273) αρχικά ως «Εργαστήριο Εγκληματολογίας και Δικαστικής Ψυχιατρικής» και εντάχθηκε στον Τομέα των Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής. Ενεργοποιήθηκε το 1986 και το 1993 με την Υπουργ. Απόφαση Β1/446 της 8.4.1993 άλλαξε η ονομασία του σε «Εργαστήριο Εγκληματολογικών Επιστημών». Το Εργαστήριο λειτούργησε με εσωτερικό κανονισμό, ο οποίος εγκρίθηκε με το π.δ.165/1990.
Με πρωταρχικό σκοπό τη μελέτη, την έρευνα και την εμβάθυνση στο γνωστικό αντικείμενο των Εγκληματολογικών Επιστημών, το ΕρΕγΕπ αποτελεί το εργαστήριο με τη δυναμικότερη παρουσία στη Σχολή, με το ακαδημαϊκό του έργο να περιλαμβάνει σειρά επιστημονικών διαλέξεων, σεμιναρίων, ημερίδων, συνεδρίων, ενημερώσεων κοινού και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, καθώς και διεξαγών επιστημονικών ερευνών.
Εικονικές Δίκες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η σχολή δραστηριοποιείται στην προώθηση, συμμετοχή και υποστήριξη διάφορων διεθνών και εθνικών Εικονικών Δικών, συντονίζει τις προσπάθειες των διάφορων ομάδων καθώς και την χρηματοδότησή τους. Η Νομική Σχολή Κομοτηνής ήταν η πρώτη σχολή στην Ελλάδα, που συμμετείχε σε διεθνή εικονική δίκη. Από το 1986 συμμετέχει στον Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Διεθνούς Δικαίου Τέλντερς[3], στην έδρα του δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών, στη Χάγη. Στόχος του προγραμματος είναι η εκ βάθους εντρύφηση των φοιτητών στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και η ανάπτυξη των νομικών τους δεξιοτήτων. Αποτελεί ένα απαιτητικό πνευματικό εγχείριμα που αρχίζει με την ενδελεχή γνώση των θεμάτων που πραγματεύεται η εκάστοτε υπόθεση. Οι συμμετέχοντες καλούνται να συντάξουν ένα δικόγραφο για κάθε διάδικο μέρος, εντός τεσσάρων μηνών, μεταξύ Οκτωβρίου και Ιανουαρίου. Στην συνέχεια η προετοιμασία εστιάζει στην ακροαματική διαδικασία, που διεξάγεται τον Μάϊο στην Χάγη. Η σχολή έχει καλές επιδόσεις στον διαγωνισμό και το 2015 πήρε την 1η θέση στη γενική κατάταξη της Εικονικής Δίκης Διεθνούς Δικαίου στη Χάγη[4] και το βραβείο Μαξ Χούμπερ του διαγωνισμού.[5]
Το 2014 κέρδισε 1η θέση στον διαγωνισμό Τζακ Χ. Τζάκσον και το 2015 1η θέση στον διαγωνισμό εικονικής δίκης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τομείς
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η σχολή διαθέτει τομείς μαθημάτων που καλύπτουν το σύνολο του εύρους του νομικού (αλλά και του ευρύτερου) αντικειμένου. Συγκεκριμένα οι τομείς διακρίνονται σε:
-Τομέας Ιδιωτικού Δικαίου
-Τομέας Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης
-Τομέας Ποινικών & Εγκληματολογικών Επιστημών
-Τομέας Διεθνών Σπουδών
-Τομέας Δικαίου των Επιχειρήσεων & Εργασιακού Δικαίου
Υποδομές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η βιβλιοθήκη
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Βιβλιοθήκη της Νοµικής Σχολής λειτούργησε για πρώτη φορά το ακαδηµαϊκό έτος 1974-75, ταυτόχρονα µε την ίδρυση του Τµήµατος Νοµικής. Στην πορεία προστέθηκαν και τα Τµήµατα Κοινωνικής ∆ιοίκησης και ∆.Ο.Σ.Α. (∆ιεθνών Οικονοµικών Σχέσεων Ανάπτυξης). Το ακαδηµαϊκό έτος 2009-2010 προστέθηκαν 2 ακόµη νέα τµήµατα: το Τµήµα Πολιτικών Επιστηµών και το Τµήµα ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων. Απώτερος σκοπός της είναι η υποστήριξη της ακαδηµαϊκής έρευνας και της εκπαίδευσης ευρύτερα στα πλαίσια που ορίζουν τα προγράµµατα σπουδών των οικείων Ακαδηµαϊκών Τµηµάτων. Το 2003 εγκαταστάθηκε στο νεότευκτο κτίριο της Νοµικής Σχολής στην Πανεπιστηµιούπολη Κοµοτηνής.
Στη Βιβλιοθήκη λειτουργεί από το έτος 2000 Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκµηρίωσης. Το Κ.Ε.Τ. είναι ένα από τα δίκτυα πληροφόρησης της Ε.Ε., που έχει στόχο, µέσα από τη συστηµατική κατάγραφή και τεκµηρίωση των ευρωπαϊκών εκδόσεων, την προώθηση της ενηµέρωσης του πολίτη σε θέµατα της καθηµερινότητάς του αλλά και σε θέµατα επιστηµονικής έρευνας που άπτονται της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.
Το αναγνωστήριο βρίσκεται σε χωριστό χώρο από τη Βιβλιοθήκη, στον πρώτο όροφο της σχολής, απέναντι από τη βιβλιοθήκη.
Επίτιμοι Διδάκτορες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Απόφοιτοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ «Από την Νομική Σχολή της Θράκης στο δικαστικό σώμα». http://www.xronos.gr/epikairotita/apo-tin-nomiki-sholi-tis-thrakis-sto-dikastiko-soma. Ανακτήθηκε στις 2018-01-14.
- ↑ «Εργαστήριο Εγκληματολογικών Επιστημών Τμήματος Νομικής Σχολής ΔΠΘ (ΕρΕγΕπ) | ΕΡ.ΕΓ.ΕΠ». eregep.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2016.
- ↑ «Telders International Law Moot Court Competition». teldersmoot.com. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2016.
- ↑ «Η Νομική Σχολή Κομοτηνής έχει άξιους εκπροσώπους στο εξωτερικό». http://www.xronos.gr/epikairotita/i-nomiki-sholi-komotinis-ehei-axioys-ekprosopoys-sto-exoteriko. Ανακτήθηκε στις 2018-01-14.[νεκρός σύνδεσμος]
- ↑ «Telders Moot Court Competition 2015 | Telders International Law Moot Court Competition». Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2016.
- ↑ «Γυρνούν στον τόπο των φοιτητικών τους χρόνων». http://www.xronos.gr/reportaz/gyrnoyn-ston-topo-ton-foititikon-toys-hronon. Ανακτήθηκε στις 2018-01-18.[νεκρός σύνδεσμος]
- ↑ «Απόφοιτος της Νομικής του Δημοκρίτειου Θράκης ο νέος Υφυπουργός Αθλητισμού! - SportsAddict.gr - Αθλητικά νέα της Θράκης». SportsAddict.gr - Αθλητικά νέα της Θράκης. 2016-11-05. https://sportsaddict.gr/2016/11/05/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%BF%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B5%CE%B9/. Ανακτήθηκε στις 2018-01-14.[νεκρός σύνδεσμος]